Пускат от днес възпоменателна монета "100 г. лека атлетика в България"

Номиналът е 10 лева, а цената 150 лева
20 май 2024 08:09, Елка Василева
8
Пускат от днес възпоменателна монета "100 г. лека атлетика в България"
Снимка: БНБ

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България" с номинал 10 лева.

През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева. Тиражът й е 5000 броя.

Това е третата възпоменателна монета от общо шест за годината, според програмата на БНБ за отсичане на възпоменателни монети за 2024 г., публикувана на страницата на централната банка в интернет.

На лицето на монетата са изобразени в центъра - емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, под нея на два реда - номиналната стойност "10 лева", а отдолу годината на емисията "2024", а околовръст горе - надпис "Българска Народна банка".

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото "100", а околовръст надписи горе - "100 години", отдолу - "Лека атлетика в България".

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев"10.

От БНБ обясняват, че всеки клиент ще може да  закупи от касите на централната банка по една монета, независимо дали клиентът я закупува от свое име и за своя сметка, или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай, посочват от БНБ. Те напомнят също, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден днес новата монета ще бъде предоставена от БНБ на "Инвестбанк" АД, "Първа инвестиционна банка" АД, "Тексим Банк" АД, "Токуда Банк" АД и "Централна кооперативна банка" АД за продажба в техните офиси и клонове, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Йеврозона преди 1 месец
А кога ще пуснат монета 100 години цирк в България?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КОГА ЩЕ ПУСНАТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ЕВРО??!!!...
3
2
 
2
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 месец
Колекционер съм, имам почти всички български монети от царска България и от соца, имам и някои юбилейни от соца, но новите юбилейни не купувам, това е подигравка.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само глупости. Писвате. Отвращавате народа. Хора без работа без проблеми досущ като в соца !?!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще се блъскат от 3 ч сутринта да я купят и да я пуснат в олх на тройна цена. Само дето тука не е Лондон или Щатите