Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит

Митрополит Йоан: Със сигурност Вселенският патриарх ще дойде
15 мар 2024 08:53, Елка Василева
28
Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит
кадър: Нова тв

Все още няма официално потвърждение дали духовници от Русия ще присъстват на опелото на патриарх Неофит. Българската православна църква е изпратила уведомление до Руската църква за кончината на Негово Светейшество. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред Нова тв.

Още по темата
„Ние сме изпратили писма до всички и Руската църква е уведомена за кончината на патриарх Неофит. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на Негово Светейшество засяга вселенското православие. Официалните представители, руски и румънски духовници – ще бъдат на опелото. Към момента нямаме потвърждение дали някой друг митрополит ще дойде”, уточни той.  

И допълни: "В момента сме още в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде и ще го очакваме утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската църква, на Сръбската църква".

В събота сутринта ще бъде отслужено официално опело за патриарх Неофит, след което с литийно шествие тленните му останки ще бъдат преместени до митрополитската църква „Света Неделя”, където ще Негово Светейшество ще бъде погребан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименПолитиците не забраняват на представителите на Руската църква да дойдат на опелото на Негово Светейшество о бозе починалия български патриарх. Ако дойде руският патриарх , той веднага ще бъде арестуван, защото влиза списъка на забранените да влизат в държавите от ЕС руски лица. Ако руският патриарх изпрати членове на техния църковен Синод, това се третира като обида към БПЦ със съответните последствия. Първи ще 'проговорят' медиите.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В политическите си пристрастия чрез избраните посредством партиите депутати намесихте НС. ЧРез избраните от депутатите ( те са слуги на партийните ръководства) министри вие направихте ваши маши и министрите. Чрез лидерите на партиите вашите депутати покориха съдебната власт. Сега и Църковния синод ли намесихте във вашите политически игри? Да ви упрекнат хората в това ваше политическо пристрастие е безпредметно- вие сте нaгli и беzoчliвu
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбираемо е. Техните КГБ-патриарси са заети да се молят на кремлинския им господ, СВО да върви по план.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4 Eйййй, трън в очите ви е православието - по това познавам кой служи на дяволските евангелисти отвъд гьола. Поне днес замълчи, лаkей!
3
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската църква, също като българската е развъдник на ДС агенти и педофили, от време оно. Всички брадати мауглита там са един дол престъпници. Боли ме шмайзера за всички тях.
2
16
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 месеца
От КГБ агенти какво очаквате
1
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ем нищо чудно слугите на посолството да, забранят хора от руската, църква да дойдат на опелото