Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото

Харченето с широка ръка е трайно заложена у нас
11 апр 2024 16:01, Инна Ангелова
50
Страната ни може да се провали и с лева, и с еврото
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Проф. Пенчо Пенев от УНСС призова въпросът за въвеждане на еврото да бъде обсъден експертно. Според него страната ни може да се провали или просперира както с националната валута, така и с европейската. В ефира на БНР проф. Пенев каза, че когато се е приемал българският лев не имало референдум. “Приет е с един закон на Народното събрание”.

Професорът припомни, че тогава политиците са били скромни и не всеки е говорил "на едро, с някаква политически пропагандна цел в едната или другата посока”.

”В повечето дебати, които слушаме във връзка с лева и еврото, имаме едно развихряне на страхове, които имат определени политически цели. Трябва да се погледне спокойно и рационално", коментира проф. Пенчев.

По думите му за да има икономически успех, на първо място стои трудът, честността, доброто институционално функциониране, свободният пазар, а след това идват всички други фактори. По думите му финансовите проблеми, проблемите с публичните финанси и малко безотговорното харчене на обществени пари не са привилегия само на социалистическия режим. Лековатото отношение към публичните финанси, харченето с широка ръка и понякога политически мотивираното харчене е типично за българските държавни финанси още от времето след Освобождението, подчерта проф. Пенчев и добави със съжаление, че имаме трайни корени в това отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: левфинансиевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Лековатото отношение към публичните финанси, харченето с широка ръка и понякога политически мотивираното харчене е типично за българските държавни финанси още ...". Няма "още". Няма друго такова нещо, като харченето от 1989г. насам! Даже точно с такава цел, се поддържат 30-тина партии по избори и бог знае колко НПО-та, за да се симулира необходимост от харчене и невъзможност за увеличение на доходите, защото имало нужда от харчене ... Викат му скромно "разходи".
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският народ Е трудолюбив и честен и много пъти е вдигал тази държава от руините - след турското робство, след ВСВ. Но когато една шайка пресъпници смуче ежедневно труда му, той се отказва и започват тарикатлъците. Така беше в края на социализма, когато се видя, че някои са по-равни от другите, така е и сега. Въпрос на оцеляване и себесъхранение.
27
2
 
18
 
! Отговори
Жоао преди 1 месец
Профи, целта не е благоденствието на държавата с еврото . Ако пропаднеме, ще ни напечатат пари и ще ни заробятИстинската цел е дигиталното евро - това значи тотален контрол
26
0
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Професоре, да си бяхме останали на турската лира викаш, освен това за какъв референдум говорим 1880 година? Друг ни е тук проблема с еврото, при липсата на държавен контрол търговците при смяната на валутата ще генерират огромно покачване на цените.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хи-хи! Като едното нищо, може да се провали и с еврото и с лева! Не бях се сетила досега, че може и така! Зависи каква е тайната поръчка! Ако е заръчно да бъдем тествани с дирекно въвеждане на дигитална валута ..., то тогава точно това ще стане! Знае ли човек какво включва заданието!
24
1
 
11
 
! Отговори
Кой ще дава евро преди 1 месец
За български банкноти които после трябва да се унищожават ще ни накарат двойно и тройно да си изработим еврото без да имаме национална валута като еталон
23
1
 
19
 
! Отговори
Безумно тъпо преди 1 месец
"финансовите проблеми, проблемите с публичните финанси и малко безотговорното харчене на обществени пари не са привилегия само на социалистическия режим" --- Какви ги дрънкаш бе, професоре??? Безотговорното харчене на обществени пари не е привилегия, а престъпление, при това хич не е малко! Цял държавен бюджет от труда на данъкоплатците плюс кражби от европроекти! И на фона на всичко това - бля-бля за труд, честност и добро институционално функциониране??? Ти твойта диплома си я купил ли или да?
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12 всички не виждате по-далеч от носа си. Кокорестият, може да е всякакъв, но не е виновен за инфлацията! Тя е принесена от вън. Това че, инфлацията не пада, е поради ниските лихве у нас. Ако бяхаме у еврозоната, лихвите щяха да са по две или три. За справка, лихвени нива в цяла Европа. От друга страна, основен мотор на нашата икономика, е вътрешното потребление и ако лихвите ни бяха, като европейските, маса компании щяха да фалират. Вижте съотнощенията дълг БВП на богатите държави :)
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС ще се разпадне след някоя друга година. Българският лев е на 144 години. Не ми трябва измислена валута и плащане на чужди заем. Който иска евро-прав му пътя в Европата.
20
2
 
10
 
! Отговори
Смееех преди 1 месец
до 12:Демек, Буци е удържал на мощните си плещи, всички цени?!Говориш/пишеш/ като завит презглава......
19
3
 
6
 
! Отговори
Като влезем в преди 1 месец
Еврозоната ще има финансов римейк на междусъюзническата и балканската и първата световна войни с евро банкноти и монети ще има да плащаме репарации
18
3
 
16
 
! Отговори
Много преди 1 месец
Се надявам хората дето гласуваха за референдум за еврото,около 600 000 да гласуват за Възраждане, съда ги прецака,сега дойде техният ред.Иначе че не сме дорасли за Еврото и че си имаме един куп икономически проблеми е така ама кой да чуе...
17
4
 
16
 
! Отговори
Ще въведат преди 1 месец
Електронно евро да си направят проба грешката в България
16
1
 
20
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 месец
Боже, колко мъдрост има в УНСС, Боже!
15
3
 
17
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Не знам кое и как, в лева, в евро ... Ама Киро и Асен свиха едни милиарди. Пак. Пък експертите да си каканижат по медиите. Те и без това нямат друга работа, от това захлебват. Понеже са големи експерти.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас трайно заложено е краденето, а не харченето.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9:бИдини им кажи на Поляци, Чехия, Датчани и Унгарци че България е 25 години във валутен бордби че ги убиеш от смях. В тези държави не е имало такива каманисти че да ги фалират и изтичат парите.
12
7
 
32
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
А нещо за инфлацията да кажеш при Асен? Нещо за покупателна способност да си чувал? Защото със 100 лв при Бойко се купуваше повече отколкото сега с 200. Сещаш ли се?
11
2
 
24
 
! Отговори
? преди 1 месец
"По думите му за да има икономически успех, на първо място стои трудът, честността, доброто институционално функциониране, свободният пазар, а след това идват всички други фактори." Кога нещо от тия неща е било реално в света? Въпроса е риторичен! няма нужда от отговор!
10
4
 
22
 
! Отговори
Айде пак корените ни преди 1 месец
са виновни. Не са конкретни лица с конкретни имена, например - Андрей, Иван, Жан, Боко, Цецо, Асен, Кико - не мога да ги изредя всичките - а корените! И накрая - Освобождението! Затова ли сега отново ни правите роби, та да има кой друг да е виновен?

Спонсорирани публикации