Смирен, благ и добър! Патриарх Неофит през очите на миряните

Символ на нацията, учеше на мир и единение, споделят хората
16 мар 2024 19:42, Анисия Иванова
50

Смирен, благ и добър. Така хората описват Негово Светейшейство патриарх Неофит.

"Символ на нашата нация, на българската православна църква. Това, на което той учеше, е мир и смирение, характерна негова черта беше веселието", сподели Анула Христова.

Още от рано тази сутрин миряните пристигнаха пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Те разказаха, че в паметта им духовният баща остава обединител на православните християни. С вълнение част от тях разказаха за срещите си с дядо Неофит, в които той е бил пример за християнското смирение.

19-годишният Атанас видя за пръв път Негово Светейшество в последния му земен ден, но въпреки това атмосферата в храма оставя следа в съзнанието му.

"Усетих едно чувство на единение, на святост, това е едно от малкото неща, които в това време ни обединяват", каза Атанас Иванов.

Стотици миряни се събраха и пред митрополитския храм "Св. Неделя", който остава последен дом за духовния водач на нацията. Сега за миряните остава надеждата и молитвата за смирение на душата на българския патриарх.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С бетеера си беше направо като погребение на Българската Армия.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с БТР-а беше грозно. Защо направо не сложиха танк, който да гръмне с оръдието?
34
1
 
0
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
360 дни в годината го раздаваме безбожници, некултурни, невъзпитани, нагли, алчни. Хвърляме фасове по улиците, паркираме по тротоарите, караме се с други за паркомясто.,завиждаме се, обиждаме си, говорим зад гърба на всеки и разнасяме клюки за познати и непознати. Пет дни в годината се правим на по-големи християни и от Папата. Това нашето лицемерие е отвраатително. Ужасни сме! Заслужаваме да сме най-бедната държава не само в ЕС , но и в целия свят.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички снимки от траурното шествие има някакъв ТАНК и вълма изгорял мазут! Каква е тая подигравка! Толкова ли нямаше силни мъже да носят лекото тяло на патриарха по сетния му път? Толкова ли нямаше шест коня в столицата! Безумие
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак като почина разбрахме, че бил смирен, благ, честен...Иначе нито сме го чували, нито сме го виждали.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли измършавя или пък стана женствена армията ни, та не се намериха шест или осем гвардееца, които да носят Патриарха ни в последното му земно шествие на раменете си, така както подобава сърцати юнаци да носят светлината на духа на ръце, милеейки за нея и готови на храбрата си жертвоготовност за нея
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много странно съвпадение ден преди връчването на мандата да почине Негово светейшество. Сякаш по поръчка, за да удължат с дни уговорките за кабинета.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много странно съвпадение ден преди връщането на мандата да почине Негово светейшество. И още по-странно е, че Киро, Асен, Денков, Борисов, Пеевски се покриха вдън земя и не уважиха литийното шествие, нито погребението. А докато беше жив Патриарх Неофит се чудеха как да позират с него за камерите Особено Борисов, който все му целуваше ръка.
28
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
не само това, ами кога Борис III умира е 2рата Световна война и то в разгара си! такава Излагация - НеОписуема - просто!!
27
2
 
7
 
! Отговори
Цял Свят Се Смее преди 1 месец
на Простотията на Тагаренко! а тия Приказки от 1001, че така бил Погребан Цар Борис III - ами Тагаренко Прави ли Разлика между Цар и Върховен ГлавноКомандващ на Армията ни по това време или съответно за това получил Военно Погребение и Патриарх?!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всички са такива. Сега ще изберат друг.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно. Погребението сякаш преднамерено се изгаври с бъдещите загинали укераси с модела БТР-Патриарх-Гроб, та изнасяме за УКР БТР за да погребват загиналите в ИКР като български Патриарси. . . Отвратително изпълнена церемония. Как изобщо бе позволено с тоя БТР да се извърши толкова подла гавра с този човек? Толко ли нямаше носачи от пл Македония, Пристанищата по Дунава и Черно Море, та отделиха цял бомбомет да тегли катафалката, а не сложиха циркови нагиздени коне да пренесат мощите
24
2
 
2
 
! Отговори
Много ясно преди 1 месец
Че снайперистите на БеГе блатния Мордор са ви дебнали всички на площада кой ви е карал да ходите.
23
1
 
2
 
! Отговори
Жалко че на преди 1 месец
Снайперистите не им ПП Притрепериха Пръстите да Застрелят някой Мирянин - така или иначе, със заглушител - никой нямаше и да разбере, щяха да помислят, че човека му е станало лошо и му е прилошало лекичко!
22
0
 
9
 
! Отговори
То Само преди 1 месец
с Танка да се Изложиха - Изложиха се най-много със Снайперисти и то със Заглушители - явно трениран за Народната Любоффф, която като Дойдат Новите Борсови Сметки за Ток ще Експлоадира!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея яко се изложиха с танка.Това е гавра с духовно лице,което проповядва мир.Ако смятат така да ни настройват с война и един вид символично да погребат мира не са познали!Не ви искаме скапаните войни!!!Сатанистите в коментарите веднага са се заели да пишат платени коментари да настройват срещу Господ.Просто ще горят в ада.Господ гледа отгоре.
20
5
 
1
 
! Отговори
До Миряните преди 1 месец
Така е, но новия спасител се оказа калпав. Две години освобождава авдеевка и бахмут. Сигурно няма да доживееш да дойде и насам.
19
4
 
5
 
! Отговори
Миряните преди 1 месец
са Гладни, Бедни, Голи, Боси, Болни, подложени на 33 години Геноцид и нито в Господ Вярвам вече, още по-малко в Земните му Представители живеещи си като Императори със Златни Шапки с Диаманти, Сапфири и Рубини!
18
3
 
9
 
! Отговори
Джеху преди 1 месец
"смирен, благ и добър" чудно ми е колко от тези "миряни" дето го казват го познават, или поне са разменили две приказки с него, че да имат представа какъв. Журналята шо не попитат и други освен "миряните" - например завеждащия офецер от ДС който го е вербувал. Или да побликуват досието ми...живеем в утопия, човече
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тези мафиоти и попове с ролекси са светци и ще отидат в Рая, значи вие всички останали хора ще трябва всички да отидете в Ада. Няма логика, нещо не им се получават сметките на чорбаджиите ви. Как си представяте Боко да отиде в Рая с гранатомет и военен джип Хъмър?