Решенията, касаещи БПЦ, да бъдат вземани в София, а не в Москва, зове архимандрит Никанор

Има ли разделение в Светия синод?
28 май 2024 22:47, Нели Христова
83

В църквата винаги е имало различни гледни точки по отношение на актуалните процеси. Въпросът е дълбочината и остротата на това разделение. Да, има известно разделение в църквата по отношение на това какво е мястото на автокефалната църква в семейството на православните църкви. Това каза игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор в "Денят ON AIR".

Според него обаче разделението остава в сферата на нормалните противоборства на различни мнения.

"Има тенденция в архиереите на БПЦ - да извоюва обратно своята самостоятелност. Решенията, касаещи БПЦ, да бъдат вземани на "Оборище" 4 в София, а не в Москва. Доколкото БПЦ няма смелост да признае Православната църква на Украйна, която е обективен факт, показва, че не можем да се откъснем от тази зависимост", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

В София видях озверяла тълпа пред Светия Синод, която освирка и хули - нещо, което не може да се види на нито едно място в Новия завет, подчерта архимандрит Никанор.

"Такава грозна тълпа няма да видите на нито едно място в житията на светиите. Тази тълпа, за която говори митрополит Антоний - не беше разбран. Сега виждаме правотата на Западноевропейския митрополит. Той обозначи един проблем - група хора, креслива, викаща, която преследва чисто политически цели", обясни той.

Трябва да се изчака новият митрополит да встъпи в катедрата и да прави проверки, настоя още игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

"Предполагам, че някои неща няма да желае да сподели с широката общественост. Мерки ще бъдат взети. Синодът смути, когато пристъпи Устава, но се поправи. Имал е основание да направи това, което той направи", каза той.

БПЦ е институция на 4,5 млн. вярващи българи, независимо колко пъти и как ходят в храмовете, подчерта архимандрит Никанор.

"Не може някаква група, самозабравила се, да крещи и да вика от името на всички. Кои са те? Видяхме ги колко са пред Светия Синод. Светият Синод се намеси. Отмени един избор, който видимо нямаше пороци, но Уставът го позволява. Справянето на дядо Арсений е въпрос на бъдеще. Вярвам, че ще бъде подкрепен от всички митрополити", на мнение е той.

"За мен най-добрият избор за Български патриарх оттук насетне, който стои в средата на Светия Синод, който е доказал своите качества, е Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум", посочи архимандрит Никанор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Общество
НЗОК не може да санкционира болници, плащащи МРЗ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Основно задължение на монаха е да пребъдва в молитва и да стои в манстира, а не да дава акъли за щяло и нещяло по телевизии и вестници.Извратеното разбиране за монашество и духовенство го виждаме точно при Никанор и Антоний-лукав, алчен, с няколко лица.Постоянно пребиваващ по баровете и в компанията на богати олигарси, Колко тъга имаше в последното му и поредно появяване по телевизията, не може да стане патриарх За Арсений беше платено както и за Антоний и изборът е неканоничен!!!!Мерзавци
56
1
 
2
 
! Отговори
За мишканор преди 2 седмици
Хубаво е полицаи да набарат Мишканор и да се случи полицейски произвол с палки да му избият всичките зъби, да го полеят с бензин да драснат клечката, след това да го загасят. Ще почуства всичко., което го очаква след смъртта !
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сливенската епархия е най-имотната в страната, има земи и имоти за 3 млрд. лева, голяма част от тях край морето в Бургаско, които стават за голф игрища и вили, може би това обяснява скандала с избора на митрополит
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички решения да се вземат в България, стига с тия рашки.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нашата църква е преживяла турското робство, гоненията преди промените, разкола след 10 ноември, ще преживее и това, така се проверява силата на вярата
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То след 1989 всички важни за България решения се взимат във Вашингтон, включително и за църквата ни.
51
2
 
5
 
! Отговори
Niki13 преди 2 седмици
До Анонимен "Комунистите били опазили църквата..." така, я да видим кога се възстановява автокефалността на БПЦ - 1945, ти да видиш, защо царчетата/узурпирали властта в нарушение на Търновската конституция/ не успяха да я възстановят
50
13
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Време е да закриваме тва православие и да станем католици
49
3
 
10
 
! Отговори
Niki13 преди 2 седмици
До Анонимен - "Няма нищо по антихристиянско от московската патриаршия" - има, американската патриаршия в инстанбул
48
5
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 2 седмици
Какви 4,5 милиона души са в БПЦ ? Само мерзост /червена антихриста мафия / и запустение - около 1% от населението на България е БПЦ . Вярващите християни са наистина милиони , но не се вписват в тази институция имаща претенцията , че е православна , но НЕ Е !
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 47, ако не бяха приели от нас християнството и азбуката, сега щяха да бъдат католици и да пишат на латиница, както поляци, чехи, словаци, словенци, хървати - това ли искаш?
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аха, в София от Посолството, така рече епископа.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Охооо... поредната плююнка от посолството достигнала и нашата църква? Поредния храненик на посолството Никанор се изказва...
44
1
 
13
 
! Отговори
Бг преди 2 седмици
О да духът на иуда говори чрез устата на тоя предател - Русенския митролит Наум е най-слабодуховния митрополит с афинитет лъм католичество и с лекота готов да падне под поредното предателство на Църквата, понеже не може да отличи черното от бялото и не разбира нито Канони нито духовност.Тоя бивш никанор затова иска такъв като него да стане патриарх за да затрият Църквата и само далавери и нечистоти да правят.Недостоен, да бъде низвергнат !
43
2
 
14
 
! Отговори
Бг преди 2 седмици
Най-големия предател оправдава нарушаването на Каноните и нарича ревнителите политикани!Самият по дух Иуда предал Канонично Стария стил в Църногорския манастир и направил го вертеп на разбойници ! В ада ще гориш сатана !Ето го най-големия политикан готов и разколници да признава ! Какъв позор за Църквата е това предателско същество ! Срам за митрополит антоний ! кукла на конци на политикани и предатели, властолюбители, бъдещи населници на ада
42
1
 
18
 
! Отговори
Невярващ преди 2 седмици
Тоя да върне парите, каде открадна от държавата. Ремонтирана манастири за по 700 хил лв, той е прибирали по 30 процента. Горе ще го съдят.
41
1
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 2 седмици
И ТОЗИ ЛИ Е ОТ ПОСОЛСТВОТО ???
40
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България ще има шанс за прогрес само, когато окончателно скъса връзките с озверялата азиатска коочина рассия!!!!
39
2
 
4
 
! Отговори
ДЕНКОВеМояПРЕМИЕР преди 2 седмици
Иисус е моят БОГ
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
атаката на американското посолство се ожесточава- трябва им територия с промити мозъци като в украйна а не българия