2100 г.: Населението на България ще се стопи до 2 млн. души

Според оптимистичната прогноза ще сме 4 млн.
Обновена: 25 мар 2024 07:46 | 25 мар 2024 07:10, Петър Бойчев
181
2100 г.: Населението на България ще се стопи до 2 млн. души
Снимка Пиксабей

Последните прогнози на Международния институт за приложен и системен анализ сочат, че пикът на световното население ще бъде 10 години по-късно от досега очакваното и това ще стане през 2080 година. Тогава на Земята ще има 10 милиарда и 13 милиона души.

Според Департамента за населението към ООН пък най-оптимистичната прогноза е, че през 2100 година светът ще наброява близо 12,3 млрд. души.

Тогава в България се очаква населението да бъде едва 2 милиона. Ще има и твърде много млади хора от Азия и Африка, които ще търсят препитание в Европа и ще застрашават регионалната ни сигурност.

Три са вариантите за прогноза на световното население на най-авторитетната институция в тази сфера - Департаментът за населението към ООН.

Първата е най-оптимистична. Според нея към 2100 година населението на света ще е 12,3 млд и ще продължи да расте.

"То ще бъде концентрирано основно в Азия, Централна Азия, Близкия Изток и в Африка. И в тези два региона ще има много младо население, аз се съмнявам дали световната иконономика ще може да създаде толкова много работни места, за да намерят реализация", смята доц. Спас Ташев, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Ще се създаде още по-силен миграционен натиск, от който и в момента страда Европа", казва още доц. Ташев.

Според средната прогноза към 2080 година световното население ще е 10,4 млд., след което ще се задържи и ще започне леко да намалява като към 2100 г. световната популация ще бъде от 10,3 млд. души.

При песимистичния вариант населението на света към 2070 г. ще бъде 9,7 млрд., а към 2100 - 9,1 млрд. или ще намалее. "Винаги се работи с три варианта на прогноза с оглед на това как ще се развиват икономическите процеси", обясни доц. Спас Ташев, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

При България обаче и при трите варианта прогнозите са за намаляване на населението.

При оптимистичния - през 2100 година ще сме 4 млн. души, при средния - 2,9 млн. и при песимистичния - 2 млн. Според Националния статистически институт обаче последната цифра е 4,6 млн.

"Към момента ми е трудно да кажа кои от двете прогнози са по-реалистични, но смятам, че истината е някъде по средата. В световен мащаб не познават в детайли демографските процеси, докато ние познаваме по-добре нашето демографско развитие, отчитаме динамиката на промените и ако трябва да бъдем обективни - има лъчи на надежда в демографските процеси", коментира още доц. Ташев.

През 1997 г. една българска майка е раждала средно 1,12 деца. Сега този показател е 1,8. Ако стигнем 2,1 деца ще имаме просто възпроизводство на населението. Така че ни трябват само още 0,3 пункта за положително демографско развитие. Предстоят обаче и предизвикателства - България е в най-старата миграционна система - Евросредиземноморската и ще имаме вълни от мигранти от Субсахарска Африка.

При оптимистичния - през 2100 година ще сме 4 млн. души, при средния - 2,9 млн. и при песимистичния - 2 млн. Според Националния статистически институт обаче последната цифра е 4,6 млн.

"Към момента ми е трудно да кажа кои от двете прогнози са по-реалистични, но смятам, че истината е някъде по средата. В световен мащаб не познават в детайли демографските процеси, докато ние познаваме по-добре нашето демографско развитие, отчитаме динамиката на промените и ако трябва да бъдем обективни - има лъчи на надежда в демографските процеси", коментира още доц. Ташев пред БНТ.

През 1997 г. една българска майка е раждала средно 1,12 деца. Сега този показател е 1,8. Ако стигнем 2,1 деца ще имаме просто възпроизводство на населението. Така че ни трябват само още 0,3 пункта за положително демографско развитие. Предстоят обаче и предизвикателства - България е в най-старата миграционна система - Евросредиземноморската и ще имаме вълни от мигранти от Субсахарска Африка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: Българиябаннаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Апел преди 1 месец
До всички българи,ние сме част от картината всеки може да бъде най добрата си версия.В полза на обществото и България.Доброто е заразно.Да бъдеш ходеща тоалетна без да бъдеш полезен на другите е минало.Да направим многолюдна,достойна и щастлива родината.
158
0
 
2
 
! Отговори
Няма ли някой журнал преди 1 месец
Да заснеме извади на светло пътя на една бременна жена.Парите който плаща за да стигне до раждане?Нали сме осигурени нали уж всички искат деца?????Кога правосъдие,законност ще бъде на дневен ред?Стига нотариуси, брокери,кожодери!!!
157
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Демографска криза????!!!Никой ли не знае за ценорасписите на тъи наречената благородна професия !? Говоря от второ лице за 8месеца бременност 7хиляди лева.Прегледи изследвания,консултации ,тонове...Раждането 3000лв.Защо е така ?
156
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Правете по 7-8 деца. Какво чакате?
155
1
 
3
 
! Отговори
Bravo преди 1 месец
2 млн души друг път, 2млн *** и мигранти може би...Честито на всички българи!
154
2
 
6
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Началото беше поставено преди повече от четвърт век от СДС-Шайката под зоркото напътствие на шпионите от Козяка .Анатема на Драгалевския гърбав Ай дук!До девето!
153
2
 
1
 
! Отговори
ЗНАЧИ.... преди 1 месец
....СОФИЯ ОСТАВА..!!!!!.........ХАХАХАААА СОФИЯ. МАМОООО, СОФИЯЯЯЯ........
152
2
 
1
 
! Отговори
НЕДЕЙ, БЕ..... преди 1 месец
...ШЕ СЕ РАЗПЛАЧА, ....ХАХАХА....ОТ МЪКА!!!!
151
0
 
6
 
! Отговори
гарантирано от ГЕРБ преди 1 месец
Поетия ангажимент ще изпълниме предсрочно.Дори ще преизпълним плана,до следващата петилетка населението ще е един милион.
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без адекватна социална политика, плосък данък, държавата е програмирана да изчезне.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два милиона, ама без бели хора. По важното е строежите да не спират, защото цените само ще растат.
148
0
 
10
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
ГЕРБ + ДПС = геноцид
147
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи българе нема да има,всички ще са роми, турци и мигранти.
146
4
 
6
 
! Отговори
Кетчуп преди 1 месец
Аз съм типичен програмист, очилат, слаб, приличам на зубър едва ли не, както му викат някои, скромен, възпитан, но пък взимам 8000 лв заплата и реално мога да издържам 2 семейства с тези пари, но нали знаете в България колко се харесва такъв тип. Точно обратното съм на типичния балкански мъж. И реално сега се чудя за какво да си харча парите, защото не е за жени и деца, така че си мисля за някоя хубава колица за 30-40 хилки и една виличка. Та гледам си живота, а не демографските кризи. Тва е.
145
4
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Решението е заключване на границите и посещение на партийните секретари в семействата.Жените със сигурност ще се радват. БСП поема разноските за децата.
144
4
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Мислете!!!! 142 Ти не разбра ли че на сила не става. И Путин не разбра , като теб.Насилието не води до нищо добро.Само до тероризъм.
143
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Това лошо ли е ? Да не би Монако да са зле.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една бълг.майка раждала1,12....,а колко бълг.майки и новородени по странен начин бяха гътнати,от началото на новия век?Някой прави ли такава статистика,или е засекретена?Родилните домове са измислени за контрол на числеността.
141
1
 
3
 
! Отговори
Буха-ха-ха преди 1 месец
2млн. калпав материал разбираш ли.
140
2
 
9
 
! Отговори
+ / - преди 1 месец
Въпросът не е в КОЛИЧЕСТВОТО, а в КАЧЕСТВОТО. А качесъвото зависи от всеки един от нас!