19-годишна българка спечели международен поетичен конкурс

Божана Славкова се пребори за първото място сред 700 автори
13 май 2024 15:23, Анисия Иванова
19

Божана Славкова е първият български автор, спечелил международния поетичен конкурс "Mili Dueli". Тя е само на 19 години и се пребори за първото място и отвя конкуренцията, която е внушителна, от над 700 автори.

"Винаги със самочувствие съм участвала в конкурси, не че очаквам нещо накрая. Стори ми се интересен този конкурс - голям и международен, но се оказа много по-голям, отколкото очаквах. Имаше автори от 104 страни тази година, 711 автори, много силно участие на България. В последния кръг бяхме останали само 50 автори и трима от тях бяхме българи и нито една друга страна нямаше толкова много автори останали. Победата чувствам, че е българска, а не само моя", каза поетесата Божана Славкова в студиото на "България сутрин".

Творбата, с която тя участва в конкурса се нарича "Дървото с некролозите". Освен с думите си, тя впечатли и с филм, който създава с помощта на Денис Стоянов и Денислав Маринов.

"Стихотворението беше създадено доста преди този филм, вече има две години и е по истинска история. По нещата, които ми се случваха тогава. Наистина имаше такова дърво с некролози, което беше тръгнало сякаш да изяжда некролозите и да се увива около тях. Това ми направи много силно впечатление", разказа младата поетеса пред Bulgaria ON AIR.

По време на конкурса Славкова се запознава с много автори от различни държави и сподели, че най-голямо впечатление са ѝ направили африканските поети.

Божана Славкова се описва като човек на изкуството - занимава се с флейта, пише поезия и прави различни арт инсталации.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: поезияBulgaria ON AIR
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Желева преди 1 седмица
Творбата е пълна гротеска! Как някой може да напише нещо такова, а пък друг да вземе да го отличи с първо място? Хубаво дете, вероятно има талант, но този така наречен стих е потресаващ! Жалко, че все повече и повече се поощряват такива недоразумения!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако това е европейската култура - местя се в Тамбукту!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Измъчена работа, неадекватно и ограничено като изразни средства и емоции. Наистина много посредствено. Жалко, ако няма други по- добри от това словоблудство. Добре че има и Поети!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Европа се *** , с такива ''капацитети'' в ЕП , толкова !Все едно всички в ЕП , са завършили СЕМИНАРИЯТА ... Не ме гледай какво правя , гледай ме какво ти ''ГОВОРЯ'' !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВЕче , конкурси се печелят от медийни ''звезди'' , поети и писатели , които пишат против Русия , даже има и ''оСКАРе'' , само за една седмица . А тия които са се бъхтели повече от 30г. , за тях няма ''ОСКАР'' -и !Най-песен случай е И победителя в ЕВРОВИЗИЯ , в жанр , АЛА ИЗВЪН ЗЕМНИ ИНДИВИДИ С НОВИТЕ , ЕВРОПЕЙСКИ ''ЦЕННОСТИ '' !
10
0
 
4
 
! Отговори
8,продължение преди 1 седмица
Ако госпожицата се поинтересува поне малко от археология, би трябвало да забележи, че ВСИЧКИ цивилизации, ВСИЧКИ човешки общества, на колкото и ранен етап от материалното си развитие да са, имат човешкото съзнание, че не всичко е тук и сега, че не моментното и видимото трябва да са водещи в живота на обществото. И това съзнание НАВСЯКЪДЕ е изразено с почит към предците. Госпожицата е наградена, защото е угодна на сегашната политика на унищожаване на човешкото и човечеството. Съжалявам, но е така
9
0
 
2
 
! Отговори
Една забранена дума преди 1 седмица
Играя си на срамИзобщо не ми пука за вас,но джендъра ми казва да се срамувамсоциалният пол деЗащо ви е срам от пола и го превърнахте в ***?Защо ви е срам от жените?Играя си на срам и свенливости на Не му дадох аз ябълкатаАдамовата му ябълка се изкачва и слиза като асансьор за инвалидиАз показвам небръснатия си кракпочти както по филмитеи го оставям със срама на Адам
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Информацията се върти по медиите, но доколко е информация?? Никъде не се споменава на какъв език са поетичните творения на този международен конкурс, първо. Ако са в превод на английски, значи са окастрени и/еднопланови. Второ и най-важно, чух откъс от това "стихотворение". Което на практика демонстрира отказ, ОТКАЗ от православната традиция и въобще неразбиране на човешката същност, различна от животинската. Само човекът БИ могъл да цени предците си. Почитта към мъртвите е психическа зрялост...
7
0
 
1
 
! Отговори
И това какво значи преди 1 седмица
На български ли е стихотворението? Да го публикуват!
6
0
 
0
 
! Отговори
странен преди 1 седмица
международен поетичен конкурс?!?! Какво избират, как оценяват?? Може ли да кажат, кой е по-добър, по-велик и по-значим - Шекспир, Петрарка, Бокачио или Яворов? Смешници!
5
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 1 седмица
На Евровизия нЕма шанс. Да пуска брадата!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прочетох " стихотворението". За жалост, по- посредствен текст не съм чел в живота си! Мнооого жалко, ако това бездарие наричат поезия! Не завиждам. Има и истински поети в БГ! А вие си мислете каквото искате!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много хубаво, но защо не пуснете стихотворението - да се убедим от първа ръка в неговите качества! Защо така половинчато?!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на момичето. Сто процента в родът им до десето коляно и по съребрена линия няма нито един милиционер.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
българка колкото нургьол и просто кире ? :)))