Как се избира българският патриарх и кой може да бъде той?

Вижте условията, на които трябва да отговаря новият глава на БПЦ
14 мар 2024 06:05, Красимир Ангелов
71
Как се избира българският патриарх и кой може да бъде той?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборът на български патриарх, както и условията, на които трябва да отговаря, са регламентирани в глава 4, раздел II на устава на Българската православна църква.

Българската православна църква (БПЦ) - Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит.

Върховен ръководен орган на Българската православна църква - Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Още по темата
БПЦ има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и две задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия). Българският патриарх е и софийски митрополит.

Устройството и управлението на епархиите се определят с Устав, одобрен на епархийски събор и утвърден от Светия Синод. Законодателната власт в Българската православна църква - Българска Патриаршия се упражнява от Църковния събор, който се състои от архиереите и от избрани по реда на устава клирици и миряни.

Какви са условията митрополит да стане български патриарх?

Избираемият Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години. Той трябва да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от:

- архиереите - всички митрополити и епископи на Българската православна църква - Българска Патриаршия;

- по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни;

- по един представител на ставропигиалните манастири (Рилски, Бачковски и Троянски), избран от съответния манастирски събор;

- по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

След смърт на патриарха на БПЦ, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав


Избраният наместник-председател заедно със Светия Синод извършва необходимото за
насрочването и провеждането на избор на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца.

На заседание най-малко седем дни преди определения ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с тайно гласоподаване и мнозинство от две трети от членовете си, Светият Синод избира трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията.

Изборът на патриарх става на Патриаршеския избирателен църковен събор, свикан от Светия Синод в Синодалната палата в определения неделен ден.

След проверка за редовността на избирателните писма на избраните и определени членове на Патриаршеския избирателен църковен събор и в случай, че присъстват най-малко три четвърти от всички членове на избирателния събор, наместник-председателят на Светия Синод открива Патриаршеския избирателен църковен събор.

Когато не присъстват три четвърти от членовете на Събора, откриването му се отлага с един час, след което Патриаршеският избирателен църковен събор се открива, ако присъстват повече от половината от всички членове на Събора.

Когато не се събере този кворум, Светият Синод насрочва избора за следващия неделен ден. След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия Синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата.

Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по ал. 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Светият Синод съобщава името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит.

Кои са митрополитите, от които ще се избира новият български патриарх и кои от тях отговарят на условията?

Митрополити - епископи, членове на Св. Синод:

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия митрополит † ЙОСИФ – 80 годишен

Великотърновски митрополит † ГРИГОРИЙ – 73 години

Плевенски митрополит † ИГНАТИЙ – 85 години

Ловчански митрополит † ГАВРИИЛ – 73 години

Пловдивски митрополит † НИКОЛАЙ – 54 години

Западно- и Средноевропейски митрополит † АНТОНИЙ – 46 години, няма навършени 50 години

Варненски и Великопреславски митрополит † ЙОАН – 54 години

Неврокопски митрополит † СЕРАФИМ – 49 години, няма навършена възраст

Русенски митрополит † НАУМ – 55 години

Старозагорски митрополит † КИПРИАН – 48 години, няма навършена възраст

Врачански митрополит † ГРИГОРИЙ – 53 години

Видински митрополит † ДАНИИЛ – 51 години

Доростолски митрополит † ЯКОВ – 52 години, но няма 5 години като митрополит
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: БПЦпатриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
КОЙ МОЖЕ преди 1 месец
ДА БЪДЕ - АГЕНТ НА ДС И КГБ. ДРУГ НЕ МОЖЕ.
63
2
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 1 месец
А митрополит Тиквон Банкялийски що сте го пропуснали?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ролексов ще е новия
61
0
 
5
 
! Отговори
Как се избира ли??? преди 1 месец
Ами избира се Български Патриарх по българските му табиети.Гледайте БФС как си избира Президент,пишете БПЦ по същият начин.Тако е и у Съдебната Система,ДАНС,Парламента,Здравна Каса и тн. и тн.Винаги със мърсотии,интриги,заплахи,шантажи а понякога и с убиване.Специално за БПЦ може да се твърди,че който има най-скъп Ролекс и кара Майбах,той ще новият Бос на ,,духовните ни учители".А за ония истории зад стените на манастирите,трябва да се направи филм,дълъг поне колкото ,,Дързост и Красота".
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не не искам да си спомням , за никакво братство , ... всичко е демагогия и заблуда , промиване на лабилни мозъци !
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да забравяме, че всеки един Българин е Бог! Българската култура е Божествена. Когато ние Българите се изкачим на Седемте Рилски Езера, ние се превръщаме в Богове. Какво означава това? Примерно Аз става Бог и те уважам и ти си Бог и ти ме уважаваш и това е нашата култура - уважение един към друг понеже сме Богове. По време на социализма въведоха завистта, понеже този е комунист и стои високо горе, а ти си никой и стоиш долу. Та спомнете си за Бялото Братство на Беинка Дуно - Петър Дънов
58
0
 
6
 
! Отговори
1-3 преди 1 месец
Най-добрият избор-е варненският митрополит!Ако беше жив и Кирил-също Варненски-но го удавиха преди време!!!!
57
4
 
3
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
Не напразно преди 2-3 месеца Николай имаше среща на четири очи с американският посланик!Със сигурност там вече е било решено кой да бъде!!!!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Куку, кралете не ги избират.
55
1
 
4
 
! Отговори
Лудото Коле преди 1 месец
Изберете мене и аз ще ви разкова к. о. ч. и. н. а. т. а докрай!
54
1
 
11
 
! Отговори
Авраам преди 1 месец
Само да не сложат Лудото Коле за патриарх,щото ще ни разкове ***!
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът Радев да назначи новия Патриарх !
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който й да е трябва или да е сътрудничил на ДС и да е би или г ////, ей(повечето от ДС стова ги дъжат ) . И докато вие се ядосвате на коментара ми и ще кажете че богохулствам знайте че тези нямат нищо общо с бога !
51
2
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Е , ... как кой ще е ? Още ли не си спомняте че Николайчо Пловдивски беше този който направи така че да изберат НС Неофит за патриарх , защото той нямаше години , а Неофит не бил добре със здравето , ...с единствената цел ( прости ми Господи ) че Неофит ще си иде бързо , и той ще заеме неговото място ? Като гледам сега , май всичко е изчислено с , по 3.14 , остава още малко да почакаме за да видим крайния резултат ?
50
2
 
2
 
! Отговори
Мустафа Карадайъ преди 1 месец
Кичка или баба Гуси от троянския манастир?
49
3
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Пак питам,защо превърнахте църквата в кралство?Избираме крал,които да лежи в своите кралски покои и някакви слуги да го обслужват!!Това ли е християнството и духовното?
48
1
 
2
 
! Отговори
ахмед преди 1 месец
избират ги като ги питат кой от тях най-много мрази жени, атеисти, гейове и свобода и слагат него на трона.
47
9
 
4
 
! Отговори
Атеист преди 1 месец
Ненчо Илчев - комика ! Той може спокойно да бъде избран за патриарх ! Изобщо какво значение има дали имаме изобщо някакъв поп или нямаме ??? На кого му пука ?
46
3
 
9
 
! Отговори
Знае се вече !!! преди 1 месец
Избора е предрешен. Николай ще е. Той енай големия властолюбец, личен приятел на Боко Тиквата и на всичкото отгоре материално обезпечен. То не бяха Ролекси, Мерцедеси и други все "църковни" атрибути. Само едно нещо му липсва - пълна духовна и нравствена пригосност за поста Патриарх на България. Но както вече бидяхме това не е проблем - в склобката Мрънколай - Гаргамел също има пълна духовна и нравствена НЕпригосност , но това не им пречи да управляват нагло, безочно и разбира се некомпетентно !!
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я стига сте мрънкали! Стегнете се малко! Николай ще е ! Той иска да бъде и ще управлява достойно православната църква. Какви ролекси, мерцедеси? Какво от това?

Спонсорирани публикации