Ще издържат ли на земетресения старите сгради в Европа?

Тестват сe както модерни, така и строени преди десетилетия
24 юни 2024 19:15, Инна Ангелова
11

Последствията от изменението на климата се отразява не само на природата, но и на сградите, твърдят учените от Съвместния изследователския център на Европейската комисия. Тяхната мисия е да тестват какво би станало със сградите при различни сценарии на земетресения и експлозии.

С цел обезопасяване на сегашната и бъдещата инфраструктура в Европа, учените от Съвместния изследователски център изграждат огромни модели на сгради за своите експерименти. Тестват сe както модерни сгради, така и строени преди десетилетия.

"Въпреки че не чуваме всеки ден за земетресения, Европа седи на място, на което рискът от земетресение е много голям. Сградите в ЕС са доста стари, като близо 80% от тях имат нужда от обновяване", коментира началникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Франсоа Ожонд.

Европа има амбиции да стане първият климатичнонеутрален континент и науката работи по няколко сценария. В най-лошия - този, в който не се предприемат мерки за справяне с климатичните промени, карбонизацията и корозията при сградите ще се увеличи, а цената ще бъде висока.

"Сценарият на климатичното бездействие няма да пощади нито една от държавите членки на ЕС. Там цената е изключително висока. Става въпрос за порядъка на €900 билиона", допълни сътрудникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Силвия Димова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

За да се избегне лошия сценарий, трябва да се продължат мерките за намаляване на въглеродните емисии, както и да се използват все повече възобновяеми източници в строителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Ваканция
Българите първенци по инвестиции в имоти в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
днес преди 3 седмици
НА РУСКИТЕ АТОМНИ БОМБИ ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ЛИ ПИТАЙТЕ
9
1
 
1
 
! Отговори
Васко жабата преди 3 седмици
Обикновено силните трусове се задействат при пълнолуние и при по-близко преминаване на луната по орбитата около земята. Резките промени в атмосфернито налягане също могат да окажат ефект.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Богатите западни държави не земетръсна зона. Земетресения има само в Южна и източна Европа. Най опасните зони в Европа са в Румъния и Гърция. След това сме ние и Италия. А най безопасно е в източна Англия, централна Франция и скандинавските страни и Финландия.
7
1
 
3
 
! Отговори
ОПРЕДЕЛЕНО ДА преди 3 седмици
новите не твърдо
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами, съборете Елисейския дворец, двореца Версай, всичко старо от миналото. Направете си нови като Дейвид Кореш в "Историчарски парк". Бутайте старите замъци, парижките вертепи, клоаки от 18-19 век.
5
1
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 седмици
""""""""Ще издържат ли на земетресения старите сгради в Европа?""""" ----------- След Земетресението шъ броим квото остане...
4
2
 
7
 
! Отговори
Юуп преди 3 седмици
Аре още един екошарлатанин. Ако у Украйна немаше панелки до ся половината да е заминала. Танковете и гаубиците не могат да пробият вертикалния панел и трябва да се щурмува
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Южна и ювоизточна Европа са земетръсни зони, централна и западна не са. Значи на нас ни готвят дърво.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия сега явно ще искат да бутнат сградите на хората за да отидат под наем и да са тотално зависими и роби.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цените нема да издържат и ще скочат.