КНСБ: Енергийно бедните у нас са между 25 и 40%

2 милиона и 400 хиляди българи няма как да свържат двата края
22 мар 2024 09:35, Елка Василева
18
КНСБ: Енергийно бедните у нас са между 25 и 40%
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийно бедните в България са между 25 и 40% по различните методики от цялото население. Това е огромен проблем, но за него се говори малко. 40 на сто от населението означава 2 милиона и 400 хиляди българи, които няма как да свържат двата края. Те в момента са енергийно бедни при тези цени на електроенергията, а се говори да се вдигат с 20-30-40%. Това коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
Той поясни, че в момента има една наредба за компенсация, която е била приета, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито е ясно как ще бъде прилагана.

"Готовността за прилагане на подобни радикални реформи е никаква в държавата. Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро", каза Димитров.

Президентът на КНСБ обясни и какво представлява заплатата за издръжка. По думите му тя е механизъм, който оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата.

"При нас то е 3-членно домакинство - двама работещи и един зависим член, т.е. дете до 14 години или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните няколко години, около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка, която показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин или близо 2600 лева за това домакинство - двама работещи и едно дете до 14 години", обясни Димитров.

Повече от 35% от българите обаче получават подобни средства в домакинствата, а 65 на сто не получават такива средства, т.е. работещите бедни може да се измерят с много по-големи величини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15, и за повече можеш. Стига да притежаваш качества, знания и умения. За едните приказки никой не плаща :)
16
0
 
0
 
! Отговори
формулата на успеха преди 1 месец
е 18 пъти по евтин ток и 48 пъти по евтино парно . Пращаш просяци за инвестиции и пренасищаш окрадената въглищарска система с тецовете . хахахаха как не се е сетил 40 години .
15
0
 
2
 
! Отговори
то няма енергетика преди 1 месец
а да гледаш джобовете на хората е срамота бе . политиците като го видят , виждат зеления просяк
14
1
 
3
 
! Отговори
До 10 Сашо преди 1 месец
Саше, Саше отиди извън София и започни работа за 3000 лв. Твоята работа стана : Един човек ядял само зеле, другият само пържоли, средно яли свинско със зеле. Саше, Саше.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедни, ама живеят в собствено жилище! Ей това никога няма да го разбера. Няма как да си беден и да имаш имоти. Това противоречи на всякаква логика!
12
0
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Само че това не е вълнение на Сглобарите, в момента се изнудват кой повечко да има право да краде, и кой трябва да издържа любовницата дпс
11
0
 
5
 
! Отговори
макактака преди 1 месец
всичко зелено е убаво . На ви зелена сделка , на ви промяна , на ви еуропа . И коги вече ви го набият до макарите и не моете и една фафла да си купите , белким вденете , че ви излъгааа сите заедно .
10
0
 
7
 
! Отговори
решението е преди 1 месец
Излизане от Зелената сделка!
9
3
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Защо не публикувате новина, че средната заплата наближава 3000 лв. ?А за тоя измислен съединител, няма какво да коментирам, кара си А8цата и обикаля студиата!
8
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
хайде пак това имагинерно колело. А бе, чудя се... не ви ли е срам цал цивот да сте наведени и да се страхувате от сабя, която косяла глави, колелета, и други шарлатании, а? Толкова ли сте примитивни не мога да разбера? Няма ли кратуните ви да претърпят някаква еволюция? Може ли все да сте деградация, бе?
7
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До Жиката, това си е твое ограничение. Аз компенсирам много добре при това :) Мързелите винаги имате оправдание...
6
3
 
6
 
! Отговори
Опппааа преди 1 месец
Половината от тях са безкрайно калпави и мързеливи!
5
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Е и? Нали гласуват за ЕС?!
4
3
 
11
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
Колкото и да печелиш,не може да компенсираш щетите нанесени от политиците. Толкоз за много учените коментатори.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беността е нещо, което бедните сами са си причинили от мързел и невежество. Да бяха учили нямаше да са бедни.
2
1
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 1 месец
Щом има енергийно бедни трябва да има енергийно богати за да се спази закона за количественото натрупване.
1
9
 
5
 
! Отговори
И? преди 1 месец
Какво направи ти по този въпрос освен заключения? Не ви ли омръзна само да ходите и да блещите глупости? Ми като са бедни да направят нещо, бе? Вика му се учене, развитие, работа! Все с бедните ще се занимаваме! Няма край врещенето!