Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
20
 
7
 
! Отговори
Защо не преди 1 месец
прочетете истината за Фердинанд ами дрънкате тука глупостите на руските слугински Yтрепки ? Нали имате интернет там пише всичко бе овце подстригани умствено ! Защо не казвате или не знаете защото сте подвластни на манипулация за постженията в положителен аспект на Фердинанд, във всеки случай са много повече от тези на червените вампири управлявали България които управляват и днес под разни клонинги на ДС/БКП и мутри ? Докога ще доказвате колко са кухи главите ви ? Фердинанд е велик БЪЛГАРИН !
189
0
 
2
 
! Отговори
до 201 преди 1 месец
До Анонимен 201А сегашните не са ли нечии наколенки ?
188
5
 
6
 
! Отговори
112 преди 1 месец
Г. Димитров е съветски гражданин.
187
19
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Негово Величество Цар Фердинанд създаде България от нищото. И трябва да му се отдаде дължимата почит.
186
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДО 190 "Г. Димитров е българин"Г.Димитров е руска наколенка, което автоматично го прави анти-българин. С действията си е доказал, че е такъв.
185
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 199 Никой нищо не е "смалявал. НАд 4 милиона българи са си живи и здрави и просперират зад граница.
184
3
 
24
 
! Отговори
няма преди 1 месец
...........няма как Фердинанд да престане да е символ на две национални катастрофи. Българският народ няма да се впечатли от поредните напъни на шепа царедворци да угодят на остатъците от тази пропаднала династия................ Крадливия мадридски старец го докараха, за да обслужва интересите им.
183
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
когато слиза от влака в Германия след абдикацията, фердинанд казва на журналистите, винаги в действията си съм се водел от интересите на Германия, а в писмото до сина си Борис пише да се отнася към България като към дойна крава, той сключва договор със сърбите за подялба на Македония, виждаме резултатите днес - Македония разделена на три части в три различни държави, като Кюрдистан
182
7
 
17
 
! Отговори
ДО 190 преди 1 месец
Аланкоолу, Г. Димитров е българин и е нормално да е погребан в България. Фердинанд не е българин, не е дори православен. Той и тази династия ни я натресоха западните католически велможи за да могат да ни "довършат".
181
6
 
6
 
! Отговори
ПотомциСа и наСамуил преди 1 месец
Защо да няма организация, която да се заеме с пренасянето на тленните останки на цар Самуил в България? Нали цар Борис Трети е негов потомък, 30-о поколение, по линия на внучката, родена от унгарска принцеса? А царица Йоана също е далечна правнучка на тази потомка на Комитопулите, но е 31-о поколение по линия на друго от децата на въпросното момиче. Фонд "Цар Борис и царица Йоана" има основание да се заеме с пренасянето на костите и на този наш цар.
180
19
 
8
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ преди 1 месец
Срамът за българинът започва от главата му, че е празна и не може да разбере това ! Това е много по-лошо от беднотията и мизерията ! Обречени сте на беднотия от моментът в който червената иzмет изби интелигенцията на територия България за да превърне останалата овча sган във вечен РОБ на "заветите" на една sиFилиsтична мумия ! Никакви руснаци не са загинали в руско-турската война,това са украинци,поляци,румънци,финландци които руския цар събрал в чуждестранен легион и им назначил руски генерали
179
7
 
21
 
! Отговори
паф преди 1 месец
сега не е ли същото - герб и подмяната ни бутат в една война срещу русия, като дойде путин на дунава, ще си подвият опашките и на запад, а народа ще тегли.......добре че руснаците знаят - нашия народ е винаги с братска русия! цар БОРИС ТРЕТИ е казал: ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ, НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ!
178
20
 
3
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
В името на царя, и на отечеството
177
12
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Според част от българите, не е редно останките на Фердинанд да бъдат пренесени на българска земя, защото е виновен за смъртта на стотици хиляди българи и загуба на територии... Според друга част от българите същото важи за останките на Г. Димитров, който подари български земи на Тито, и наложи терористичен режим, който уби стотици хиляди българи и въдвори още повече българи в лагери на смъртта? И двамата са виновни, но за единия се мълчи. Нали уж искаме равнопоставеност и справедливост за всички
176
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О, неразумний юpoдe, защо се срамиш да се наречеш българин? П. Хилендарски задава този въпрос през 1762 г., когато българите се турчеели, а чуждо-западно поклонникът Стамболов 120 г. по-късно докара някакво австрийско ЛГБТ и го направи "владетел" на освободената от руския народ България.
175
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фамилията Сакскобургготски трябва да бъдат изгонени от България за това което си позволяват да искат костите на Фердинанд да бъдат докарани тук. Имението Врана е тяхно и то след като Симеон беше казал в едно интервю пред Кеворкян че няма никакви материални претенции към България. Тази фамилия са измамници не знам как не ги е срам.
174
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
минало-бешело, все ми е тая.
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама виж сега, борката трети бая народ изтрепа от малките
172
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай оставете кокалите на който където са. Няма нужда да ги размествате. Не ни трябват.
171
1
 
5
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
Ами щото сме малки, ама много малкил Пък царчетата тогиз още по-малки