Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата

В трите големи града вече не се срещат цени под 1000 евро
25 апр 2024 17:45, Инна Ангелова
75
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Снимка: БГНЕС

Цените на имотите в Пловдив, Бургас и Варна вече гонят тези в столицата. Към момета се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5% в сравнение с тези от края на миналата година. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., предаде БТА.

Във морската столица Варна средно цената е около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м. Съвсем логично новото строителство движи пазара и е предпочитано за купувачите.

Данните показват, че и в трите големи града обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Пловдив

Градът е вторият по големина град в страната. В най-скъпите квартали цените надвишават 1500 евро/кв. м. Това са "Младежки хълм", "Мараша", "Каменица 1", "Център". Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен".

Варна

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата. Най-предпочитаните квартали са Морската градина и Гръцка махала. Там цената достига до над 2000 евро/кв. м. Сред най-скъпите квартали традиционно са "Операта", "Чайка", "ВИНС - Червен площад", "Спортна зала", "Център".

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Бургас

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – основно в посока ж.к. "Славейков" и магистрала "Тракия", както и към кв. "Сарафово" и ж.к. "Меден рудник". Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят цени под 1000 евро/кв. м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Юруш Народе преди 1 месец
на Факсините! Пардон на Апартаментите!!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Меден Рудник, има блокове построени преди 10-15 години и все още поне половината са празни, ако се съди по светещите стаи вечерно време.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капейки, изчакайте още малко и обръщайте евраците в рублаж на курс евро за 500 рубли и идете да си купите в рушистан. Там с една мин заплата от тука ше бъдете милионери до година две
39
2
 
25
 
! Отговори
Фалш преди 1 месец
Еххх, значи и в тези градове не вървят продажбите.....Усеща се криза! Ще става по зле! Един коптор не трябва да ви съсипва бъдещето, заради някаква спекулация, балони и промиване на мозъци, че ще си запазите спестяванията. Инвестирайте в знания и занаят! Тази тухла утре ще си я биете в простата глава!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
овците се лъжат като се съобщи новината по новините за правовата вяра, и след това мушениците имат причина да слагат същата цена каквато била съобщена всякаш е вярна. Егаси мафиотската схема за слабо умни!
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дева, а кАпейките така чакаха да станат по 500 еврака а то кво стана....
36
0
 
9
 
! Отговори
Алабама преди 1 месец
В Столипиново с колко са се покачили цените на кочините ?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То един двустаен соц панел във Варна, в крайните квартали на Варна, не мърда от 100к евро и на горе, но брокери аматьори колкото си искаш :)))
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкуствени повишени цени.. нали има два фактора които определят цените на имотите?Единият фактор е ТърсенетоДругият фактор е недостиг на жилища..
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Инвеститорите щели да почнат да скачат от балконите, банките да фалират, за 100к лева два апартамента в Иван Вазов... И един мармот...
32
0
 
4
 
! Отговори
Неграмотници преди 1 месец
Едно заглавие не можете да напишете правилно.
31
4
 
9
 
! Отговори
циник преди 1 месец
После да не почнете да ги жалите "инвеститорите" като почнат да се мятат от покривите и балконите? Кой каквото си е надробил...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
загорела ми е пеперутката да копувам, даже и заеми ще взимам, ама якоо
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Варна винаги са били скъпи имотите, не знам как са нещата в Пловдив и Бургас, но явно това е новина сега :)))
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aма балонаджии, то не става и само с кредит - трябва първо да съберете поне едни 15 000 лева за разходи по прехвърлянето, за самоучастие по кредита, и за някакъв минимален ремонт! Поне тия пари съберете, пък после чакайте балона... Иначе знам че "балона" ви е оправдание за неудачници - как да кажете на вечно мрънкащата ви жена че нямате пари за жилище, много по-лесно е да я лъжете с някакъв балон, и аха да се спука, и веднага купувате, нали... ХАХАХАХА
27
1
 
24
 
! Отговори
брокера преди 1 месец
Продава се апартамент 80 кв. по 2500е/кв, за 200 К евро ама това е с общите части и апартамента си е 50кв и реалната му цена си е 4000Е/кв, ама е на последен етаж и почти няма скосявания, малко е за ремонт и покрива тече , ама пък можете да си го оформите по свой вкус само за още 30-40 К евро,пък можете да си купите и паркомясто само за още 30К евро. Абе отиде на 5000е/кв, но те и в Рим и Берлин са толкова.
26
2
 
34
 
! Отговори
IT gig преди 1 месец
Пиша за 3 път тук. Живея в Мадрид, работя от вки купих 67 кв, (90 българската измама) за 156 хиляди евро, ремонт 14 хиляди и за 170 хил евро живея в апартамент с 3 спални, в един от най-уредените градове в света, при заплата от 4200 на месец!! Да тук има и апартаменти за по 2 млн, но за всеки е достатъпно бедни и богати!!!! Вие си пишете и се лъжете колко е скъпо в Европа. Нека ви манипулират, ще си останете гетото на Европа!!!
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на мен заплатата първо ми се качи двойно, но после останах без работа ... та добре, че не бях взел и кредит.
24
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бе балонаджии, какво става с балона, ще се пука ли??? ХАХАХАХ! Добре че не ви слушам, преди няколко години купих къща в едно село на Дунава че да мога да ходя за риба... Вноската по кредита ми не е мръднала вече близо 5 години, а заплатата ми се качи двойно! Дали не съм на аванта а? Вие чакайте балона... ХАХАХАХА
23
4
 
17
 
! Отговори
Имотаджия преди 1 месец
Браво за критичното мислене, виждам ,че хората не се вързаха на пъртенката за мобилизацията. Написах го нарочно за да видя как мислят хората щ. Тоя план отпадна, дано да не е само за сега. Относно имотите няма съмнение че това не е пъртенка обаче е не се лъжете. В момента както казах сделките са намаляли с приблизително 55%, и това е факт. Банките същотш така спират финансирането постепенно ,и балона започва да се пука леко по леко, и кризата в въпрос на време.