Кои са десетте основни риска пред България?

В Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове
19 апр 2024 07:13, Нели Христова
54
Кои са десетте основни риска пред България?
Снимка: БГНЕС

Има десет основни риска пред страната ни и те бяха посочени от националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", с автори д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование, със съдействието на членове на двете организации. Това съобщиха организаторите на проучването.

"Водени от разбирането, че позовавайки се на популярната терминология и утвърдените методики можем да направим реално проучване на рисковете пред развитието на България, да ги оценим и да определим кои са най-важните 10 от тях, извършихме национално проучване сред експерти от различни области на обществения живот, обхващащо 21 потенциални риска в областта на икономическото развитие, демографската ситуация, технологичния напредък, социалните аспекти, политическата ситуация, околната среда, влиянието на външни фактори и др.", сочат авторите на проучването.

Според тях, за да се развива нормално една система, тя трябва да има правилна оценка за рисковете, които стоят пред нея и адекватни решения за справяне с тях.

Десетте основни риска пред България за следващото десетилетие са: "Влошаване на системата на образованието, изразяващо се в увеличаване на процента на необхванатите ученици, лоши резултати от тестове, изпити, национални и международни състезания, лошо финансово състояние на училищните единици, слаба мотивация на учители и преподаватели. По-нататъшно влошаване на демографската ситуация в страната. Нереформирана и неефективна система на здравеопазването. Поддържане на неприемливо високо ниво на корупцията. Засилване на дезинформацията и манипулацията на общественото мнение. Настъпване на криза на държавността (политическа нестабилност, неефективност на държавните институции, недоверие към органите на изпълнителната власт). Увеличаване на недоверието във върховенството на закона.

Задълбочаваща се социална поляризация на обществото. Негативно влияние на геополитическите конфликти върху България. Загуба на националната идентичност, изразяваща се в процес на обезбългаряване на младите поколения и отчуждаване на широки етнически и социални групи от българската нация".

Досега липсва цялостен документ, който да систематизира и да оцени всички дългосрочни рискове, стоящи пред българската държава, обяснява проф. Борисов. Представеното проучване цели да запълни тази празнина, като идентифицира най-важните рискове пред България, които могат да настъпят в следващите десет години.

По мнението на д-р Съйков, едва ли е изненада, че "призовите" места се държат от тройката: образование - демография - здравеопазване. Тяхната взаимна връзка и обусловеност е обяснявана многократно. Качественото образование и добре функциониращото здравеопазване са първостепенни фактори за справяне с демографската криза.

Издигането ни в класацията на ООН за човешкото развитие може да стане само на "плещите" на повече, по-подготвени и по-мотивирани специалисти във всички професии. А без изпреварващо развитие можем да очакваме, че количественият състав и качествените характеристики на българското население ще вървят само надолу.  Ролята на здравеопазването за увеличаване на раждаемостта и за намаляване на преждевременната смъртност едва ли трябва да се обясняват. То има значение също така и за задържане на миграцията или за нейното ускоряване.

В представеното проучване образованието е излязло начело в класацията. Експертите смятат, че от всички критично важни системи в страната, образователната е най-застрашена от продължаващо пропадане с всички произтичащи от него тежки последици за развитието на нацията. Песимизмът изглежда обоснован след 35 години непрекъснати "реформи", чийто безспорен резултат е все по-ниското образователно равнище на младежите, завършващи българските училища и университети. Съвпадението в мненията на българските експерти е показателно. То се подкрепя и от международно признатите тестове PISA, при които нашите ученици слизат все по-надолу.

Здравеопазването е друга обществена система, чието споменаване върви ръка за ръка с думата "реформа". Показател за нейното изпразване от съдържание е фактът, че наливането на все повече пари в общественото здраве не води до неговото подобряване. Мнението на експертите показва, че обръщането на негативната тенденция в бъдеще става все по-трудно.

Следващите няколко риска са свързани с неефективното функциониране на представителната демокрация и публичната администрация. Те са: корупцията, кризата на държавността, недоверието във върховенството на закона.

Политическата система и общественото управление могат да претендират за бащинство и на други два риска: дезинформацията и манипулацията на общественото мнение, и загубата на националната идентичност, въпреки че при тях отговорността е споделена със сферата на културата.

Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България. Това е задълбочаващата се социална поляризация на обществото, поставена на осмо място, отбелязват авторите.

"Общоизвестно е, че България продължава да бъде закотвена твърдо на дъното на Европейския съюз по своето икономическо и технологично развитие. Съдейки по резултатите от проучването, може да се предположи, че според експертите, причините за това изоставане се коренят в редица от посочените от тях рискове в челото на класацията, като пропадането на образованието, корупцията, кризата на държавността, липсата на върховенство на закона. При отстраняване на тяхното негативно влияние българската икономика има шанс да разкрие пълния си потенциал и да дръпне рязко напред. Интересна посока за бъдещи анализи задава въпросът можем ли да търсим ефективно противодействие на рисковете от първата десетка без качествен скок в икономическото и технологичното ни развитие", посочват авторите на проучването.

Те отбелязват, че негативното влияние на геополитическите конфликти върху България е поставено на девето място. Така от една страна експертите отдават значимото на влиянието на международните фактори върху развитието на държава от ранга на България. От друга страна те много ясно дават да се разбере, че нашите проблеми са преди всичко домашни и тяхното решение не трябва да се търси в чужбина, а вътре в страната. "Провинциалният" характер на опасностите пред нас изпъква ясно при сравнението с десетте основни риска пред света, оценени от международни експерти в доклад за форума в Давос, проведен в началото на годината. Половината от глобалните рискове са свързани с негативни процеси в околната среда на планетата. Други три пряко или косвено произтичат от некоректното използване на модерните технологии. Положителният извод тук е, че щом големите рискове пред България се дължат преди всичко на некомпетентно, неефективно и корумпирано управление, то и борбата за тяхното предотвратяване трябва да бъде в ръцете на българското общество. Преодоляването на усещането за предопределеност може да доведе до възход на основните обществени системи и на нацията, като цяло, посочват авторите на проучването

За оценка на рисковете е използвана популярната методика за определяне на техния рейтинг в зависимост от два критерия – вероятност за настъпване и значимост, т.е. сила на въздействие. Всеки един от двата критерия е оценяван по петстепенна скала от 1 – най-ниска степен на вероятност и на значимост, до 5 – най-висока степен на вероятност и значимост. Анкетирани  се 72 експерти от различни области, чрез електронен въпросник, съставен и разпространен чрез Google Forms.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
рендетУ преди 1 месец
Обезлюдяването на Бг със страшна скорост!!! Почти съм убеден, че сме пресекли "Точката на Бифуркация" и връщане назад няма! След 25 -35 години ще изчезнем като Бг държава, освен ако не стане някакво Чудо!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
Когато преди 1 месец
Една държава се управлява от всякакъв род престъпници, то всичко е риск и тя се превръща в територия.
45
1
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Доста е скучно напоследък в България. И в електронните медии също. Опасявам се да не *** от скука. Ама, аре, да не ви занимавам. Дори на Boyz II Man не им се пее в тази държава :)
44
0
 
6
 
! Отговори
Спас преди 1 месец
В основата е природната у.недостатъчност и вродения зъл нрав които преобладават особено след като изгониха по-умните.В 21 в. народи които обичат Слави и Азис и простотиите им, и да слушаш чалгагата е недопустимо.Такива народи не оцеляват.Вече българи продадоха територията и масово я заселиха едни други особено по морето.
43
5
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Случайно създадена държава от амбициите на Руската империя за излас на босфора. Ужасяващо шарен етнически състав.Никакви човешки ценности. Няма обединяваща идея. Всички престъпления в ЕС са със замесени нашенци. Случая за източване на соц. с-сма в ганглия. Може би е бил прав Чърчил за презрението с което се е изказвал за нас. Най обединяващата ни черта е омразата ни един към друг. Радой Ралин най добре ни е описал в единствено коплетче. Също и Алеко Костадинов.
42
4
 
2
 
! Отговори
учЕн преди 1 месец
най бързоизчезващата нация в света. от 9 мелеона на 5 мелеона на хартия, 3 от които са от индустаня и на които ще им стоварват по 80 хиляди мургавелковци с белезници от синовете на меркел дето хептен за нищо не стават. те и жените ни едни такива гледат да запазят нацията и се женят за първия чирнилку или арапунгел дето им го подаде. какъв ли е рискът... ми никакъв какъв да е, след 10 години няма да ни има на картата на света за това рискове няма.
41
4
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
До Анонимен 36: А т. н. челен съветски опит, който неотклонно и чинно следвахме, докъде ни доведе? А? До сияйни върхове ли? 'баси!...
40
1
 
7
 
! Отговори
Съвсем в стила на преди 1 месец
съвременната българска нАука! Вместо да откроят причините, а след това да прогнозират какви ще са последствията от тях, те пророкуват какво можело да се случи. Само че в науката най-напред се пита "Защо?" и чак след това се отговаря на въпроса "Какво?" (първо се пита защо се случва нещо и след това се анализира какви биха могли да са последствията от това нещо). В момента имаме калпава икономика и неоправдано ниски доходи. Навсякъде по света съчетанието на тези две неща има за резултат корупция.
39
1
 
15
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
Кражбата/корупцията ни е национален спорт...
38
4
 
9
 
! Отговори
3 задачи,не 10 риска преди 1 месец
1. Стабилна икономика; 2. Актуализирани и стриктно прилагани закони; 3. Нормални заплати. Това са трите задачи, които стоят пред България. Ако ги реши, така наречените основни рискове сами ще изчезнат.
37
12
 
18
 
! Отговори
Първият и най-голям преди 1 месец
Риск е ЕВРОФАШИСТКАТА ВАЛУТА!!! НЯМАШ ПАРИ СТАВАШ РОБ ДО ГРОБ НА ЕВРОАТЛАТИЦИ И ЕВРЕИ!!! НИКОЙ НЕ ИНФОРМИРА НАРОДА,ЧЕ 2027 СТАВА ДИГИТАЛНО ЕВРО И ПАРИТЕ ВИ ЩЕ СИ ГИ ХАРЧИТЕ НО С ПРАВИЛА!!!
36
4
 
11
 
! Отговори
Изгрев преди 1 месец
България е тук на собствената си земя, собственост на българи . Земята е платена със кръвта на предците ни и не се продава . Въпреки *** през последните 600 години , България я има и ще я има. Демографския проблем го има и в Италия, и в Англия. България може да бъде 3-4 милиона човека, но качествени. Повече не са и нужни . Пари има в България за 1000 години напред стига да има умни хора да ги управляват.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До това води ЕС - разпад, бедност и деградация
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянно питам :Защо в България имаме , национален празник на ''НЕЗАВИСИМОСТТА'' , и явно , никой не знае !
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НС е показателен , какъв е народа в Бг !
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само с материалния стандарт нямаме проблеми
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГАЛЯ от пУ..твото :Следва , България военна американска база , БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ !Няма защо да се а-бите излишно !
30
7
 
7
 
! Отговори
Само в Бг --34г. ! преди 1 месец
Не се ли знае :България има минало и настояще , НО НЕ И БЪДЕЩЕ !
29
6
 
3
 
! Отговори
28 преди 1 месец
България ще бъде трансформирана!
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов Е ако ги хванел за робо моби, става е!