Япония си спомни за жертвите от Хирошима

Днес се навършват 72 години от пускането на първата атомна бомба
107

Снимка: БТА

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила около 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време - в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 000 души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. "Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът, цитиран от Асошиейтед прес.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. "Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия", изтъкна Абе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно съм твърде млад и не помня, колко богати сме били под съветско владичество...
11
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интереса клати феса, на кой му дреме какво е станало преди 70 г? Кинти да има и това е.
10
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩ ТЕРОРИСТ НОМЕР 1Август `45 - основните страни СЪЮЗНИЦИ - Съединено кралство Великобритения и Северна Ирландия, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати. Съюзници! Съотговорни. Както до този момент(август,45)са деиствали като съюзници,така и на тази дата продължават да бъдат в договорни ,СЪЮЗНИЧЕСКИ отношения. Помежду си да се разбират кой-какво, но за света и историята за деиствията от август`45 са СЪОТГОВОРНИ!
9
3
 
22
 
! Отговори
ОТ КОЛОНИИТЕ преди 6 години
потвърждаваме, че където стъпи краварски ботуш трева не никне
8
2
 
22
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 6 години
нямаше нужда от ядрена бомба. Правитествата след ПРЕВРАТА 1989 под диктовката на КОЗЯК свършиха същата работа. 2 млн по малко българи и падане на жизненото равнище от 28 на 68 място в света. Около Зимбабве
7
6
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За японците е ясно, но ако германците продължават да мълчат за военните престъпления и зверствата извършени на тяхна територия в края на ВСВ от съюзниците,аз лично ще променя доброто си мнение което имам за германския народ.
6
2
 
30
 
! Отговори
САЩ ТЕРОРИСТ НОМЕР 1 преди 6 години
се занимават само с ПРЕВРАТИ и ограбване на страните като БЪЛГАРИЯ например. Когато това не помага пускат бомби. ДЕМОКРАТИЧНИ РАЗБИРА СЕ
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-интересно е спомня ли си Пиндостан?Разбира се, че не.Ако помнеше нямаше да сме свидетели на бомбардировките с фосфорни боеприпаси над мирното население на Ракка тези дни - около 70 загинали.Заслужаваме ли да бъдем информирани?
4
1
 
19
 
! Отговори
ТРУМАН ПРЕСТЪПНИК преди 6 години
трябваше да бъде обесен заедно с Гьоринг след войната
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината младежи в Япония, знаят ще СССР е хвърлил атомната бомба. А пък американците са им донесли демокрация
2
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Японците "предпочетоха" атомната бомба пред комунизма.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бързо забравиха за жертвите си и клекнах на ФАЩ.