Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото

Харченето с широка ръка е трайно заложена у нас
11 апр 2024 16:01, Инна Ангелова
50
Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Проф. Пенчо Пенев от УНСС призова въпросът за въвеждане на еврото да бъде обсъден експертно. Според него страната ни може да се провали или просперира както с националната валута, така и с европейската. В ефира на БНР проф. Пенев каза, че когато се е приемал българският лев не имало референдум. “Приет е с един закон на Народното събрание”.

Професорът припомни, че тогава политиците са били скромни и не всеки е говорил "на едро, с някаква политически пропагандна цел в едната или другата посока”.

”В повечето дебати, които слушаме във връзка с лева и еврото, имаме едно развихряне на страхове, които имат определени политически цели. Трябва да се погледне спокойно и рационално", коментира проф. Пенчев.

По думите му за да има икономически успех, на първо място стои трудът, честността, доброто институционално функциониране, свободният пазар, а след това идват всички други фактори. По думите му финансовите проблеми, проблемите с публичните финанси и малко безотговорното харчене на обществени пари не са привилегия само на социалистическия режим. Лековатото отношение към публичните финанси, харченето с широка ръка и понякога политически мотивираното харчене е типично за българските държавни финанси още от времето след Освобождението, подчерта проф. Пенчев и добави със съжаление, че имаме трайни корени в това отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: левфинансиевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
26
 
! Отговори
И какво преди 1 месец
Точно какво иска да ни каже поредният експерт, че не става много ясно?!? Защо не го обясни на поляци, датчани, унгарци, ами тръгнал да ни замайва как някога и лева сме приели без референдум ало, балъците свършиха!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
със заеми и 10 пъти могат да вдигнат пенсиите. да кажат за концесиите на водата, на летището, на златото, за продадената земя, за харизаните реактори, за кражбите от бижета, за контрабандата, за сделките с имоти на кирча, кокорча и лорелча... жалка работа.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
когато е била приета във Отоманската империя във България тук таме е имало протести ,но не и референдум за това! После през годините традицията е била стриктно спазвана че чак до днес.
6
2
 
23
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Не знам има ли нещо, с което да не сме се провалили последните години. Всички успехи, постигнати от разни личности са въпреки държавата, а не благодарение на нея.
5
2
 
19
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Този уж е професор, пък още не е разбрал, че авата се менка и еврото пак е за по-догодина. Ако случайно излезе бюджета на тогавашния Асан.
4
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е Мафията да ненавижда ПП-ДБ. За година увеличах 3 пъти пенсиите. А при марионетката им Борисов, парите на Държавата се складираха в едно Чекмедже.
3
1
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Като нищо.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчовците пред избори харчат и си купуват народната любов пък после урсулите ще им дават, че са си близки!
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от умни,честни и трудолюбиви пруфесори я Бг то пруфесур до пруфесура

Спонсорирани публикации