Трима фаворити за наследник на патриарх Неофит, кой ще надделее?

Митрополитите Гавриил, Николай и Йоан изглеждат фаворити
15 мар 2024 22:00, Петър Бойчев
162
Трима фаворити за наследник на патриарх Неофит, кой ще надделее?
Снимка БГНЕС

Трима владици се сочат за фаворити да наследят патриаршеската корона след кончината на Неофит.

На първо място сред тях е Пловдивският митрополит Николай, който има подкрепата на повечето по-млади членове на Светия Синод. Той спечели влияние не само в своята епархия, но и в църковните среди като един от най-енергичните владици, пише Марица.

Срещу него ще се изправи старата гвардия, начело със 73-годишния Гавриил Ловченски, който има богословска специализация в Московската духовна академия, бил е и предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

Още по темата
При предишния избор на патриарх Гавриил загуби финалния вот срещу Неофит, но сега ще потърси реванш. Очаква се той да има подкрепата на своя връстник Григорий Търновски и Серафим Неврокопски.

Третият основен претендент за следващ глава на православната ни църква е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (55 г.), който също гледа с добро око на връзките с Москва, но е по-умерен в изказванията си. Като най-старши в намаления състав на Светия Синод, на него беше поверено да организира изпращането и погребението на починалия Патриарх Неофит.

Малко вероятно е някой от останалите деветима митрополити, които отговарят на изискванията да бъдат кандидати за престола, да се включи в надпреварата, сочат сондажите сред висшия клир. Над 100 делегати избират между трима кой да сложи короната

Изборът на нов патриарх трябва да бъде осъществен в рамките на четири месеца, т.е. до средата на юли. Точната дата на Патриаршеския избирателен събор определя Синодът, а изборът трябва да е в Синодалната палата в неделен ден.

В "листата", от която ще се избира, този път най-вероятно ще участват 13 митрополити, тъй като според богослови смъртта на патриарха може да отложи избора на нов Сливенски митрополит.

Трима от членовете на Синода не са навършили 50 години. Това са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприан и Неврокопският митрополит Серафим.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години - той беше избран през 2020 г.

Деветимата митрополити, измежду които остава да бъдат излъчени тримата кандидати, са: Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий Плевенски, митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан Русенски, митрополит Наум Врачански, митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил.

Главата на Църквата се избира от Патриаршески събор, в който влизат над 100 делегати. Сред тях са - архиереите (всички митрополити и епископи в БПЦ), по 5-има представители на всяка епархия (трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни), по един представител на трите ставропигиални манастира - Рилски, Бачковски и Троянски, избран от съответния манастирски събор, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит, и по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Гласуването за патриарх е тайно. Този, който получи най-малко две трети от гласовете, се обявява от наместник-председателя за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако за никой от кандидатите няма мнозинство, изборът се повтаря с двамата, получили най-много гласове. Актът от проведения избор се вписва в кондиката на Синода и се подписва от избирателното бюро и членовете на събора.

След молебен се извършва интронизацията на новоизбрания български патриарх. Той служи пожизнено, но може по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, да се оттегли.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Масово клериците са с минало в службите, и живеят като депутати, министри, патриархът трябва да се откаже от автомобилите, и всички останали блага, и да заживее като монах.
118
0
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Патриархът трябва да се избере по старшинство един от двамата или Търновския, или Ловченския, ако те не желаят да поемат поста, трябвя да бъде, поет от Николай Пловдивския но жител на София
117
0
 
2
 
! Отговори
body преди 1 месец
Щом Гонзо може да е Президент на БФС,защо и Грешник да не е Патриарх.Не виждате ли с очите си,че най-големите престъпници и *** са във Висшата Политика на държавата? Във Абсурдистан всичко е позволено.Обществото е толкова приспано,че вече единствено ромските фамилии представляват някаква цялост,всичко друго е разложено на съставни части и елементи.Така че си свиркайте,яжте,пийте и си носете новите дреши,иначе това ще го наследят бежанците които държавниците ви така охотно приемат за пари.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
0травянето на ефира -пространство и време с тая трупностарческа сребролюбива карикатура придобива вече комични размери! От сутринта жуля наМАХ безмилостно уредбата с Тони Стораро, Азис и тн, че ме товарите брат
115
1
 
3
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
И тримата са безбожници .Само как разполагат със средства ,пари и яки коли.
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пловдивският митрополит Николай в църквата е Борисов в политиката.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тримата са гола вода. Пловдивския навремето го снимаха с часовник за няколко десетки хиляди, докато народа живееше в нищета, а другите двама са бивши агенти на ДС ( наши хора).
112
7
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Русофоби,единия от тримата е истински бандит, и тежко неуравновесен човек.Той трябва да бъде низвергнат,а не да го избират за патриарх.Без Русия няма православие,елементарни хора.Всички останали православни народи,взети заедно,не правят и 1/3 от православния народ на Русия.Това е реалната констаттация,а не моя измислица.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кольо - ролекса, дето Кенет Мъртън му беше на гости да му дудне нещо на ушенце.... Хора, това свещенник ли е??? Кажете честно....
110
3
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Оня с Ролекса и S класата ще е . Само той няма връзка с Руската патриаршия .
109
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БПЦ то е само русоблизец до русоблизеца!
108
8
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Той е! Неговото име е! . Боко Тиквата. Бивш патриарх на Банкя, личен приятел на фрау Меркел, позната още като заличителката на Европа, по настоящем агент на Козяк
107
6
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
И трите дядо Поповци руски шпионки. Митрофанова да каже кои да им преките офицери
106
0
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
такива битки и такова лицемерие каквото е в църквата не сте и сънували
105
7
 
21
 
! Отговори
Споделям преди 1 месец
Бог да ми прости това което ще си позволя да кажа но отчитайки гео-политическата обстановка, в която живеем най-вероятно следващият Патриарх ще е западно ориентиран, който ще има задача да намали влиянието на Русия в Църквата и народа. Добре приет в светските среди и с множество изяви по медиите. Дано не бъда прав. Ще се радвам да разбера че БПЦ не се е предала на дявола.
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То затова докато беше жив последния трябваше да си организира нещата и да подскаже кой е най-читав и за кого да гласуват по-свестните ако са останали такива.Ама на никой не му пука.Всеки хваща кокала и не мисли какво става след него. Даже като остараеят и са безпомощни пак не сдават поста.Църквата като организация най-наподобява БФС то. Никаква работа и само лични интереси.А уж трябва да служат на обществото. Ама затова вече не ходим на църква. А тез след нас ще ходят в дажмиите както е тръгнало
103
0
 
6
 
! Отговори
Все в ... преди 1 месец
Да минат цялостен мед. предглед, който е и най-неалкохолизиран да го избират. И без друго всичките само за нашето благо мислят, милите те.
102
1
 
8
 
! Отговори
Пепи Фейка преди 1 месец
Е,как кой! Голямата перука,Боби мастиката сега е безработен! Идеален е за поста! Ако не - Гонзо ще се справи,налЕ?!?
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Угодния . Както всички управляващи в България.
100
0
 
14
 
! Отговори
т преди 1 месец
Демек все хора под пагон