Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото

Харченето с широка ръка е трайно заложена у нас
11 апр 2024 16:01, Инна Ангелова
50
Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Проф. Пенчо Пенев от УНСС призова въпросът за въвеждане на еврото да бъде обсъден експертно. Според него страната ни може да се провали или просперира както с националната валута, така и с европейската. В ефира на БНР проф. Пенев каза, че когато се е приемал българският лев не имало референдум. “Приет е с един закон на Народното събрание”.

Професорът припомни, че тогава политиците са били скромни и не всеки е говорил "на едро, с някаква политически пропагандна цел в едната или другата посока”.

”В повечето дебати, които слушаме във връзка с лева и еврото, имаме едно развихряне на страхове, които имат определени политически цели. Трябва да се погледне спокойно и рационално", коментира проф. Пенчев.

По думите му за да има икономически успех, на първо място стои трудът, честността, доброто институционално функциониране, свободният пазар, а след това идват всички други фактори. По думите му финансовите проблеми, проблемите с публичните финанси и малко безотговорното харчене на обществени пари не са привилегия само на социалистическия режим. Лековатото отношение към публичните финанси, харченето с широка ръка и понякога политически мотивираното харчене е типично за българските държавни финанси още от времето след Освобождението, подчерта проф. Пенчев и добави със съжаление, че имаме трайни корени в това отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: левфинансиевро
Още от Общество
Пазарът на ток у нас с нулеви цени, причина е топлото време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 2 седмици
Кажи. На. Ице. Да. Ми. Направи. Една. ***
48
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 2 седмици
Има. Една. Българска. Поговорка. Че. Общото. И. Кучетата. Него. Ядат. Направете си. Сметката. Еврото. Няма. Никакво. Покритие
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега референдум може да има, народът е информиран и знае какво иска. Болшинството ще спечели.
46
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
И НА МЕН СА МИ ШИРОКИ ПРЪСТИТЕ
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тогава са избирали между франк и лев и предателите на евроатлантизма са приели лева.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не можем да бъдем истинска колония на Европейската империя, ако не приемем нейната валута и нейните закони.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е поредният дървен икономист. Приемали сме византийската сестерция и турската лира и никой не ни е питал. И сега никой не ни пита.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дигиталното евро искат ПП да го вкарат ,вън от България предатели
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цитат:/В ефира на БНР проф. Пенев каза, че когато се е приемал българският лев не имало референдум. Приет е с един закон на Народното събрание./ Какъв референдум за ЛЕВЪТ е можело да има тогава, 500 години под турска власт. 500 години няма България на картата.:)) Референдум за какво, лев или турска лира, народът селски, не излизал от село, неграмотен, знаещ само рало и ст-адо без информация за нищо. Чорбаджиите и те, смях.:)) Сега хората са грамотни и осведомени и нещата за доста по различни))
40
0
 
3
 
! Отговори
Единствен Ице Иванов преди 2 седмици
не се проваля нито с едното ни с другото! Усвоява каквото му дадат!
39
2
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 2 седмици
При положение че Европа върви към федерализация, ако въобще оцелее ЕС, рано или късно ще се достигне до т. нар. Момент на Хамилтън. В САЩ се случва края на 19 век. При федерализирането всички дългове на всички щати се изравняват и по спестовните щати губят. В момента България е задлъжняла на 25% докато Еврозоната е средно над 90%. Италия, Португалия, Франция, Гърция мисля са над 100% от БВП. Вие си правете като се обединим, ние от губещите ли ще сме или от печелившите. БГ ще плаща Гръцки дълг.
38
1
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 2 седмици
Четвърто, при всяко кривване в политиката Брюксел ще може да ни накаже като буквално спре достъпа на всеки един Българин до банковата му сметка. Сега пак могат като ни спрат еврофондове но отнема месеци за да почувства народът ефекта. Тогава ще може буквално за часове да накажат всеки един Български гражданин, стига нещо да не им е харесало в политиката ни. Например ако не искаме да ратифицираме някакъв договор на СЗО, или се откажем да пратим оръжия на Украйна и наложим вето на това.
37
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 2 седмици
Трето, ще развържем ръцете на Фианнсовия ни министър да емитира държавни облигации на порязия. В момента не може защото лихвите биха се вдигнали. Тоест, системата ги задължава да са спестовни. Но тогава ще могат да взимат колкоъо си искат и да си усвояват. Кеф ти на тоя олигарх проекта, кеф ти на ония. Кеф ти още 50 самолета на чертеж от нашите партньори. Разбира всички тези кредити ще са за наша сметка.
36
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 2 седмици
Второ, финансовите ни кнституции няма да имат ограничение за депозит или ще е многи малко от порядъка на процент (в момента е мисля че 10%). Това означава главоломно раздуване на кредитите и печалби за банковия сектор и обръчите от фирми. Банките ще имат кредитор от последна инстанция. Винаги могат да звъннат на Брюксел и да получат допълнително кеш. Това ще постави целия банков сектор в опасно състояние. Да ви припомня че 2008 година в БГ не фалираха банки, точно заради затегнатите правила сега.
35
1
 
6
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 2 седмици
Първо, финансовата котва на лева която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от Италианските и Испанските и Гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто далирали държави.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стив ханке каза че България не е готова за еврото ,но ПП предателите че влизат в еврото вероятно 2,50 за евро мушеници ,никак не вярваме на тия ,знаем ко стана 97 г,как обраха парите на народа
33
1
 
3
 
! Отговори
Ами то ... преди 2 седмици
Ами тя вече се провали и с ГЕРБ и с ПП !!!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спирайте рекламите на кредити и казина и хората ще спрат да харчат на широко, ама май не ви стиска
31
4
 
8
 
! Отговори
black metal преди 2 седмици
Не виждам какъв е проблемът, та да се налага да се замени българският лев? Единственото на което мирише, е яко облажване от едни хора, за сметка на други. Да вземем един *** пример: една баничка в квартална баничарница е 2.10 лева. По курса на БНБ ще бъде 1.07. И ако дадеш 2 евро, трябва да ти върнат 93 цента. А, дали? Ако смятате, че няма да направят баничката 1.20 евро, имате много здраве. Същото ще направят и всички магазини. Както и държавата. Честито с еврото!
30
8
 
1
 
! Отговори
Ром с преди 2 седмици
Аз отдавана казвам].че валутният борд трябва да се премахне].той стопира растежа на икономиката].както и стандарта на живот]( и вече са пред нас -пример Румъния..без борд) Трябва да се премахне борда и лева да се пусне в свободно плаване ..а не като сега да се взимат кроедити за да се вдигат заплати и пенсии ]. Може д се "играе" с лева и да се избегнат всичките тез заеми и кредити от ЕЦБ и МВФ ..ПРОСТТО В ДАДЕНИЯТ МОМЕНТ ,а по точно от ОТ 2008 година икономиката не се подава на никаква логика

Спонсорирани публикации