Сред най-работещите сме в ЕС, но дали е ефективно?

В Гърция работната седмица е най-дълга
30 май 2024 14:29, Инна Ангелова
27
Сред най-работещите сме в ЕС, но дали е ефективно?
Снимка: StartupStockPhotos от Pixabay

За изминалата 2023 година действителното седмично работно време за хората на възраст между 20 и 64 години на основната им работа в ЕС е било средно 36,1 часа. Данните на официалната европейска статистика на Евростат показва големи разлики в отделните страни членки.

Най-дълга е работната седмица в Гърция - те работят средно по 39,8 часа. Румъния е втора (39,5 часа), следвана от  Полша (39,3 часа) и България (39,0 часа, което обаче представлява спад от работна седмица от 40,2 часа през 2022 г.).

Най-кратка е работната седмица в Нидерландия - 32,2 часа. Австрия е на второ място (33,6), следвана от Германия (34,0 часа).

Икономическите дейности, които регистрират най-дългата работна седмица в ЕС през 2023 г., са селското, горското и риболовното стопанство (41,5 реални работни часа), минно-добивна промишленост (39,1 часа) и строителството (38,9 часа), докато най-кратките работни седмици са регистрирани в образованието (31,9 часа) и изкуство, развлечения и отдих (33,0 часа).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако в Бг се работеше неефективно, нямаше да има милионери и милиардери. Всички тия са натрупали богатство на гърба на работещите и нямат наяждане. За ефективност на труда пишете умишлено провокативно, ама за позорно ниските заплати и пенсии мълчите. Нито един германец/ французин няма да се мръдне за 400 евро заплата на месец, както е в Бг. Там за 5 дена получават по толкова.
15
0
 
4
 
! Отговори
Повече от преди 1 месец
85 000 000 000 лв спестявания само в банки! Да ли е ефективно?!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СОЦ$схемата , бавно но сигурно се руши----робите намаляват и бегат зад граница за пари!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако под ефективност разбират производителноста на труда както предполагам.То това е изключително подвеждащ израз който кара хората в една държава да си мислят , чеработят по малко и по неефективно от хората в друга държава. Едно е да произвеждаш автомобил както в Германия (висока производителност) тоест голяма добавена стоиност на краиния продукт. България компонентите за този автомобил болтове ,маркучи ,възли (ниска добавена стоиност). Този израз се използва за заблуда на работещите.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква ирония... сред най-работещите и категорично най-ниско платените, но схемата с ниската продуктивност още върви за робите.
11
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
И аз така. Скъсвам се да работя върху себе си :)))
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идете по бюрата в ченгеджииницата прокурорницата следователи и други такива търмъци . Тези гъ.зо.ве не са залепени за бюрата . Те са заварени . Работа работа работа . Докато смърта ни раздели . Елена Йончева е готова религията си да смени но да не изгиби работата си в европаламента щото ако не е тя кой ще оправи Европа ??? Няма такива работохолици като българите . Седне ли да работи иска та е доживот . Ако има едно лесно и за два три живота да е . БЪЛГАРИТЕ СА РАБОТОХОЛИЦИ .
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите сме се научили да симулираме, че полагаме труд още от времето на комунизма.
8
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
И от какво зависи ефективността? От организацията на работа и технологичното оборудване.И двете се определят от собственика.Обаче голяма част от родните бизнесмени са такива благодарение на куфарчетата от ДС.Нямат образование и подготовка,липсва и ефективност.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13германците са по-добри да имитират дейност
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-добри от българите в това да се правят, че вършат нещо
5
19
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Някой да те кара да стоиш 48 часа на работа?! Като сте роби, стойте си. Аз работя 4 дни седмично по 2-3 часа на ден. За около 25к месечно. ИТ сектор. Има ли нещо да се свърши след 17:00 часа, в петък или уикендите- плаща се по 3. Нулева конкуренция. А неграмотни провинциалисти ще се изтрепете да ходите да слугувате по тия рецепции на морето за 3-4к на месец или колкото дават там.
4
2
 
2
 
! Отговори
Лондон преди 1 месец
Като си хоих Не личи по нищо изобщо ,че някой работи в бантустания вие сте държава на *** и мързелив б/лук.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе верваме ви много силно ! Колко е работната седмица на работещ в "туризма и ресторанстьорството" по черноморието ?
2
5
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Но през април излезе информация, че Румъния е с най-висока инфлация в ЕС, та затова е поредното увеличение там.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Румъния пак увеличават мин заплата а вие шарани лъжете се от шарлатаните нека ви грабят