Преизчисляват пенсиите на 350 000 работещи пенсионери от 1 април

Мярката бе въведена през март 2020 г.
12 мар 2024 10:04, Стела Стоянова
15
Преизчисляват пенсиите на 350 000 работещи пенсионери от 1 април
Снимка БГНЕС, архив

Считано от 1 април 2024 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на около 350 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.

Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка по време на коронавирусната пандемия през март 2020 г., а година по-късно мярката стана постоянно действаща. През миналата година служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работещи пенсионери ,с тия на борсата безработни )
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-зле сега са пенсионерите, на които държавата като работодател е поела на 100% осигуровките, а на на около 60%, както е при останалите. Данъците те си плащат като всички останали. Сега те с стоте процента са със значително по-ниски пенсии от хората получавали същата нетна заплата. Вторите, които са по-зле са укривалите доходи и осигурявалите се на ниски суми. Третите, които са по-зле, са пенсиониралите се преди повече години.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Около 100 хиляди човека се пенсионират годишно. Обикновено работят още месец-два след датата на пенсиониране и ето ти 100 хиляди човека работещи пенсионери. Остават 250 хиляди, които наистина са работещи пенсионери. Една част са охрана по разни частни фирми, но друга част са висококвалифицирани, без които ще сме още по-зле.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моята пенсия от Испания е 1930 евро. Засега ми стига в Гоце Делчев.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ-то пенсиите са толкова мизерни, че ако не продължиш да работиш си обречен на глад и мизерия. Дядо ми с 48 години трудов стаж получава 618 лв пенсия и сега вместо да си гледа старините му се налага да ходи пазач в една мутренска автокъща за още толкова.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България ако човек чака само на пенсията си е обречен на мизерия и бавна смърт. Затова всеки, който е що годе здрав на тия години, продължава и да работи. А Държавата продължава да го ограбва. Защото внася данъци всеки месец в бюджета в размер на стотици лева, срещу което получава увеличение на пенсията с 10 лв годишно.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с пенсиите в БГ си е жива подигравка. Не може човек, работил и осигурявал се 45-50 години да получава само със 100 лв повече от такъв, който никога не е работил.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят баща беше миньор, пенсионира се на 45. Сега е на 79 години. След последното увеличение взима 2349 лв. Доволен си е.
7
7
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Сега, има пенсионери и пенсионери. Ей ги родителите ми- с тавана на пенсиите, нямат нищо общо с нагли държавни служиртели или доносници от ДС и БКП. Напротив- активни борци срещу комунизма, учени хора. Модерни пенсионери- карат нови коли, обикалят света и всеки от тях работи на по 2 места в момента. То как се живее с 3-3.5к пенсия на човек?! Нищо общо с кабинки или поточни линии- интелектуална работа. Рецензии на статии, лекции, софтуер за нови методи за обучение и какво ли не.
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така наречените работещи пенсионери са в 99% от случаите дремещи в кабинки пазачи или чантаджии по държавни учреждения или военни. Защото ако работиш на поточна линия, на открито или трябва да даваш истински 24 часови смени, иска не иска, никой пенсионер няма да издържи на такова темпо, годините са си години. Но дали ще лежи на дивана или в кабинката да вдига бариерата - разликата е една минимална заплата, е кой ще я откаже?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4... Ами внасяш по двеста лева на месец, а ти увеличават пенсията с два лева..
4
1
 
18
 
! Отговори
Е, това е ПР преди 1 месец
Това преизчисление е за пенсионери, които или продължават да се самоосигуряват, или работят по трудов договор след пенсиониране. Един вид, стимул да продължават да се осигуряват. Но имам един *** въпрос -количествен: Каква е сумата от месечните вноски по пенсионното осигуряване (примерно за година) и какъв е размерът на увеличението на конкретната пенсия за същия период? Аз примерно, в такава (неизбежна за всекиго) ситуация, бих предпочел да си харча парите, преди да ги е изяла инфлацията.
3
3
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Никой пенсионер не работи защото му се работи,просто пенсиите на 90% са мизерни и те трябва да се хранят.
2
4
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Над 40 000 държавни служители,чиновници,полицай ,военни,и от.търтей не внасят лично осигуровки и данък в НОИ,народ и държава ги издържа и храни и така е вече 35год.по здоо.Теса постройки комунизма.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оплакват се, че имало много пенсионери на държавна хранилка и в частния сектор. Ами, направете такива пенсиите, че да може един пенсионер да си покрива нуждите - храна, сметки, за развлечение. С тези пенсии как няма да работят допълнително?! Да не мислите, че му е кеф на един 70-годишен човек да ходи на работа?! Но като нямат избор.