Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит

Митрополит Йоан: Със сигурност Вселенският патриарх ще дойде
15 мар 2024 08:53, Елка Василева
28
Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит
кадър: Нова тв

Все още няма официално потвърждение дали духовници от Русия ще присъстват на опелото на патриарх Неофит. Българската православна църква е изпратила уведомление до Руската църква за кончината на Негово Светейшество. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред Нова тв.

Още по темата
„Ние сме изпратили писма до всички и Руската църква е уведомена за кончината на патриарх Неофит. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на Негово Светейшество засяга вселенското православие. Официалните представители, руски и румънски духовници – ще бъдат на опелото. Към момента нямаме потвърждение дали някой друг митрополит ще дойде”, уточни той.  

И допълни: "В момента сме още в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде и ще го очакваме утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската църква, на Сръбската църква".

В събота сутринта ще бъде отслужено официално опело за патриарх Неофит, след което с литийно шествие тленните му останки ще бъдат преместени до митрополитската църква „Света Неделя”, където ще Негово Светейшество ще бъде погребан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
72 преди 1 месец
"Единствено Вселенският патриарх имаше смелостта да отлъчи Висшия клир на Руската православна църква." За разлика от сектата наречена Католицизъм, всички Православни църкви са равни и решенията се приемат с мнозинство. Вселенският патриарх няма право да отлъчи когото и да е било освен собствената си попадия.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека правим разграничение между чистото православие и руското православие. Несторианците и монофизитите също се определят като православни, но са еретици. Не може православен да подкрепя нахлуването в чужда държава и избиването на християнски семейства. Единствено Вселенският патриарх имаше смелостта да отлъчи Висшия клир на Руската православна църква.
25
0
 
5
 
! Отговори
72 преди 1 месец
Не се гради държава като оплюваш старото, а като градиш новото!
24
0
 
0
 
! Отговори
72 преди 1 месец
Даже в Банкя, на 2 километра от резиденцията на Живков, пред църквата (Св Св Кирил и Юлита май беше) се виеше дълга опашка по стълбите, понеже е на склон.
23
1
 
1
 
! Отговори
72 преди 1 месец
... В църквите беше тъпканица като в Икарус преди работно време. На някои хора им прилошаваше от навалицата, топлината и дима от много свещи. Линейката, когато идваше, се приближаваше към църквата само на червен буркан но с изключена сирена.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сглобкаджиите умориха Патриарха с обидата която нанесоха на Руската Православна Църква го вкараха в болница. ....гониха руски свещенници, сега се сетили за Вселенското Православие...
21
5
 
4
 
! Отговори
72 преди 1 месец
Не говорете гл*упо*сто да не ви се смеят хората. По Великден църквите се пръскаха по шевовете а мнозинството чакащи на опашка да влезнат беше огромно. Не съм вярващ и произлизам от "политически неблагонадеждно" семейство но баба ми винаги ме е водела на църква и никога не съм видял някой да пречи на вярващите.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравихте ли че до 1990 г на Велик ден не можехме да минем край църквата не да влезем вътре , а сега чувам за обединение на православните народи , с една дума *** нямат срама .
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
трябва да се отлъчи Руската църква и да си низгвергне от християнството заради откритата им подкрепа на геноцида и престъпленията срещу човечеството, които Раша извършва в Украйна
18
0
 
1
 
! Отговори
13-ти, Е, Дубай, преди 1 месец
давай направо през Ямайка за по-пряко, я?
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички вярващи трябва да знаят едно. Америка е злото, ултимативното зло. Всички православни трябва да са на власт. Цялата либерална гнус трябва да бъде изметена. На нас не ни трябва нито Америка, нито посланика им, нито отровната им "култура".
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Утре се навършват 99 години от атентата на комунистите над Света Неделя. Не ни трябват комунистически *** на погребението на Неофит
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съюз с Русия. И с православните страни.
14
9
 
10
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Кагебейци не ни трябват.
13
6
 
7
 
! Отговори
По далече преди 1 месец
И от руснаците и от руския мир.....ако не сте съгласни попитайте....Грузия,Молдова и Украйна....
12
2
 
2
 
! Отговори
do 9 А как ще дойдат преди 1 месец
Само на определени руски престъпници е забранено да стъпват в ЕС, САЩ Япония, Ю.Корея, Канада и т.н. цивилизовани държави. Останалите руснаци все още се добират до тук през Турция или Дубай.
11
6
 
2
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Влизаш и ги зачесваш на ред! Руски,български,папата ако може да дойда..имами ,ходжи и там всякакви. Да хвърчат расота и калимявки! Без решигии светът ще е по-добро място
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казаха, че забраняват на руския патриарх да дойде. Сега питат защо не е дошъл? Поредната либерална шизофрения.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците да не се бъркат в църковните дела
8
5
 
5
 
! Отговори
А как ще дойдат? преди 1 месец
Нали всичко им се забрани на руските граждани? Самолетни полети, автомобили...? Или България ще направи изключение за руските свещеници?

Спонсорирани публикации