С колко ще скочат сметките ни за ток?

Коментира Еленко Божков
12 мар 2024 22:22, Нели Христова
61

Все по-често се чуват сигнали, че цената на тока от юли месец ще скочи драстично.

"От КЕВР уверяват, че няма да зависи от тях, ако има увеличение на цената. С дефицита във Фонда за сигурност, който изчислявам на около 600 млн., а според председателя на енергийната комисия е 1 млрд., умерената прогноза е за 15-20% увеличение, моята в добрия случай е за 24%. В тях влизат и тези 7% от наредбата, която предвижда разходите на търговците за балансиране", коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му дефицитът е реален и идва от цената на квотите, които са установени на ниско ниво. Божков заяви, че никой не е взел предвид предупрежденията за предстоящо поскъпване при гласуването на законопроекта в края на миналата година. А целта е била да не се изпуснат пари на момента.

"Този дефицит ще се компенсира по един единствен начин - такса задължение към обществото, която ще е 1,8-2 ст. на киловатчас, което ще компенсира тези 600 млн. При една сметка в двустаен панелен апартамент с 400 киловатчаса месечно, това са 7-8 лв.", изчисли енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че разликата няма откъде другаде да се покрие. Като единствена алтернатива гостът посочи да се намали себестойността на електрическата енергия от атомната електроцентрала или НЕК.

"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намаление. Остава това, за което говорих - нещата не седят никак добре, трябва да се молим да пораснат цените на пазара до 200 лв. Така ще могат да се компенсират гражданите", коментира още Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите соц експерти предвиждаха и поскъпването на газа с 500%. И защо цената на тока трябва да се повиши на 200 лв на мегават час за фирмите та да има пари за компенсация на домакинствата? Другарят Божков не ни обяснява.
21
4
 
46
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Не, няма да скочат, направо ще се Изстрелят!!!
20
3
 
39
 
! Отговори
крими преди 1 месец
Това май беше криминалния елемент който прекъсна тока в метрото за да го забележат
19
10
 
25
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Заради такива изкуфели старци ще им пълним пенсионите каси,а ток има от изобилие,а ние даже не знаем колко и каде отива,но надуват парно,без да има сняг!!!
18
0
 
32
 
! Отговори
Вот дъ фак?! преди 1 месец
"Но те са вече фатално ниски цените, които са под 180 лв., трябват ни поне с 20 лв. намалени" - ще рече човек че изказването му е преведено на клингон и после обратно на български език използвайки гугъл преводач.
17
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такса задължение към обществото? Що за безумие? Не стига, че унищожават построената обществена енергетика, за да си инсталират частни централи, ами го прикриват зад обществен интерес!
16
2
 
40
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До Витков: "Да няма самостоятелно правителство на промяната" - Абе ти нормален ли си, каква промяна, тия мястото им е в пандела!
15
17
 
16
 
! Отговори
За Витков преди 1 месец
До 22-ри Реалист. А за кой да гласуваме бре? За израождане или може би за тия дето ни правят на маймуни 33 години. Айде няма нужда!
14
1
 
46
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Защо лъжете хората. Тези 400 кW може да се ползват само пролетта или есента. През зимата и 1200 kW няма да стигнат.
13
7
 
56
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Нито глас за ПП/ДБ!
12
32
 
9
 
! Отговори
За Витков преди 1 месец
Те ви тецове! Стачки на енергетици ли не бяха ,стачки на пътищари ли не бяха и само с една цел! Да няма самостоятелно правителство на промяната!
11
3
 
26
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Еленко излез спри метрото отново в знак на протест срещу увеличението на тока , или сега не ти изнасяКакто го спря в знак на протест срещу борисов
10
1
 
64
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Хвьрлям си всичките документи и право в агенцията по бежанцитеЩе твьрдя , че сьм депортиран от австрия - кой иска да им плаща скьпите токове да да работи по -12 ч и да ходи все без париЯвно е по добре да си мигрант в бьлгария от колкото бьлгарин
9
0
 
24
 
! Отговори
Реклама преди 1 месец
Ако платите 100 лева за 200v напрежение.. Ще получите още 20v безплатно ооо....
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С двайсет лева.
7
3
 
26
 
! Отговори
стрижи раята преди 1 месец
ще ви крадат яко пак
6
2
 
18
 
! Отговори
Не може така преди 1 месец
Да ми увеличават пенсията с 11% без да ме питат... Това е фашизъм...
5
7
 
33
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Измамниците от - пп , ще ви вземат и парите за хляб даже с всякакви връткиТоя хубавец ли беше спрял метрото в знак на протест срещу борисовСега що не протестира
4
7
 
33
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 1 месец
Както казва Асечо, бедните да го.... подухват!
3
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ем ще скочат сметките не само за тока тая война трябва да се плаща от българския потребител трябват пари за, Украйна