Връщат тленните останки на цар Фердинанд днес

Те ще кацнат със самолет в 14:00 часа
29 май 2024 07:07, Александър Попов
46
Връщат тленните останки на цар Фердинанд днес
Снимка: БГНЕС

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България днес от град Кобург в София с военен самолет, 29 май. Очаква се той да кацне на летище София в 14:00 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“.

Още по темата
Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“. Там ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Тя ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му - принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: цар Фердинанд
Още от Общество
НЗОК не може да санкционира болници, плащащи МРЗ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.