Няма парамедици за въздушните ни линейки

Важно е да има актуализация на обучението им
10 юли 2024 16:40, Инна Ангелова
29

Въздушната линейка се използва все повече в помощ на пострадали или тежко болни. Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината. Тази седмица започва основен ремонт на хангара на летище в Сливен, където също ще има база.

В предаването “Директно” Ива Пехливанска разказа, че обучението за парамедиците за въздушните линейки, както и на всички медицински екипи, е коренно различно от това по земя. Пехливанска е председател на  Съюза на парамедиците в България.

"Необходима е актуализация в обучението на парамедиците. Неслучайно имаше идея да бъде създадена специалност "Въздушен парамедик", която да подготвя кадри за хеликоптерите", коментира Пехливанска.

Тя допълни, че в страната няма достатъчно парамедици, които са преминали обучението за въздушни линейки. В момента те са четирима, а това е недостатъчно за осигуряването на спешните екипи.

"Навсякъде, където ще има такива пунктове, е необходимо да бъдат обучени съответните специалисти", подчерта Пехливанска пред Bulgaria ON AIR.

На фона на всичко това се оказва, че в България има проблем с обучението на парамедиците, заради различните стандарти, които различните организации на различни места в страната следват.

"В Спешна помощ проблемите не са нещо по-различно. Навсякъде по света всички работещи в Спешна помощ се обучават поне една година допълнително за работа в спешна медицинска помощ. За съжаление, у нас няма такъв стандарт все още", отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Общество
Лекари спасиха неродени бебета-близнаци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
112 преди 1 седмица
DO 4... Времето на крепостничеството мина отдавна, драги. Освен в любимата ти Русия.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е от къде да има нали искат заплати.... Внесете малко парамедици от Бангладеш..ко има толкос сложно??
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма нищо, важното е, че стюардесите са първа категория труд.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смешно...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе няма значение бе, нали похарчихте парите и прибрахте комисионните.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 5, заради такива шушумиги като теб хората не искат да учат и да работят подобни професии. Скоро ще ходиш при знахари да ти пускат кръв. Поредния нискообразован с мнение по всички въпроси! Ти си срам за всички нас!
15
0
 
1
 
! Отговори
Излишен напън преди 1 седмица
Хубаво, че смятате колко струва на държавата обучението, а колко струва на човека и родителите му сещате ли се да сметнете, защото ей го сервитьора не само е безплатен, но и моментално започва да се самоизхранва.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бааа то сервитори няма, а те парамедици на хеликоптер за 3000 лева! ДАй 10К заплата и ще се борят по 200 за място
13
0
 
3
 
! Отговори
Обичайно преди 1 седмица
Завършват и веднага влизат в телевизията при мангизите.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората не искат да стават медици, вие за парамедици питате. До 2030та всички ще са програмисти.
11
0
 
3
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Смъртността е символ на атлантиците.
10
5
 
3
 
! Отговори
До Сетила се Мара преди 1 седмица
Ами аз съм мениджър в кол център и защото няма българи, които да искат да работят за 2500 чисто на месец и им се вижда супер малко като заплата, взимаме от Индия и Бангладеш.
9
6
 
1
 
! Отговори
До 10 Статистик преди 1 седмица
Ти що не станеш парамедик, бе умнико... И ти ще бъдеш в положението на жената, за която пишеш, и няма да има и не *** за тебе
8
0
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 1 седмица
В понеделник на Лъвов мост двама роми-парамедици се бореха да отворят една носилка. Като не можаха, сложиха жената с топлинен удар на сгънатата носилка и я метнаха в линейката. Дали ще могат да се пуснат с въже от хеликоптера ?
7
2
 
2
 
! Отговори
Хайларипи преди 1 седмица
Пускайте им като 2 капки вода или Зуека и Рачков да ги разсмиват от Малдивите.
6
2
 
5
 
! Отговори
Тайната преди 1 седмица
Пращайте чалга певици и кючекини, хората като ги зърнат, мигом вдигат вибрацията си и им олеква всичко
5
4
 
13
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 1 седмица
Продължавайте да им плащате по 800 лв заплати и да НЕ СА ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД! Подигравайте се с труда им чрез заплати, условия на труд и т.н. и после ревете, че нямало медици. Отдавна тия хора трябваше да са се махнали от системата. Не може телефонистче без никакъв опит в колцентър да докарва 2500 чисто, а парамедик да не може да върже и 1/3 от това. Докарвайте индийци и бангладешци, а може даже афганистанци, от там ще дойдат най-много. Тая държава е меко казано умряла, не остана.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма щото Няма Закон ! - 100 000 лв струва обучението на 1 студент медицина - трябва да са Длъжни да работят 10 г. в България по Разпределение -градове ,села ,бърза помощ . ,ако не искат да внесът в хазната 100 000 лв ,пък с тези пари ще си внесем доктори ! Сега е Абсурд -обучаваме ги и те Чао за Германия ,Франция и тук Няма !
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Онзи ден писахте за първо спасяване от планината, а тук гледам :"Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината" - Ако е една пишете мисия, ако има и друга приемам го за моя грешка!
2
0
 
5
 
! Отговори
Шиши Евроатлантика преди 1 седмица
И вас няма да ви има скоро, казаха от посолството