–«»: Ѕолните от коклюш деца в ѕловдив са били имунизирани

Ќай-малкото н€ма два месеца
24 апр 2024 11:23, —тела —то€нова
22
–«»: Ѕолните от коклюш деца в ѕловдив са били имунизирани
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

„етири са случаите на коклюш, регистрирани в ѕловдив. “рима от заболелите са ученици, а най-малкото заразено дете е на 1.9 месеца. ¬сички са с пълен имунизационен статус за възрастта. ѕри т€х протичането е сравнително леко. ќставени са на домашно лечение. “ова коментира в ефира на Ќова д-р ћилена ѕанайотова, директор на ƒирекци€ „Ќадзор на заразните болести" в –«»-ѕловдив.

«аразените с коклюш са с 50% повече за седмица. ќгнища на заразата са открити в много училища, а ћинистерството на образованието и науката е в готовност при необходимост да въведе дистанционно обучение за отделни паралелки. —лужебни€т здравен министър об€ви, че епидеми€ ще се об€в€ва отделно за вс€ка област.

ƒ-р ѕанайотова добави, че в две пловдивски училища са предприети карантинни мерки по отношение на класовете на заболелите. „ћерките н€мат общо с карантината при COVID. ƒецата посещават учебни зан€ти€. —ъздадена е организаци€ от страна на училищното ръководство да се сведат до минимум взаимоотношени€та на контактните деца със здравите в учебните заведени€", каза още д-р ѕанайотова.

ќще по темата

“€ добави, че ако има скок на случаите, решението за организаци€та на учебни€ процес не се взима от –«». „»нспекци€та дава само препоръка за ограничаване на контакта и н€каква форма на карантина, а по какъв начин ще се осъществи т€, е решение на училищното ръководство", каза д-р ѕанайотова.

„ оклюш е въздушно-капкова инфекци€. ѕри всички такива зарази по-големите събирани€ кри€т риск от разпространение. Ќе бих казала, че великденските празници са предпоставка за повече случаи. —езонността на забол€ването е през летните месеци", добави ћилена ѕанайотова.

—поред не€ личните лекари разполагат с всички видове ваксини за задължителни имунизации.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


22
ќще по темата: имунизациикоклюш–«»
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
20
0
 
6
 
! ќтговори
—иреч ваксата не преди 1 месец
не работи, но вие се ваксинирайте ей тъй за плацебо ефекта деге.
19
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕълен имунизационен статус за възрастта и имунизиран са две коренно различни неща, понеже българина е не умен, ще се хване за тези глупости, които сте написали. »мунизаци€та се състои от 3 дози, постав€ се на 2 на 4 и на 11 месеца, та да ми об€сните какво значи пълен имунизационен статус на дете което е под 2 месеца.
18
1
 
8
 
! ќтговори
хи-хи-хииии...... преди 1 месец
» защо тогава са се ококлюшили?!—игурно защото, ваксинката не е никаква ваксина, а н€каква боза......
17
3
 
4
 
! ќтговори
…о преди 1 месец
јко се храните с хубава храна и не давате на децата вафли и чипсове имунната им система ще се пребори по-лесно с всеки вирус. јма българката плюска торти по време на бременност и кърмене, а после захранва със захаросана бисквита. ѕосле вика мойто кара тежко гриповете.
16
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јми то коклюш а се лови с ѕи—ијр тест като при ковида, €вно е универсален, но как разпознава ко€ бактери€ е, божа работа.:))
15
9
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒобре че са били ваксинирани. »наче можеше да свършат като двете бебета.
14
1
 
9
 
! ќтговори
—кумри€ √аргамел преди 1 месец
“р€бвало е с јстра «енека! ƒа звънна да поръчаме едни 30 милиона да си имаме , а?
13
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 13 ѕрав си.
12
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 12, само умните хора осъзнават колко са глупави. «адаваш отговори :)
11
10
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
„уд€ се, антиваксърите дали осъзнават колко са глупави.
10
5
 
1
 
! ќтговори
≈Ћ» преди 1 месец
ƒали наистина са ваксинирани или само е отразено, че имат поставена ваксина.
9
1
 
4
 
! ќтговори
въпроси преди 1 месец
¬ ѕловдив имало 4 болни деца - 3-*** са ученици. ѕак в ѕловдив има 77 училища според сайта на общината.  ак това кореспондира с: "ќгнища на заразата са открити в много училища".  ак ги открихме тези "огнища" - с ѕапа€ тест ли, който даже не може да докаже наличие на ц€ла бактери€, а още по-малко жива? «ащо още не сме об€вили епидеми€ и дистанционно обучение - тези тримата веро€тно са заразили хил€ди? ƒайте и малко по-точна статистика - тествани за  оклюш, положителни за  оклюш да си преценим.
8
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 7, генерално си прав. Ќе и при  19. 3 ваксини имам и три боледувани€. » трите б€ха много тежки. «а ваксините от ваксинационни€ календар н€мам съмнени€. Ќо измислената пандеми€ си имаше и измислени ваксини! ¬ мо€ случай н€маше никаква разлика в боледуването. —вински грип изкарах по-леко от  19.
7
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј пък  унчев изкара лек ковид за 2 месеца с тръба в дроба. “рижди навапцан. ƒано и срещу коклюш се набоде трижди. ѕаз€т му и кревата и тръбата в интензивното на ¬ма-то и го очакват с нетърпение.
6
14
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќеваксинираните умират, ваксинираните карат леко и без последстви€.  акто при всички ваксини.  акто и при ковид. Ќапук на антиваксърите.
5
3
 
15
 
! ќтговори
:-) преди 1 месец
ћай всичките ваксини са качествени като ковид бъpkoча?
4
1
 
2
 
! ќтговори
Ќе е кой знае кво преди 1 месец
„ервената чума е по опасна от коклюша
3
5
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
÷елта на ти€ отрови не е да ви предпазват от нещо. ќвцете може и да го разберат н€кой ден, но ще бъде късно.
2
4
 
2
 
! ќтговори
‘аксинираните преди 1 месец
най-гол€мата »змама на ёдею—емитћасоните за ѕоследните 2000 години, единствено и само може би »змамата »сууса е по-гол€ма!
1
4
 
14
 
! ќтговори
ƒобри€т чичко Ѕил преди 1 месец
"Ќаселението на планетата тр€бва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."