ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?

БСП пита: А защо го предложихте за министър?
195
ГЕРБ атакува финансовия министър: "Обезкървил" енергетиката, къде са парите?
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ атакуваха многократно финансовия министър в оставка Асен Василев по време на дебата за решение, с което го задължиха да намери средства за стабилизиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Решението беше внесено от ГЕРБ и ДБ, като в мотивите към доклада е записано, че с писмо от 28 февруари 2024 г., председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката.

Още по темата
"През последните години финансовият министър „обезкърви“ българската енергетика като източни от Българския енергиен холдинг 3,5 милиарда лева и 847 милиона от Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Средствата са използвани за покриване на дупки в държавния бюджет в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ", посочиха вносителите на решението Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Според тях сега решенията са две - или КЕВР да повиши цените на тока за битовите и промишлените потребители, или финансовият министър да предприеме мерки по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че за последните три години става дума „за над 5,4 милиарда лева, това са пари взети от енергетиката и са похарчени за незнайно какво, но не и за компенсации за бизнеса за ток“.

Това са средства в размер на 3% от БВП, пресметна той.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че всеки финансов министър ще е успешен, ако всяка година енергетиката му дава по 800 милиона, само че тези пари са нужни за електроенергийната система.

Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че тепърва ще се връщат дълговете на Асен Василев.

"Както каза един колега, никой няма да иска да е финансов министър след Асен Василев като знаем колко дългове има за връщане", отсече той.

"Това е факир, магьосник, който е измислил начин 40 години да плащаме повече от това, което събираме", настоя Вълчев. Според него няма човек, който да е направил повече от Асен Василев за невлизането ни в еврозоната.

Съпартиецът му Радомир Чолаков припомни, че Асен Василев е похарчил 9 милиарда за 9 дни. "Този човек Асен Василев има системно поведение тази държава да я банкрутира и да я направи парий", обвини той.

Левият Георги Свиленски му отговори, че Асен Василев е бил избран за финансов министър с гласовете на ГЕРБ.

"Ние два пъти поискахме вот на недоверие, а вие не ни подкрепихте. Не само това, след като разкрихте тази лудост, само преди три дни го посочихте за финансов министър. Как да обясним на българските граждани това нещо?", коментира социалистът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ посочи, че тази точка е вкарана извънредно, за да бъде атакуван финансовия министър. "Дисбалансът не е от вчера и не е от това, че някакви средства от фонда са отишли обратно в бюджета", посочи той.

Искрен Митев от ПП-ДБ заподозря, че "цялото това представление е атака срещу Асен Василев".

"Излезте и си кажете, че искате да има предсрочни избори", призова той Делян Добрев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кметът хващаш фактите- можеш да повикаш и една жена каза Ивайла Бакалова и мъжът и Мутра и отивайте да разказвате в Европрокуратура, за да има най после присъда а не да дуднете опорки на Бг олигарси рожби на Кремъл- ДС БЕШЕ ОТДЕЛ ОТ рУСКОТО КГБ.
172
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Много бързо забравихме, че именно заради криза в енергетиката "Герб" бяха пометени от всенародната "любов". И сега същите н.екадърници критикуват Асен Василев за проблемите в сектора. Какво безочие! Срам нямат ли? Всички знаем, че цялата работа е заради социалните разходи, но какво можеше да направи Асен? Да не си спази обещанието към възрастните хора, а вместо това да замрази пенсиите в разгара на най-голямата инфлация, за да може уж тя да падне, както би трябвало според Вълчев...
171
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Ами както пише "анонимния ***" , да идва Боко на власт след поредните избори и да гази не "ПП", а цялото население на клетата ни родина. Както всъщност го правеше през десетилетието на своето управление. Чакаме с нетърпение постната бюджетна пица на Горанов, която не може да гарантира нищо друго освен икономически застой и социален разпад в държавата. Нека, заслужили сме си го с апатичното си поведение!
170
3
 
5
 
! Отговори
Кметът преди 1 месец
Парите отдавна ги окрадохте вие,нагли мутри!
169
0
 
5
 
! Отговори
тъпомер до 168 преди 1 месец
Парите отдавна са гепени от твоите идоли,та как се краде от празен портфейл.Или крадеца вика дръжте крадеца.Почна да изхитряваш г-н т..л.
168
5
 
7
 
! Отговори
Източвайте преди 1 месец
Парите са гепени.Асен и Кирчо са ги откраднали и сега за Гроб,пари за крадене на найси .Всеки краде, некой много,други по малко.Но най важно е кой е крадец първа ръка.ДБ са последни на хранителната верига,но и за тях остава нещо.
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ич му се негнисете. Един от вас треа , некой с по малка юмръчена захватка да мубръкневГъза. Там е скрил полиците за парното, кока, нафтите и газа, вгъзаму ги търсете.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и да се извинят, от клоунадата ПП,ДБ, кабинет с тях е невъзможен. ГЕРБ да си подбере само свои министри, като си запазва правото, да покани експерти от опозицията.
165
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатанинът Кокорчо премества милиони от едно място, на друго и част от тях се губят докато ги премества. Никой не може по-добре от него, тези фокуси
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Таз дълга шия не е от туршия" - Народна европейска партийна приказка.
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извини се, бе! Че е мафия, мафия е. Но не е красива. Това е лъжа. Извини се, бе!
162
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера Дългата шия на Мафията на Боко го предлага за министър на финансите, днес го репресират.
161
2
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
А защо медийте плюс Днес обслужват внимателно партията на вожда.
160
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Затвор за Кокор!!!!!
159
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами точно ГЕРБ ЗАПОЧНАХА процеса! Благодарение на Асфалт Паша сега няма "Балкански Поток", а има "Турски Поток"! Ако беше построен "Балкански Поток", сега ние щяхме да преразпределяме и да прибираме такси, и освен това щяхме да имаме газ на преференциални цени. А сега, нестига че храним Путин и сие, ами храним и Ердоган и сие. И парите ни пак отиват в Русия! Е, до това ни доведе тоя юнак! Чак се чудя какво безочие, да се появява още по телевизията и да ни лъже!
158
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата гепи 3 милиарда от пенсионния фонд - къде са парите :)))
157
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата гепи 60 милиона у чували от Хемус гейт - къде са парите ? :)))
156
1
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
***!?!!!Пиеш ли си редовно хапчетата.Май имаш склонност към кражби.
155
0
 
12
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
А защо именно сега се задават подобни въпроси? Защо? Държавата затъва, те с големи доходи, ходят по далечни дестинации, страни които България има символични икономически взаимоотношения. Огорчени сме от всичко което се случва в Държавата. Живота ни мина в надежди, а то нищо хубаво не се случва. Настояваме всички тези 240 синекурника да подадат оставка, а вместо тях да дойдат най-после млади и нахъсани човека които ще променят Държавата. Не искаме никои от този влак на Народното събрание
154
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП с скъпите костюми по 10000 лв ,се мислят че Бойко е амак ,но здраво сте се объркали. ,давай избори Борисов да ги пратим на кино от 6 до 5 )