МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути

Теглене на заплати и пенсии ще е само в евро
26 мар 2024 16:45, Инна Ангелова
89
МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути
Снимка: БГНЕС

Проект за обществено обсъждане на Закон за въвеждане на еврото в Република България публикува Министерство на финансите. Целта му е да осигури безпроблемно въвеждане на еврото и да повоши информативността и прозрачността по приемането на единната европейска валута. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.


Проектът на Закон за въвеждане на еврото е разработен от специално създадена междуведомствена група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Чрез проекта се уреждат правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица в страната. Датата за присъединяването ни към еврозоната и курсът на лева към еврото ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и Република България. Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г.

Законопроектът регламентира и начините за закръгляване след превалутиране на стойности на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н. В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки , независимо дали са разплащателни, депозитни, спестовни, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро. В проекта на закон е разписано, че БНБ от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро. Законопроектът предлага двете цени да се изписват ясно и недвусмислено и трябва да са поставени заедно. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също трябва да бъде представена и в двете валути в издавания фискален бон.

В продължение на месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 4 седмици
Единствените, които съвсем реално могат да ти оттърват от тази прокоба са Възраждане! Искрено се надявам българския народ да си събере акъла (ако такъв въобще му е останал) и да гласува за тях на предстоящите избори!
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро трябва да кандидатстваме за прием в зоната на здрача от колкото за влизане в еврозоната
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко чудесно звучи пенсия от 280 евро! 280 евро на месец! Демократично! Хвала!
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен А Еврозоната е клуба на богатите Е и колко $ ще дадад богатите на бг. Ама само на безработните и бедните колко на калпак. Нула
84
6
 
13
 
! Отговори
Референдум за лева преди 1 месец
Не бързайте да се радвате,на 9 юни са евроизборите.Възраждане подготвят петиция с,която ЕС да задължи България да проведе референдум за запазване на лева.
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лъжат ви с лева.. В евро изгаря както 2012 г. обраха влоговете на грците
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СМЕХ... Като не иска брикс ще влезне в ес но Индия ес ни им дава в ес а и в СаЩ не ги пускат. Бегаха и от Англия че не е добре.
81
4
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
...и БРИКС...не щат рубли , и руски петрол---Индия го отказа напълно!
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С лева и рублата , винаги ще сте просяци в света!
79
2
 
7
 
! Отговори
Лъжат ви с лева.. преди 1 месец
....за да ви заплащат по-малко от ЕС!
78
2
 
7
 
! Отговори
Лъжат ви с лева.. преди 1 месец
Събирайте в евро!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен И НС сулю лойко не разбират сички от финанси а гласуват. Лойко е охранител и футбол а гласува.
76
8
 
16
 
! Отговори
име преди 1 месец
Голема грешка ще е влизането в ЕС и приемането на Еврото за България
75
5
 
7
 
! Отговори
Не ми пука... преди 1 месец
Всичко ми е в евро.....
74
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 73, сyльo и пyльo от село какво разбират от фифнанси, бе мало*yмник? А богатите плащат много по-голям данък, от вас дрипавите копейки, дето освен за общаци, за нищо друго не ставате! По тази логика, техния глас трябва да тежи много повече
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 72 Сички плащат данак и сички трябва да гласуват
72
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 71, "народа" дето не може сметката в магазина да си сметне, ама иначе щял да се изказва по толкова важен финансов въпрос, който определя бъдещето на държавата?!? Не мерси... Ако ще има референдум, то той трябва да е само сред хора завършили икономика и финанси
71
6
 
32
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Какво евро.Някой питал ли е народа иска ли го.Колко пъти се иска референдум, ама не.До кога ще е тази гавра. Вижте Унгария ,нима те са по-малко европейци от българите.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 67, ти *** в Ада бе про-руски терорист и убиец!
69
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 65, няма ЕС да изчезне, и ще приемете еврото, няма къде да ходите, и отзaд ще ти влезе... опа, това май ще ти хареса!