Полагат тялото на патриарх Неофит до екзарх Йосиф в "Света Неделя"

Македонската църква праща делегация за поклонението
Обновена: 15 мар 2024 11:51 | 15 мар 2024 10:14, Красимир Ангелов
28
Полагат тялото на патриарх Неофит до екзарх Йосиф в "Света Неделя"

Бог да прости Негово Светейшество блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Бог да всели душата му там, където няма болка и страдание, заяви Старозагорският митрополит Киприан за "България сутрин".

Храмът "Св. Александър Невски" ще бъде отворен, докато има миряни, които искат да се поклонят пред тленните останки на Негово Светейшество. В събота заупокойна литургия ще бъде отслужена от 9:30 ч., а след това ще бъде отслужено и опелото на патриарх Неофит.

Още по темата
Митрополит Киприан потвърди, че опелото Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото, заедно с делегации, които ще пристигнат от поместните православни църкви.

"Става въпрос за Македонската православна църква, Румънската православна църква, Сръбската православна църква. Очакваме и другите правословни църкви да потвърдят. Днес до обяд ще имаме повече информация", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

След опелото заедно с литийно шествие тленните останки ще бъдат пренесени от митрополитския храм "Св. Неделя", където Негово Светейшество ще бъде положен до гроба на екзарх Йосиф.

"Патриарх Неофит беше ангелски глас, който възвисяваше винаги Божието слово. Нека да помним, че винаги този, който се докосне до него, усещаше неговата милост и неговата прошка за всички. Той беше изключителен като човек - мъдър, спокоен, тих и добронамерен", припомни си митрополит Киприан.

Той поясни, че на 20 март Светият Синод има заседание, където ще бъде избран наместник председател, който да организира патриаршеския избор.

Последният дом на Неофит I е място, тясно свързано с неговото израстване в църковната йерархия - в катедралния храм той е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а след това е възведен и в архимандритско достойнство. В "Света Неделя" той отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия и патриарх на 10 март 2013 г.

От южната страна на храма е погребан екзарх Йосиф I, който умира през 1915 г., и който ръководи църквата на границата между 19 и 20-ти век. В този смисъл погребението на Неофит там е знак за приемственост в самата Църква. Екзарх Йосиф има и големи заслуги за запазване на единството на Българската православна църква и за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, останали в Османската империя след 1878 година.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох, че е искал в Троянския манастир, защо го погребват в София. Хубаво би било да уважат волята му.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали е поискал да го погребат в Троянския манастир, защо в Св. Неделя?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете си атеисти и всякакви, но защо сипете омраза и простотии по човек, който току-що е починал. Още навремето са казали: "За мъртвите или добро, или нищо". Спазвайте поне това елементарно правило, все пак уж сме хора, а нямаме грам благоприличие.
23
2
 
5
 
! Отговори
ВъзмУтен преди 1 месец
Това е абсолютно кощунство!!!!Как така този бивп проруZZки гащник и агент на ДС< ще лежи фо заслужил български патриот като Екзарх Йосиф?!?
22
0
 
6
 
! Отговори
Попа преди 1 месец
ОТ ВЧЕРА ДЕ ЩО ИМА ЧИНОВНИК НА СЛУЖБИЧКА ЗА 1 СТОТИНКА РАБОТА НЕ Е СВЪРШИЛ!!!АМА СА БЪРЗИ СЪС ЗАПЛАТАТА!!
21
4
 
3
 
! Отговори
Фон Смолхаузен преди 1 месец
Руския пасол пак е качил русофилите на амбразурата да дращят хейт по българските институции. Наред е църквата! Ама са много православни иначе, нашите платени русофилчета!
20
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
религията е възникнала още у древните времена га некой мръзеливец е рекъл я нема да одим на лов а ке разговарям с духовете дека вие да одите в змяна ке ми донесете мръвка и така се появили пръвите шамани после поповете дека през средните векове са клали и бесили викали им инквизиция а ся па ки издръжате с данъци
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 17 С кое не си съгласен бе, чоджум? С фактите ли? Какво реване те гони? Казах че му е казал че ще плаче. Между реване и плачене правиш ли разлика, чоджум?
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северномакедонците не са признати още. Радио и тв са спрени или вият оперетни
17
1
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
До 15.Съгласен съм със Всичко което написа без последното изречение!!!РЕВАЛ Е МНОГО!!!А може и да е пял
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 12 Бай Иване, ако това стане въпреки че съм атеист, денонощно ще съм в местната църква и ще се моля и ще се кланям и паля свещи за Господ Бог.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 11 Голям тарикат, ти ми напомни на моя вуйчо който навремето си търсел работа като шофьор, а е майтапчия до дъното на костите си и накрая отива по обява в траурна агенция за да кара карафалка. Разбира каква му е заплатата от някаква служителка и моли среща с управителя. Идва управителя и му казва " Ако ми давате 200 лева отгоре, даже и ще плача на всеки покойник който превозвам". Оня му се разкрешял и го изхвърлил от офиса. :)))
14
4
 
2
 
! Отговори
иван преди 1 месец
Призовавам бог да се яви и даде по 1000000евро на всеки българин!!!Амин!
13
0
 
5
 
! Отговори
Попа преди 1 месец
Погледнете празниците???Всичко е мислено с ВЕКОВЕ!!!Да не вземеш да го изядеш ,А ДА ЗАНЕСЕШ!!! УЧУДВАМ СЕ НА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ В НЕБИВАЛИЦИ!!!ПРЕДИ СА БИЛИ ПРОСТИ АМА СЕГА???
12
3
 
7
 
! Отговори
Попа преди 1 месец
Идвайте,продавам място в рая !!!Само 10000000лв.За редовни клиенти - отстъпка.Приемам плащане с карта!!)!
11
4
 
7
 
! Отговори
Голям тарикат преди 1 месец
Продавам кръщенета,погребения ,лекувам всичко,срещу ЗАПЛАЩАНЕ!!!Дерзайте ***!!!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе що така всичките ни свещеници са с наднормено тегло като полицаите ни? Постите май са вредна работа и се напълнява от тях, а? Сигурно от това ще да е...
9
4
 
10
 
! Отговори
Попа преди 1 месец
Докога с тезе мошенгии???? 2000 години група тарикати са се качили на гърба на простите хора и им обещават рая - срещу заплащане??? А сега комунистът бойко даже им даде и заплати???Ама тия хитреци продаващи ВЯРА са най0големите собственици на имоти в Държавата?22
8
3
 
3
 
! Отговори
Не са си отишли преди 1 месец
ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - СЕЕ СМЪРТ
7
6
 
3
 
! Отговори
до Аз преди 1 месец
Какво си седнал да им обясняваш те Възрожденци от възраждане