Детето с морбили може да е било ваксинирано само по документи

Докато случаите са единични, опасност няма
15 апр 2024 10:28, Стела Стоянова
19
Детето с морбили може да е било ваксинирано само по документи
Снимка БГНЕС, архив

4-годишното дете, което стана първият болен от морбили българин от години насам, може и да е било ваксинирано само по документи. За болното дете стана ясно преди седмица, като тогава изрично бе обявено, че то е приело първата задължителна ваксина срещу заразата.

Тази версия допусна пред Нова телевизия шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По документи детете е ваксинирано, но няма антитела, разясни проф. Христова. Тя подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бил ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът.

Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е лаймската болест, разясни още проф. Ива Христова По думите ѝ обаче едва 10 на 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2, 5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Още по темата

Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АНтиваксърче със сигурност с родители ЗА ЗАТВОРА! Ваксината срещу Морбили е 101% ЕФИКАСНА! Неслучайно първи случай от не знам колко десетилетия. Откакто разни умопобъркани антиваксъри без 2 капки акъл и без 2лв. в джоба се навъдиха и разни чавета на разни нагли безпарични гастарбайтери се натикаха в училищата с нормалните деца.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ваксинирани за ковид от моето обкръжение за 2 г. се разболяха по 5-6 пъти и повечето стигнаха болница от "лекото изкарване". ----Всички ваксинирани от моето обкръжение изкараха Ковид вкъщи. Всички починали от Ковид от моето обкръжение не бяха ваксинирани. Някои от починалите не бяха се ваксинирали, защото бяха чули антиваксърксата словесна диария и се бяха уплашили.
17
2
 
5
 
! Отговори
ами преди 1 месец
проф.Христова,айде да спрете с тези безумни изказвания,заради желанието си да втълпите на народа,че ваксиниран ли си,значи "ще го караш леко".как ви идва наум да кажете,че детето е вкасинирано по документи,от какъв заор бе другарко проф.,това да не са ковид сертификатите,които задължихте народа и те шмекеруваха?!?Всички ваксинирани за ковид от моето обкръжение за 2 г. се разболяха по 5-6 пъти и повечето стигнаха болница от "лекото изкарване".Спрете вече бе хора,уж сте доктори,а ни цакате....
16
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
СТАРИТЕ ВАКСИНИ БЯХА КАЧЕСТВЕНИ! МОЖЕ ДА НЕ Е ВАКСИНИРАНО А МОЖЕ И НЕКАЧЕСТВЕНИ ВАКСИНИ/ СКАПАНИ КИТАЙСКИ ВАКСИНИ :D
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксини, та ваксини, а като дойде утре автоимуннното заболяване, ама какво стана, ама кой виновен. 6 валентна ваксина - кой среща в приирдата 6 вируса наведнъж? ---- Колко по-хубаво би било да се изказват по темите само хора с подходящо образование или поне с малко мозък. Между другото има одобрени и 23 валентни ваксини.
14
1
 
6
 
! Отговори
D преди 1 месец
Айде сега видяхте си ваксините колко ви струват и веднага намерихте пак оправдание, ваксинирано само по документи. Кажете си, че с ваксина и без ваксина е все тая.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Покрай т.нар. ковид се убедихме, че болшинството от професорите са професори само по документи ;)
12
10
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Алтерниращ веганист - абе я си гледай работата и не давай акъли! Ваксини, та ваксини, а като дойде утре автоимуннното заболяване, ама какво стана, ама кой виновен. 6 валентна ваксина - кой среща в приирдата 6 вируса наведнъж? Знаете ли утре каква кръстосана реакция ще даде срещу собствени тъкани, та ще се чудите на чия врата да тропате за помощ? Преди време детски диабет, астма и алергии са абсолютна рядкост, сега е епидемия
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом неможеш да го докажеш ще мълчиш! Това е инвестиция в обучение, кариера и вярвам в много случаи голям професионализъм. Да плямпаш глупости по адрес на доктора и да лепиш етикети е подло и не професионално. Проф. Христова, твоята диплома и ваксини истински ли са или само по документи? Всички знаят как младите студентки стават доктори инпрофесори, но неможе да се докаже
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво се правят сега тия? Прекрасно знаят, че ваксините не дават 100% защита и при малък процент ваксинирани не се изграждат антитела! Може да е било ваксинирано и пак да се разболее, това си е статистически и научен факт! Да не говорим, че се случва понякога и ваксините да са кофти, я от неправилно съхранение, я от някоя далаверка с евтини ваксини, не е като да не сме виждали такива неща. Така че айде да не бързат да хвърлят вината върху пациента, че им стана лош навик да се оправдават с другите!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има вероятност всички ваксини на проф. Христова да са само на документи. Но неможе да се докаже.
8
10
 
9
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Голям йебн трябва да има за "ваксинирането по документи". Родителите за корупция и застрашаване на живота и здравето на детето. За медицинските лица за корупция, попълване на документ с невярно съдържание и заплаха за общественото здраве. йебъна за родителите трябва да стига до отнемане на родителските "права", за медицинските лица до отнемане на разрешителното за винаги, без възможност за получаване на ново и пандиз.
7
2
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Казах
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и за ковидарките така казваха, ако помните - фалшиви сертификати, а в последствие не остана ваксиниран дето не се разболя.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази умница обясни ли все пак от кого се е заразило това дете? Не може да се зарази от здрави хора, нали?
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
проверете интересите на родителите във ФБ и форуми и ще разберете веднага дали са антиваксери и детето дали е реално ваксинирано
2
14
 
24
 
! Отговори
Загубена работа преди 1 месец
Много хитри станаха българските родители. Големи разбирачи по всички сфери. Образование, здравеопазване. Двойка не може да им пишеш, ваксина не може да им биеш. Навремето влизаше мед сестрата в класната стая с един буркан със спринцовки и по азбучен ред. Но сега, родителите са по-вещи от учители, от лекари. То моето дете най-умното, да не го повредите, да не го боли милото.
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родителите и лекарят да съдят тая гъска, за клевета!!! Значи признават, че ваксината не винаги произвежда защита, но обвиняват еодителите и лекаря?