МВФ ни препоръчва реформи в пенсионната система

Една от тях е премахване на тавана на осигурителните вноски
21 мар 2024 08:37, Петър Бойчев
37
МВФ ни препоръчва реформи в пенсионната система
Снимка БГНЕС

Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния валутен фонд в заключителното си изявление, което описва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на мисията им у нас.

Според фонда са нужни реформи, които да доведат до подобряването на финансовата устойчивост на пенсионната система, като същевременно се повиши адекватността на пенсиите с цел да се намали бедността сред възрастните хора. Като една от тези промени от фонда предлагат да бъде например премахване на тавана на социално-осигурителните вноски.

В същото време трябва да се промени формулата за изчисляване на пенсиите, за да се увеличат стимулите за плащане на вноските. Тези мерки също ще спомогнат за намаляване на неравенствата, посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: мвфреформипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смисълът на ниския таван на осигуровките е дебеловратите бизнесмени демократи да си купуват повече частни яхти, самолети и Поршета със спестените пари от осигуровки.
35
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Не е само това. Взимаш 15000 месечно, излизаш болнични и ти плащат според максималната осигурителна сума за 6 месеца назад, т.е. вместо 15000 получаваш 3000. Подобно е и ако станеш безработен. Най-голямото прецакване е в размера на пенсията след време, но младите не мислят за това. Таванът на пенсиите ще се вдига, а след време и ще отпадне. Защо да взимат 3000 лева пенсия, като могат да получават повече, примерно 6000 лева.
34
1
 
3
 
! Отговори
До Стилян преди 1 месец
Данък плащат всички - той е 10% без значение на каква заплата си. Само осигуровките са до 3750 и това има някакъв смисъл, защото като вземаш 10 000 лева заплата не ползваш 10 пъти повече здравни услуги от този с 1000 лева. Но не само това - Имаш таван на пенсиите, което означава, че и на 100 000 да плащаш осигуровки пак няма да вземаш повече от максималната пенсия.
33
1
 
5
 
! Отговори
Трябва преди 1 месец
Трябва пенсионерите да бъдат компенсирани за тези над 25% от пенсионните осигуровки, които държавата им отне (открадна) и насочи тези суми към частните пенсионни фондове.
32
2
 
4
 
! Отговори
Трябва преди 1 месец
Отдавна е ясно какво трябва да се направи. Най-важното е да се намали рязко дела на сивата икономика и укриването на доходи. Трябва да се премахне минималната пенсия и всеки да си получава каквото му се полага - полагат му се 300 лева, да си получава 300, а не 527, както е сега.. Трябва тавана на осигуровките или да се премахне или да е колкото 10 минимални заплати, както си беше. Таванът на пенсиите трябва да остане само за тези, на които пенсията им се изчисляваше с три последователни години.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че за бъдещите пенсионери няма да има пари за пенсии го слушам от 30 години. Пари ще има, докато има работещи. Тези, които вярват на тази лъжа, крият доходи и или не се осигуряват или се осигуряват на минимума, а като се пенсионират реват: аз 40 години съм работил,а пенсията ми е мизерна. Ами такава ще е, сами си го направихте.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е държава със застаряващо и намаляващо население. Какви пенсии какви 5лв!? Крайно време е да се каже на хората честно , че пенсии НЯМА да има и да спре тая измама с осигуровки и глупости. Не 3400лв, а 0лв трябва да е тавана на осигуровките, при положение, че НИКОГА НЯМА да има пенсии за тези, които сега "се осигуряват". Пълна измама е
29
0
 
6
 
! Отговори
i6 преди 1 месец
До СтилиянНад 3400 лв. не се плащат осигуровки, а данъка върху дохода си е пак 10%.
28
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Сегашният изключително нисък максимален осигурителен доход определя и много ниски пенсии за работещите и това е една от причините за масово бягство в чужбина
27
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Това, което удря най-много пенсионната система са социалните плащания маскирани като пенсии Минималната пенсия е типичен пример - изчисляват, че трябва да взима 223 лева според стажа и осигуровките, които е плащал, а му дават още 300 лева социално плащане до размера на минималната пенсия. За тавана на осигуровките е достатъчно да се фиксира на 10 минимални заплати, както беше в началото, когато го въведоха
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора, които са издрапали от дъното и вземат повече доходи остават да живеят в България заради максималния осигурителен доход. Отпадне ли и тях няма да има какво да ги задържа в милата ни родина. Тези хора не пречат и също плащат данъци, а пари в държавата има. Корупцията и 240 некадърници са ни проблема.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами провери ! Аз знам от първа ръка , не от таблички в нета .Със здраве .
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22, това са глупости! Възрастта в Турция е като в България. Стига манипулации, а? Всичко може да се провери за секунди!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не разбрах , защо проверени и работещи системи ги развалиха и опорочиха , като после не предложиха нищо по добро . Същото стана и с АЕЦ , затваряме блокове , ама не знаем после какво става .Такива некадърници за поаледните 34 години , насионални предатели .Задължително трябва да са осъдени за престъпления срещу народа .
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам стимул . В Турция се изискват 15 години общо стаж и после може да се пенсионираш , пък ако искаш си работи нещо . Няма да им наливам изработени пари в грешната система .
21
0
 
7
 
! Отговори
Айдааа преди 1 месец
Още един НОИ. Като че ли нашият не ни стига.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са пълни глупости , като ни вкарат в матрицата и не ни оставят дори няколко години да се порадваме на истински живот .РОБ до .....
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като и да го въртят 60 е абсолютния таван за каквато и да е пенсия или социална пенсия , дори месец повече е извращение .
18
3
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Сега да се обясни на тези, които протестират срещу еврозоната, по-добре ли е МВФ да ти препоръчва?
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не губете фокуса . Парите са важни , но всичко което имаме на тази земя е времето . С това вдигане на възраста те крадат от най -ценният ни ресурс -времето !