Какво искат негласуващите? Няколко фактора биха ги завели до урните

Повечето искат неподправена загриженост на кандидатите за хората
192
Какво искат негласуващите? Няколко фактора биха ги завели до урните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи, без пенсионери, студенти и безработни", каза в интервю за БНР социалният психолог проф. Пламен Димитров от Дружеството на психолозите в България, който е член на Европейската федерация на психологическите асоциации.

25% от хронично негласуващите българи - солидна група, са хора, които живеят градивно и имат реални постижения, занимават се с дейности, ориентирани към развитие и реализация. Това е много важна група, която не участва на избори, очерта една от групите в изследването той.

Почти половината от участниците в миналогодишната извадка сега са откликнали да се включат отново. Те са били питани какво би ги мобилизирало да гласуват на 9 юни. Открояват се 7-8 фактора. Според психолога е важно да има чуваемост на тези аргументи, "напук за всички удобни на водещите политически сили послания", които искат да вземат властта само през твърдите си електорати.

Първи фактор с най-голяма тежест е истинската, неподправена загриженост на кандидатите за благополучието на обикновените хора в България. На второ място е политическата чувствителност към всички заинтересовани страни, умение да се общува отблизо и открито.

"Очакват кандидатите да са чувствителни за различните дневни редове в обществото. Да излязат от рамката на своите партийни програми", посочи Димитров.

42% от хронично негласуващите са на ръба на прегарянето, с тревожно-депресивно нагласа, имат много проблеми, които не се решават от политическите играчи и не влизат в държавните политики, подчерта Пламен Димитров, като припомни част от резултатите на последното изследване.

"Хората очакват решителни хора да се стремят към законодателната власт и изпълнителната, но които не са самовлюбени, които имат зряла увереност в себе си. Които да ги представляват, защитават и да им дават не просто сигурност и подкрепа, ангажираност, която се измерва с практики и между изборите", добави той.

Терминът "наказателен вот" за психолозите е твърде генерализиран. Една трета от негласуващите са агресивно-защитни и натрапчиво критични, отбеляза Димитров. По думите му, част от тези хора са перфекционисти, с много високи стандарти, които никой не покрива. В тази група са и т.нар. властохолици, които биха искали самите те да бъдат избирани.

Общо 75% от изследваните лица са със средно и на границата на високо ниво на емоционално прегаряне. Сред водещите емоции при тях са агресивност и отчаяние – от мен нищо не зависи. Гневът обаче може да се трансформира както в конструктивна, така и в патогенна насока, обясни Димитров.

Трети ключов фактор е почтеността – да познават биографиите на кандидатите в дълбочина, да ги видят в ежедневния им живот, а не по плакатите, посочи в заключение психологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: изборинегласуващи
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
всички кандидат депутати го докарват на празни приказки но аз не им вярвамвсеки да си напише какъв му е бизнеса лафовете за данъчната декларация не ниустроиват всичко честно и подробно да знаем с кого имаме работа и понеженяма да стане аз не гласувам и отиваме на избори наесен
177
0
 
2
 
! Отговори
негласуващ преди 2 седмици
ИСКАМ ИЗЦЯЛО НОВ ПАРЛАМЕНТ, НОВА ПРОКУРАТУРА И НОВИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. НЕ ИСКАМ "ДС". ИСКАМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА - 5000 ЕВРО
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашата държава няма ресурс за този милион българи, защото подпомагаме чуждестранни икономики. Например на украинската харизваме два реактора, щели да ни дадат трошици за тях милиард лева, закриваме си проекта Белене, в същото време за тези руски реактори има американско и френско гориво. Украйна ще кяри от тях. В същото време помагаме и на американската икономика с минни подъръци, чертежи, реактор за 15 милиарда долара така казват и какво ли още не. БЪЛГАРИТЕ СА ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА НА ППДБ
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАВРЕМЕТО ПСИХОДЕСНИТЕЕ МНОГО ПИТАХА ЗАЩО СЕ ХАРЧИ ДЪРЖАВЕН РЕСУРС ЗА ДА СЕ ОХРАНЯВА АХМЕД ДОГАН. СЕГА ПИТАМЕ ЗАЩО СЕ ХАРЧИ ДЪРЖАВЕН РЕСУРС, ЗА ДА СЕ ОХРАНЯВА ЕДИН ОТ НЕЗНАМ СИ КОЛКО ЛИДЕРИ НА ППДБ ДОКАТО ПЪРХА ПО ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ. И ДРУГИТЕ ЛИ ЛИДЕРИ НА ППДБ СЕ ОХРАНЯВАТ... АМА ТО ТОВА Е ДОСТА ПО-РАЗТОЧИТЕЛНО ОТ ОХРАНАТА НА АХМЕД ДОГАН, СРЕЩУ КОЯТО РАДАНОВЦИ И БОЙКИКЕВЦИ МНОГО ВЪЗРАЗЯВАХА ПРЕДИ ДА ВЛЯЗАТ В СГЛОБКАТА.
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самият факт (от друга статия в сайта), че има 1 милион българи без работа, без доходи, препитание и възможности, говори само по себе си. Това са хора без вяра в държавата.Как искате да гласуват? За кой и какво? Трайно безработни хора в цветуща възраст и подрастващите младежи влизащи в работните сфери са безнадеждни, че имат бъдеще.И докато над милион хора (повече са) не правят нищо е пълна подигравка на всички избори например да се сменя изборния кодекс за да уйдиса на една или друга партия.
173
3
 
0
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 2 седмици
Политик, който не може да направи трибой поне 4 пъти собственото си тегло няма да получи моя глас НИКОГА. Ако е жена трябва да е майка на поне 3 деца, но от тия дето са яко запазени и стегнати. Отделно ако, което и да е политическо лице не може да разпише кратка диктовка от около 100 думи с по-малко от 3 грешки направо в Белене!
172
2
 
4
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Аз искам мнозинството от хората да командва политиката, не да ми спускат някакви слуги от някъде си. Щом народа не иска евро,никакво евро ! Кое не разбрахте ? Що за въпроси?
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
когато т. н. депутати станат ХОРА, почнат да работят като всички други без имунитети, привилегии, и депутатски заплати, тогава ще си помисля.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
170 - АМИ ВИЕ ПРАЗНОКРАТУНКЬОВЦИТЕ - ТЪРЧЕТЕ ВИЕ СТЕ РАИТЕ.
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДЕПУТАТИ НО БЕЗ ЗАПЛАТИ, ТОГАВА ЗА.
168
3
 
2
 
! Отговори
До НЯМА ДА ГЛАСУВАМ преди 2 седмици
АКО ЩЕШ,ТВОЙ ПРОБЛЕМ И НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ С РАХИТИЧНИТЕ СИ МИСЛИ!!...
167
2
 
2
 
! Отговори
До 164 преди 2 седмици
До Край В България имаше полумажоритарен вот 50 на 50%. Тогава с пълно мнозинство беше избрано първото правителство на Борисов! Близо 90% от мажоритарния вот беше в полза на ГЕРБ!
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз казвам, че ще гласувам, ама друг път!
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мухи на мед - Да, това, дето са безнаказани, играе зле за избирателите. Ако знаеш, че ще има санкции, наказания, внимаваш. Ама, те са безконтролни, народът гледа сеир, те ни правят циркове по медиите и си правят каквото им изнася. И все в името на България!
164
1
 
9
 
! Отговори
Мухи на мед преди 2 седмици
Махнете им на всички мераклии за власт имунитета и ги накарайте да отговарят със собственото си имущество за всеки пропилян напразно лев от данъците на народа ... И НЯМА ДА ОСТАНЕ НИТО ЕДИН КАНДИДАТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПОСТ за когото да гласуваме. ФАКТ.
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Край...Проф. Огнян Герджиков : ''За нещастие , изборният закон в Бг , за 25г. е променян 25 / двадесет и пет / пъти'' ? Който дойде на власт , все не му изнася !
162
2
 
11
 
! Отговори
И за кого бе джанъм преди 2 седмици
Ако някой ми посочи поне един индивид (човеци няма как да ги нарека), който да става за нещо и да е показал поне един свой успех в нещо извън безмерното 35-годишно крадене и повсеместна корупция, веднага ще гласувам за него.
161
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Революция при демокрация се прави с промяна на избирателната система. Въведете мажоритарни избори в 2 тура и след 3 г. България ще е друга. Хората искат да избират представителите си в Парламента а не да избират вождове на партии/проекти/ които с листи да назначават послушни на тях службогонци за депутати. Хората не искат ЛЪЧО МОЗЪКА да е олицетворение на вечния български депутат.
160
0
 
8
 
! Отговори
Ясен Кратък преди 2 седмици
Искат нещо много просто и логично: тези, които 35 години крадат да ги няма.
159
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дори и 1000 човека да излязат да гласуват ще има парламент. Така че не виждам смисъл в това да не се гласува.