С колко ще скочат сметките ни за ток?

Коментира Еленко Божков
12 мар 2024 22:22, Нели Христова
61

Все по-често се чуват сигнали, че цената на тока от юли месец ще скочи драстично.

"От КЕВР уверяват, че няма да зависи от тях, ако има увеличение на цената. С дефицита във Фонда за сигурност, който изчислявам на около 600 млн., а според председателя на енергийната комисия е 1 млрд., умерената прогноза е за 15-20% увеличение, моята в добрия случай е за 24%. В тях влизат и тези 7% от наредбата, която предвижда разходите на търговците за балансиране", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му дефицитът е реален и идва от цената на квотите, които са установени на ниско ниво. Божков заяви, че никой не е взел предвид предупрежденията за предстоящо поскъпване при гласуването на законопроекта в края на миналата година. А целта е била да не се изпуснат пари на момента.

"Този дефицит ще се компенсира по един единствен начин - такса задължение към обществото, която ще е 1,8-2 ст. на киловатчас, което ще компенсира тези 600 млн. При една сметка в двустаен панелен апартамент с 400 киловатчаса месечно, това са 7-8 лв.", изчисли енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че разликата няма откъде другаде да се покрие. Като единствена алтернатива гостът посочи да се намали себестойността на електрическата енергия от атомната електроцентрала или НЕК.

"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намаление. Остава това, за което говорих - нещата не седят никак добре, трябва да се молим да пораснат цените на пазара до 200 лв. Така ще могат да се компенсират гражданите", коментира още Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има протести на улицата с чупене на електромери.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде и тоя ни лук ял, ни мирисал. Защо задължавахте НЕК да плаща на частниците със зелена енергия някакви космически цени, е естествено те не бяха случайни хора, а свои.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП ни вкара в блатото
39
0
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
От 180 лева фирмен ток,месечно от 3 години плащам по 640 лева,месечно. Това очаква битовите потребители през 2026 г.Тази година ни уверяват алчните продажници ще е "нормално",увеличение само -50 %. Ще проклинате ЕС,но само с проклетия няма да се оправят нещата.С еврото въжето е на шията ни!Каквото каже ЕС!
38
0
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Назовете негодниците подписали договора с ЕС където има либерализация на тока и тези които се съгласиха с тази зелена сделка,и кажете най после с примери какво става когото цените станат безконтролни
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евро бюрократите са много некомпетентни. Разрушават икономиката на континента. ЕС колхоза трябва да се разпусне, за да може народите да държат сметка непосредствено обеци, които избират. Защото сега това е невъзможно - казват "европейски регламент или европейска директива" и са разговора приключва.
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е само началото. От 2026 като домакинства ги оставят на финансовите мошеници на борсата на ток, цените ще се удвоят. Но това са ЕС регулации. Зелени сделки, борси и "динамични цени"... Много скъпо ни излиза това членство
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко ще скача високо заедно с тока.:))
34
1
 
23
 
! Отговори
Истинският преди 1 месец
След 1989 година в България евроатлантиците от 100 кладенеца вода носят за да ни обясняват че всичко което се случва в държавата е едва ли не, нормално. Това се нарича мираж.
33
7
 
24
 
! Отговори
Сглобката преди 1 месец
Ще се плаща,като гласувахте за Кирето и Асенчо не ривахте, сега що ривете !
32
4
 
29
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Хората дадоха своят глас за товаЗащо ревьт сега - бьлгария стана гарант по заемите на украйнаСкоро ще трябва да се вдига още всичко - федералният резерв ще си търси паритеНали ви е ясно това
31
0
 
46
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Божков , докога обикновените потребители ще бъдат изнудвани от всички доставчици на услуги? Рефно ли е обикновените хора да плдщат загубите и на енегото?
30
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"такса задължение към обществото" а? Такса куршум в тила май искат
29
3
 
45
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Народен съд! И тежки присъди, сещате се!
28
1
 
57
 
! Отговори
Паметлив преди 1 месец
Едно време ни разправяха, че при комунизма толкова лошо било управлението на икономиката, че ако сме били пустиня, щяли сме да внасяме пясък. Добре. Обаче какво е сега управлението, че от крупен износител се превърнахме във вносител на ток, а цените растат главоломно!?
27
2
 
46
 
! Отговори
Напрежение 240 преди 1 месец
Дърпат дявола за опашката иии ще ги удря тока здраво промените са само срещу народа нищо добро във всичко...хора дойде време..
26
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега само от спрените и нарязании 4 Блока в Козлодуй България е загубила над 120 милиарда лева ! Плюс съсипана Енергетика и продажни политици подписали да си закрием и всички Тецове ((( От Износител на Балканите вече станахме вносител .. За Новите 2 Блока в Козлодуй сметката показва 10 милиарда евро за Ядрено хранилище и 20 милиарда Евро за два Блока от Фирма която никога досега не се занимавала със Вдрена Енергетика . В по-добрия случай очкванията са за левче / киловат .. в по-лошия по 1 евр
25
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЛИ ТОЗИ СПРЯ АВАРИЙНО МЕТРОТО ПРИ ПРОТЕСТИТЕ, БЕЗ ДА МИСЛИ ЗА ХОРАТА ВЪТРЕ?НАЛИ ТОЗИ Е СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА И СЪДРУЖНИК В ЕНЕРГЕТИКАТА НА ДОБРЕВ СИНА НА НИКОЛАЙ ДОБРЕВ? КОМУНИСТИТЕ МИЛИОНЕРИ ПЛАЧАТ ЗА БЕДНИТЕ? ЕЕЕ НАЙ-НАПРЕД СА ОТКРАДНАЛИ ОТ БЕДНИТЕ И ПОСЛЕ ТЪГУВАТ !БЕЗОЧИЕ!
24
4
 
53
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
Правителството да закрие КЕВР като ненужна и вредна ,ако скочи цената драстично да скочим и ние
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намалени" - ще рече човек че изказването му е преведено на клингон и после обратно на български език използвайки гугъл преводач.