Еленко Божков: Токът може да поскъпне с 20% за всички потребители

При какво условие ще стане това?
24 мар 2024 19:25, Нели Христова
60

"Според мен това противопоставяне е или закъсняло или не на място, защото всичко това следва от едно решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г., което беше решено категорично, че трябва да има междуправителствено споразумение. Това междуправителствено споразумение да бъде прието от Министерския съвет, нотифицирано пред Европейската комисия и ратифицирано от българския парламент. Именно това се случи сега. Тогава решението беше атакувано пред Конституционния съд, който със свое решение отказа да го промени и да го направи невалидно. Народното събрание върви по реда на предпоставеното от 12 януари 2023 г. решение.", коментира споразумението със САЩ за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването "Брюксел 1".

По негови думи, все още няма предварителни изчисления колко ще струва това на България.

"Имаме член "Финанси", в който се обяснява, че американската държава се ангажира както с финансирането като държава, така и с гаранциите по това финансиране, експортното гарантиране на това финансиране", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според Божков има два възможни подхода за отлагане на либерализацията на тока у нас с една година, както иска БСП.

"Всичко следва от това, че с промяната в закона, който беше направен през ноември месец и който беше върнат от президента за преразглеждане. Тогава още президентът предположи, че е възможно такова развитие, при което няма да стигнат парите, за да се компенсират цените на електрическата енергия, така че да остане тя сравнима със сегашните нива", допълни той.

Прогнозата му е да се увеличи цената с около 20% за всички потребители, не само за битовите, ако не се върне този 1 млрд., който се очаква от Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България тока е най-евтиния от целия ЕС, нормално е в някакъв момент да поскъпне, все пак има и инфлация.
35
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като поскъпне, взимам си панели и готово. Вече са евтини и се избиват бързо.
34
0
 
23
 
! Отговори
2024 преди 1 месец
Дали няма да има народен съд за тези енергийни мушмороци...
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли 20 % само скок защото АЕЦ ще е 30 милярда $ заем който трябва да се плаша след 2025 г. т.е. след еврозона и избори. Сметки от 1000-2000$ са минимума, което е 20 лева за тока или поскъпване 20 пъти.
32
1
 
6
 
! Отговори
Терористът преди 1 месец
В метрото Еленко ,пак ръси мозък.
31
6
 
30
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
Когато руснаците бяха гарант и АЕЦ бачкаше с тяхното гориво плащахме по 8-10 лв сметка. Яжте сега на американците дедовия и пак викайте за тях!
30
3
 
11
 
! Отговори
Тъътт преди 1 месец
Бойко, Пп, Дб и Дпс са най лошото, което може да се случи на тази държава. Дано глупостта им ги провали и да има избори. Такава плява заедно е опасна!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последиците от кабинета на посолството е спекула и инфлация, достатъчни в някои страни да опнат све политици на ешафода.. Тук си траем.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да поскъпне! Ще те изпратим в метрото,за свалиш шалтера и ще икономисаме!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народното събрание ша го разпускат или ша си работят и прокарат всичко, което е решено до изборите на новите депутати.:))
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офце, и 120% да го вдигнат никой нищо няма да направи и тези отгоре го знаят.
25
0
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Дигне ли са еликтриката жа са дигне Сичко. Ама мариз жа има.
24
0
 
14
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
А бой де !!! Де сопа де !!!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ясно е ПП ще отнесат пешкира, те направиха всичко, което никой не посмя да направи, най зелената държава в ЕС, най скъпата/като цени/, отделно че е и най бедната. Цял зелен ЕС трябва да се равнява с Бг, даже и в бедност, ако иска да е зелен. ПП трябва да вземат Европарламента и да управляват ЕС, най способните за прокарване на зелените политики. Тия от ЕС няма и да разберат как ще постигнат всичко желано и зелено. Способни и умни са, не може да им се отрече,.:))
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ МОЖЕ,А ЗАДЪЛИТЕЛНО ЩЕ ПОСКЪПВА С 20% ВСЕКИ МЕСЕЦ ДО НОВА ГОДИНА ЗА ДА СТИГНЕ ЦЕНА 2,5 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ СЕГАШНАТА!!! А СМЕШНИШКОТО РЕШЕНИЕ НА "ПАРЛАМЕНТА" ВАСИЛЕВ ДА ВЪРНЕЛ 1 МИЛИАРД ИМА СТОЙНОСТТА НА ЛАНСКИЯ СНЯГ...
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе,хе,хе, ТЕЦ затварят, АЕЦ колко работи, толко двата реактора на Украйна, ха сега внос през борсата на ЕС от съседи/РСМ, Сърбия, Румъния, Турция - печелещи добре, а Бг плащащи тлъсти суми на съседите, защото те имат умни политици, развиващи, а не убиващи енергетиката си/. А газ, през Турция.:))А Лукойл и той отива някъде. Е това е, всичко внос от Турция, храните и всичко пак от там. Добре че са те, горкото Бг.:)):)):)
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте още за ППДБ и плащайте!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуваме ток от съседни държави на които продаваме въглища. Това е парадокс. Еленко Божков е един от метежниците, които се опитаха да свалят законното правителство на кабинета Борисов 3, които измамиха много българи с обещания за промяна. Промяната Почина. Изобщо не са имали намерение за промяна. Шарлатаните се наиграха.
18
0
 
17
 
! Отговори
ДР. ЕЛЕНКО преди 1 месец
ВСЯКО УВЕЛИЧЕНИЕ Е САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ
17
2
 
14
 
! Отговори
Започна преди 1 месец
от Костов реактори Шкода, Кунева затворени реактори работещи, продължи Станишев, и при Борисов, сега ни закопаха окончателно. Понеже Орешарски търсеше опции за 3-ти енергиен пакет го свалиха от власт за Белене и ЮП. Б. А Станишев, според негови съпартийци е можел 2009 да подпише Белене изпълнител, и договорът да стане необратим, не го е направил. Бойко се мъчи и той не успя. Окончателно ПП, ДБ ни съсипаха енергетиката, особено с ПВУ. Ердоган успя. Говореше се за голяма корупция около проектите.