МВФ ни препоръчва реформи в пенсионната система

Една от тях е премахване на тавана на осигурителните вноски
21 мар 2024 08:37, Петър Бойчев
37
МВФ ни препоръчва реформи в пенсионната система
Снимка БГНЕС

Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния валутен фонд в заключителното си изявление, което описва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на мисията им у нас.

Според фонда са нужни реформи, които да доведат до подобряването на финансовата устойчивост на пенсионната система, като същевременно се повиши адекватността на пенсиите с цел да се намали бедността сред възрастните хора. Като една от тези промени от фонда предлагат да бъде например премахване на тавана на социално-осигурителните вноски.

В същото време трябва да се промени формулата за изчисляване на пенсиите, за да се увеличат стимулите за плащане на вноските. Тези мерки също ще спомогнат за намаляване на неравенствата, посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: МВФреформипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не могат да променят . За да имаш работеща система , пенсионерите трябва да останат живи за да си получат пенсията . Не може с тази висока възраст хората да имат стимул. Колкото и лош да е бил соца , пенсионерите са излиза на 56-58 години и веднага са се отваряли места за младите .От своя страна младите са имали повече кураж да правят семейства и деца , а старите са гледали внуците и са си гледали градините .Това е справедливо , сегашното е батак
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросът за вдигане на данъците не се е коментирал доскоро. Вдигане на данъците плюс вдигане на тока и другите режийни вече ще удари тежко хората с по-ниски доходи. Ако качат и корпоративния данък на 20+ процента, какви чужди инвестиции ще има:). По-добре да отидат в страна с ниска корупция и развита инфраструктура, а такива има. Дано са само слухове
14
7
 
18
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Не предполагах че ще доживея да го видя това. Да се махне тавана максималния облагаем доход. Не е нормално да вземаш 1000 лв и да плащаш целия данък, а онзи с 100000 лв заплата да плати само върху 3400лв. Имам фирма правя 100000 лв печалба този месец, давам си 90000 лв заплата и остават 10000 лв печалба. Плащаш данък печалба върху 10000 и данък на максималния облагаем доход 3400 лв и готово. Законно спестени пари.
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение, че един работещ издържа един пенсионер, няма как да се получат нещата без вдигане на данъците.
12
16
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да се въведе и ДОД върху пенсиите!
11
11
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Правилно! И ДОД трябва да се увеличи!
10
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВФ трябва да наложи да се освободят пенсионерите които са на държавна работа и са на заплата и пенсия. Пълно е с такива в цялата държавна администрация и в МВР и МО.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагат и смяна на данъчната система с минимален данък 15% и максимален 45%, без необлагаем минимум. Демек дори тези, които са най-зле сега ще плащат повече, а тези дет са добре ще си дадат половината пари. Бюджета яко го е закъсал
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БългаринТи си изгори твоята
7
10
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
МВФ да си изгорят всичките дипломи, нямат акъл за 5ст.Най-добрата пенсионна реформа в България е закриване на пенсионната система барабар с цялото безмозъчно МВФ.
6
3
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Ако се премахне МОД ще трябва да се премахне и тавана на пенсиите :) И тогава просто ще ускорим колапса на цялата система :) И само си викам: Дано, дано, ДАНО!
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом МВФ започна да препоръчва, нещата не са изобщо добре. Това от години не го бяхме чували. Започва се с препоръките и заемите за закърпване, като 90 -те
4
5
 
13
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
Това е неминуемо. Особено след еквилибристиките на кокорчо с бюджета. Въпрос на месеци е.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Защо удобно забравяте и препоръката за премахването на плоският данък?
2
2
 
16
 
! Отговори
Дедо Пенци преди 1 месец
Е аде де......повечето се споминахме в очакване!
1
2
 
10
 
! Отговори
Дедо Грую преди 1 месец
Да не забравите да реформирате и моя....