Готвят промяна в правилата за гражданска отговорност

Джигитите ще си плащат щетите
21 апр 2024 18:00, Петър Бойчев
59
Готвят промяна в правилата за гражданска отговорност

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи, направени по внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса за застраховането, пише в. Труд.

Автомобилите задължително трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност”, която покрива риска шофьорът да причини щети на имущество или да нарани хора.

Застраховката е задължителна, за да има гаранции, че пострадалите ще получат обезщетение.

С промени в Кодекса за застраховането от бранша искат да бъдат разширени случаите, при които след като платят по “Гражданска отговорност” могат да потърсят парите от виновния шофьор.

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, ако произшествието е станало след преминаване на червен сигнал на светофар, или на пешеходна пътека.

Извършването на престъпление при шофиране в населено място със скорост с над 50 км/ч над ограничението и при минаване на червено би могло да бъде приравнено на груба небрежност, дори на евентуален умисъл, затова тези обстоятелства трябва да станат основания застрахователят да търси парите за изплащане на обезщетения от виновния водач, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Според експерти по пътна безопасност ситуацията с удар на пешеходна пътека е по-различна от катастрофа при превишаване на ограничението на скоростта с над 50 км/ч, защото произшествието на пешеходна пътека може да е и поради неразумно преминаване на пешеходец, защото улицата е прекалено тъмна или заради други фактори, за които шофьорът няма вина.

Докато скоростта на движение е изцяло решение на самия водач на автомобила.

Ако парламентът приеме предложението шофьорът да плаща за причинените вреди при шофирате с голямо превишение на ограничението на скоростта или при минаване на червено, промяната ще има дисциплиниращ ефект спрямо водачите, посочват от АБЗ.

За тези шофьори ще има допълнителни последици от тяхното поведение, което е в особено висока степен на обществена опасност, допълват от Асоциацията на българските застрахователи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Половината интелектуално ощетени калинки тук нямат представа за какво служи застраховката Гражданска отговорност, но имат мнение по плащането ѝ. Поредните специалисти, които са хем перфектни шофьори, хем ги е страх някой да не им вземе колата, защото карат ужасяващо. И, като не ви харесват обезщетенията, съдете ги тези застрахователи. Който не ги е съдил, той не ги е осъдил.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, тогава за какво се застраховаме, няма смисъл, пълна глупост. Като си зарежем колите два милиона по средата на градовете и границите за 1-2 дни сте чао всичките умници.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свещи дано си купите застрахователчета жалки...да си ги запалите за вас и семействата ви..
53
1
 
5
 
! Отговори
за съжаление преди 1 месец
Един виновен няма да има отново... Защо? Защото не можете да докажете, че е карал с превишена скорост дори и със 120 да кара в населено място...
52
0
 
10
 
! Отговори
Сомунист преди 1 месец
Майтапът е, че дори в съда, ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА МАФИЯ има корени и съдии като Бени Момчилова пишат ГЛУПОСТИ НА КИЛОГРАМ в съдебни решения, само и само застрахователят по КАСКО да изтегли паричките от Гражданска отговорност. Всъщност това е практика - при всяка възможност, КАТ пишат виновен шофьорът по Гражданска, и застрахователите с КАСКО-то източват фонда. ДАНС? МАНС? ПРОКУРАТУРА? - ХВАНИ МЕ ЗА ....!
51
1
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Задължителна застраховка, която нямало да важи. Абсурдистан. Що не питате в белите страни как е? Що не питате, като ви излатят щетата по гражданска, как трябва да дадеш още поне 2 пъти по толкова за да си възстановиш превозното средство?
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бригада нов дом е пищна реклама на СДИ.
49
0
 
15
 
! Отговори
Не е баш така ! преди 1 месец
Вече не ,знаеш кой ще удариш и за какво ще те изкарат виновен само да не платят и като се има предвид за какви мошенгии става дума става страшно !
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще започнат да слагат знаци разрешена максимална скорост до МИНУС 50 км/час ......
47
0
 
14
 
! Отговори
Не баш така ! преди 1 месец
Пълно е със измислени неправилни ограничения 30км скрити във дървета и храсти ! И един вид това е бягство от отговорност на застрахователите ! Утре ще кажат че колата е била неправилно подържана или със износени гуми за които не може да не си знаел ! Почне ли се по тази лаисна филма е ясен !
46
0
 
17
 
! Отговори
Дост преди 1 месец
Застрахователните фирми трябва да ги изметем!
45
0
 
19
 
! Отговори
до 37 преди 1 месец
с фалшиви експертизи, идеята е да им плащаме без те да плащат
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
предлагам и народа сам да се управлява, ама без едновременно да плаща на 240 крадци и 400 000 чиновници и полицаи, че от тях видимо няма смисъл
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГО е рекет, винетките са рекет.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В търговски договор може и сам да предложи на застраховател цената на застраховката и условията по договора.Така конкуренцията ще подържа реално цените на Застраховките а не както е сега,задъжително и техните цени само растат без да има гаранция за плащане на всички щети.Така ти определяш цената на застраховката а не застрахователя и съответно полупаваш договореното а всичко над договореното си остава за твоя сметка.Това ще ни направи още по внимателни и отговорни.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нали застраховате автомобила той да ви плаща.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В търговски договор може и сам да предложи на застраховател цената на застрахователя и условиятанпо договора.Така конкуренциятс ще подържа реално техните на Засъжаление а не както е сега,задъжително и техните цени само растат без да има гаранция за плащане на всички щети.Така ти определяш линията на застраховката а не застрахователя и съответно полупаваш договореното а всичко над договореното си остава за това сметка.Това ще ни направи още по внимателни и отговорни.
39
1
 
7
 
! Отговори
Илюминат преди 1 месец
37 Държавата дава някакви милярди за спецялни дронове които ако надвишиш скоростта веднага те снимат и ти пращат глобата в кат и на теб и освен това с лазер те облъчват да ти прилошее за да намалиш скоростта.Дали няма да се бръснеш обаче чак толкова не са го мислили.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами бързат застрахователите, имат силно лоби в парламента и в комисиите... пък не се знае утре дали ще имат и дали ще мине.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно ще докажат тия шматки че виновния е карал с над 50 километра?