Активисти на "Възраждане" заплашени с арест в Гърция

Групата била спряна за лобното място на Гоце Делчев
5 май 2024 12:15, Петър Бойчев
154
Активисти на "Възраждане" заплашени с арест в Гърция
Снимка Възраждане

Кандидати за депутати от „Възраждане“ са били заплашени от арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев в Гърция, съобщи БТА.

Активисти от структурите на „Възраждане“ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански тръгнали за с. Баница в Гърция, за да отдадат почит на Гоце Делчев. Причината за посещението е 121 години от смъртта на българския революционер, който е убит на 4 май 1903 г. на това място край село Баница след еднодневно сражение с турска потеря.

Групата от „Възраждане“ и други български граждани, дошли да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни полицаи. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че провеждат акция за издирване на хора, която не знаят кога ще свърши. Били са събрани всички лични карти на присъстващите и отведени за разпит и справка в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – кандидат за народен представител, на второ място в листата на „Възраждане“ за Благоевградска област, която е била заплашена дори с арест от страна на гръцките полицаи, заради направени от нея снимки на мястото.

Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място.

Миналата година бяха арестувани няколко десетки български граждани, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български журналисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от "Възраждане" и други български организации на това място, биват незабавно унищожавани от гръцките власти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 33: да не засегнах ромското ти честолюбие? Я кажи драга копейкска ромска принцесо, ромчетата ви подали ли са необходимите документи или по стар ромски обичай се изсипа един катун и тръгна да си прави каквото смята за тяхно право без да са си изпълнили задълженията?
32
6
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
АЗ съм хомосексуалист и ром,и се гордея с това
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
копейка, плюя на теб.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Радослав Копеййко, плюя на теб бе оттпадък.
29
9
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Просто ромите от Възраждане търсят поредният ПР фишек като правят нещо незаконно и после циврят, че са ги наритали и едва ли не гърците били против България. Ама в Гърция има закони и те го знаят, но така най лесно се вдига шум за ПР акция. Като нарушаваш законите в чужда държава и се изкарваш като дискриминиран, типично ромско държание!
28
5
 
7
 
! Отговори
факт преди 1 месец
отивайки там си е чиста провокация на тия от възраждане знаейки много добре какво ше последва . просто искат да привлекат внимание върху себе си и да се изкарат по българи от всички нормални българи .
27
8
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
А дали някой от Възраждане си е направил труда да прочете законите в Гърция, да подаде нужните документи за организиране на подобна проява, а колкото до плочите които гърците махат, дали някой си е направил труда да подаде необходимите документи за да бъде одобрено поставянето им? Или ромите от Възраждане си мислят, че Гърция е като България и могат да правят каквото им харесва? Гърците постоянно слагат плоча на гроба на Цар Самуил, че там почива български цар, а макетата все я драскат!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне признават, че през така наречените Македонски борби /Македоникос агонас/ техните андарти са се сражавали с ,,български разбойници", а не със северно македонски! Попаднах на гръцки документ, който буквално е озаглавен - Списък на гърци от района на Ксанти /да не греша/, убити от български /да/ комити през периода 1902 - 1906 г. 26 бяха, няколко от Плевна - селото на рода на президента Плевналиев! Той не се вълнува от тези неща, но е факт.
25
15
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
AГаньо вместо да бойкотира всичко гръцко се избива да ходи на почивки в Гърция.Кога ще разберете,че никой от съседите ни,не ни е приятел,и ще престанете да пълните джобовете на византийци,турци и северно македонци.никога не бих им стъпил дори и да е 5 пъти по евтино от България.
24
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Не трябва да се действа буйно и шумно по патриотарски, а спокойно и аргументирано! Ето, гледам една книжка над която се е потрудил завеждащия местния музей и установявам, че от родното село на майката на Гоце Делчев, тук, на стотици километри от Кукушко, преди 100 години са дошли близо 50 българи! Заедно с други от Източна и Западна Тракия! Страхувам се, че наследниците им не знаят този факт!
23
3
 
11
 
! Отговори
Съюзници-разбойници! преди 1 месец
Се пееше в една стара Българска песен за Междусъюзническата война! И Гърците и Сърбите са шовинисти и винаги са ламтели за Български земи! Вечна му памет на Гоце Делчев и всички загинали за България от ВМРО! Много често четите им са били предавани на турците от гърците, а мраморния паметник издигнат в 1943 е взривен от гърците в 1946! Ей с такива мили съседи живеем! Пък който не вярва нека прочете Гробовете на Трикери на чеха Владимир Сис!
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ивелин Михайлов Няма да ти дойдем в опикания исторически парк.
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карикатурите от Разграждане пак ни излагат..
20
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез са егати сектата в таз партия
19
11
 
20
 
! Отговори
История даге преди 1 месец
Теи земи са български и бяха български до края на Първата световна война през 1918г., когато България губи 51% от площа си. Сърбия,Гърция и Румъния получават даром 51% от България с помоща на Англия,Франция и Русия.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Николов Делчев е истинското му име.
17
0
 
2
 
! Отговори
Х преди 1 месец
тази най в дясно, има моя глас!!!
16
4
 
12
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Ако бяха герберюги, щяха да им позволят да си направят пропагандното мероприятие, а ,,водещите" телевизии да ви го представят като новината на деня, преди Възкресение, литургии и писани яйца! Делегацията от Македония, наречена Северна не е въпрепятствана!
15
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макаците от Изхождане са ми ясни. Мизериите изписани от мисира обаче превишават нивата на толерантност. То бива глупости ама това минава всякакви граници!!!
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Омразата ли го прави българин, македонеца Гоце?