Антоний: Митрополит Николай не е депозирал отказ от патриаршеския избор

“Духовна радост” е връщането на Фердинанд в родината
30 май 2024 10:08, Инна Ангелова
23
Антоний: Митрополит Николай не е депозирал отказ от патриаршеския избор
Снимка: БГНЕС

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви, че пловдивският митрополит Николай не е депозирал писмо в Светия синод за отказ от патриаршеската надпревара. Очаква се на 20 юни Синодът да избере, за да бъдат излъчени трима, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

Митрополит Антоний нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в избора за нов глава на православната църква. "На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополитът.

Пред БНТ Антоний коментира и вчерашното пристигане на тленните останки на цар Фердинанд и го определи като “духовна радост”.

"Вчера имах честта да съпроводя тленните останки на цар Фердинанд. За нас е важно да помним българските царе. В кондиката на Светия синод са запазени всички моменти, в които църквата е поддържала контакти с цар Борис Трети. Не бива да затваряме страниците на историята, а да черпим опит”, каза още митрополитът.

Той допълни, че Фердинанд е противоречива фигура в историята ни, но църквата достойно оценява факта, че посвещава сина си Борис в православната вяра. Затова е и отлъчен от католическата църква за известно време.

"Царската власт е богоустановена, а царят е богопомазан. В Стария завет пише, че царете са помазани от пророците. Това е останало и в интронизацията - помазание със свето миро, а короната и скиптърът са атрибути на царската власт и на епископа. И двамата трябва да се грижат за своя народ”.

Паметта се пази чрез отношение към нашите предци, важно е как я предаваме на поколенията. Ние обичаме да отричаме постиженията на всички преди нас, затова годините на прехода текат бавно. Трябва по-малко реваншизъм, а повече любов и разбиране", каза владиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо не уважиха последната воля на митрополит Йоаникий, той посочва епископ Йеротей за свой наследник, защото го познава най-добре, бил му е викарий
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антоний е икуменист
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога ще ни се показва този *** по телевизиите и вестниците! То бива бива суета, но чак такава.Последното нещо което е този Антоний е да духовник.Не умее и едно сложно изречение да изгради.Само фъфли заучени фрази от благодетеля си Николай.***
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Православието си е такова.То е подчинено на кесаря изцяло.И във Византия и в другите империи, където има силна светска власт, то си е подчинено на силния на деня.На силната държава.Католическата е решила казуса още 8 век по време на иконоборската ерес на императорите.Просто си създава собствена държава, така то е над светската власт, или поне като е сега не може да им се диктува от силния на деня какво да правят.Така от 8 век Ватика каква каквода се прави в света, а не е изпълнител на разни люде
17
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Мерзостни , какво шикалкавите - Николай пловдивски ще е новия патриарх . Главата на червената мафия в БПЦ ще стане патриарх , толкова години се подготвя и чака този момент Николай , най - достойният от всички в тази мафия , делата му говорят . Православието е преминало през много такива мерзости , но Господ Бог не може да се поругае и Светата му църква ще пребъде ! БПЦ е изпаднала в мерзост и запустение , но антихристите и предателите ще си получат заслуженото . Амин !
16
1
 
5
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Че защо да се отказва Николай? Винаги може да се оправдае, че Бог му се е явил и му е наредил да поведе българската патриаршия.
15
1
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Целта е ясна, хората да бъдат провокирани и да запалят църквата. ДС ченгетата не са лоши "хора".
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антоний е по -гаден от всички.Само като видях как се отнесе към колегата си от сливенската епархия и ми стана ясен.
13
0
 
5
 
! Отговори
До Обективен преди 1 месец
*** прочети за Четвъртия Константинополски събор и какво са приели през 870-та година и спри да говориш небивалици, Стойчо Мошанов....
12
1
 
14
 
! Отговори
тцтц преди 1 месец
Този Николай е единственият, който си остана със светско име. Човека е политически свещеник. Пръв приятел на продажни политици и бизнесмени. Не познавам никой мирянин (обикновен вярващ), който да го харесва и подкрепя. И има много луд и злобен поглед.
11
1
 
11
 
! Отговори
извод преди 1 месец
Тъй като този т.н. цар не е българин по произход, а ни е натресен от великите сили, не е и православен, то причината да ни го върнат е друга. Предполагам че са очаквали нещо повече от тази династия. Католическият запад никога няма да си позволи равнопоставеност с православието, дори с цената на много подкупи.
10
6
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Вие сте срам и позор и нямате абсолютно нищо общо с Истинно Православната Църква. БПЦ е неканонична, еретическа и разколническа институция, създадена от комунистите-богоборци след 1944 г., които избиват и заточват по лагерите на смъртта истинските православни епископи и свещеници.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антоний слугува на на българската църква, а на западните си господари.
8
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До До АнонимеН/ КАКВОТО КАЖЕ ПАПА НИКОЛАЙ ТАКОВА ЩЕ :) АКО ИСКА МОЖЕ ДА СИ СМЕНИ ТИТЛАТА И НА МУЛТИВСЕЛЕНСКИ ПАПА.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да очакваме ли пдецедент полицята да пази новоизбрания патриарх от недоволните християни, както стана с избора на сливенски митрополит?
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКВО??? МИТРОПОЛИТЪТ АНТОНИЙ ИСКАЛ БРАЧНО ЛОЖЕ В КОВЧЕГА С ФЕРДИ ЛИСИЧНИЯТ???...
5
2
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
И църквата е Д(п)С, граб т.е :)
4
3
 
5
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 месец
е ква папа?! ние сме православни?!?! :D или тия гъркомани и това ще сменят.... :D
3
2
 
17
 
! Отговори
ПАПА НИКОЛАЙ преди 1 месец
АРСЕНИЙ МОЯТА ДЯСНА РЪКА СПЕЧЕЛИ ЩОТО СЪМ ОБЕЩАЛ ПО ЕДИН РОЛЕКС НА ВСЕКИ МИТРОПОЛИТ КОЙТО ГО ПОДКРЕПИ. А ЗА ПОСТА ГЛАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЩЕ ИМА ЗА ВСЕКИ ПО ЕДИН МАЙБАХ КОЙТО МЕ ПОДКРЕПИ!
2
3
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БРАВО БРАВО БРАВО САМО ТАКА :D ПАПА НИКОЛАЙ ПАПА НИКОЛАЙ ПАПА НИКОЛАЙ :D НОВИЯ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ АРСЕНИЙ Е ДЯСНАТА РЪКА НА ПАПА НИКОЛАЙ :D