Какви са симптомите и как се лекува коклюш?

Болестта е известна и като магарешка кашлица
19 апр 2024 14:48, Елка Василева
12
Какви са симптомите и как се лекува коклюш?
Снимка: архив, БГНЕС

Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице, посочва Европейският портал за ваксиниране.

Какви са симптомите на коклюш?

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.

Какви са усложненията при коклюш?

Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майки не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт.

При възрастни и по-големи деца усложненията включват краткотрайна неспособност за дишане, счупване на ребра, ректален пролапс и хернии.

Как се разпространява коклюш?

Предава се по въздушно-капков път, когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.

Кой е изложен на риск от заразяване с коклюш?

Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл, са изложени на риск от заразяване.

Как може да бъде предотвратено заразяване с коклюш?

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първоначалната ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между два и дванадесет месеца съгласно националния имунизационен календар. Препоръчва се поставяне на трета и четвърта доза на възраст от 11-24 месеца и още една между три и седем години.

В някои страни от ЕС/ЕИП се препоръчват бустерни дози при юноши и възрастни и/или бременни жени, което осигурява временна защита на бебето след раждане. В някои страни се препоръчват също така бустерни дози за неваксинирани жени, които наскоро са родили, с цел да се намали рискът от предаване на заболяването на бебето.

Как се лекува коклюш?

Заболяването може да се лекува с антибиотици, което помага и за спиране на по-нататъшното разпространение. За максимална ефективност на лечението обаче то трябва да започне възможно най-рано, през първите една до две седмици, преди да настъпят пристъпите на бързи последователни кашляния.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
Хазара знае, че raня е kyx на гъдулка и един и същи номер може да мине хиляди пъти при него. Те така вече 35 год. го разиграват raня с разни "спасители" от Посолството. Нови избори, нов политически проект. Сега иде пак спасител- полк. Марков му викат. Обикаля студия и студийца да се мазни и разказва митове и легенди чУ'ека! Пък raня гълта ли гълта, а не вземе да погледне де работи Марка! Човека е асистентче по национална сигурност в Меката на copocnuиme- Нов българску университет! Туй то.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измама и всяване на паника сред населението ! НЕ ГО ЛИ ГЛЕДАХТЕ ВЕЧЕ?
8
3
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
До Петко По-добре им препоръчай да варят магарешки копита или поне магарешки уши и опашки. Щото коклЮша се нарича още МАГАРЕШКА КАШЛИЦА. Като те хване, кашляш като магаре. И спасение няма!
7
1
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
На сайта на Министерство на здравеопазването е посочено, че последната реимунизация срещу коклюш е на 12 годишна възраст. Можете да проверите през Гугъл 'ваксина срещу коклюш имунизационен календар' първия резултат.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шегата настрана, някой знае ли кога се слага последната ваксина против това чудо? Защото аз не помня да ми е слагано нещо такова, откакто съм голям, през 10 години се правят ваксини за тетанус и дифтерит, но никой не слага за коклюш?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл, са изложени на риск от заразяване."-------------------А в съседната статия научаваме, че първия заразен с коклюш в Хасково е ваксиниран.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Признаци почти като при пневмония, лек антибиотик.
3
5
 
6
 
! Отговори
Бг мама преди 1 месец
Трябва силно да изплашите детето и спира да кашля. За 2 минути изчезва болестта.
2
7
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Кокоши глави се слагат в една тенжера и се варят 15 минути. Слага се малко кокоши нокти и се даржи на слаб оган още 6 минути. Пие се до като е топло. Веднага минава. Не верваите на лекари и учени те затва са станали такива щото нищо друго не стават. Коклош идва от кокошка и затва се лекува с кокоша глава.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба го леуваше със отвара чай.ох, дано само намеря рецеотата и да я дам, *** дано помогне на хората и учените :(