Япония си спомни за жертвите от Хирошима

Днес се навършват 72 години от пускането на първата атомна бомба
107

Снимка: БТА

Япония отбеляза 72 години от американската атомна бомбардировка над град Хирошима.

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката, погубила около 140 000 души. По традиция минутата мълчание беше обявена точно в 08.15.часа местно време - в момента, когато на 6 август 1945 г. над града е извършена първата атомна бомбардировка в света.

При избухването на четиритонната уранова бомба, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, моментално загинаха между 70 и 100 000 души. До края на 1945 г. броят на жертвите нарасна до 140 хиляди, а десетки хиляди японци в течение на десетилетия страдаха от последиците от облъчването.

Паметната церемония се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима. На нея присъстваха представители на над 80 държави.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни по света напълно да се откажат от ядреното оръжие. "Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът, цитиран от Асошиейтед прес.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че за да се постигне целта за създаване на свят без ядрено оръжие, е нужно участието като на ядрените, така и на неядрените страни. "Япония като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, трябва да предприема неуморни усилия за постигане на свят без ядрени оръжия", изтъкна Абе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 38Недей пиши такива работи за Русия бре.Апропо.Те САЩ са едни миролюбиви.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Евроатлантик:Евроатлантикът е антибългарин , ясно е, отрича баташкото клане.Имало е геноцид над българите от турците, ясно ли е?Турция е вечен враг на България, разберете го.Другите врагове на България са Англия, Франция и САЩ.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Евроатлантик:Евроатлантикът е антибългарин , ясно е, отрича жестокостта на баташкото клане.Турция е вечен враг на Булгария, разберете го.Другите врагове на България са Англия, Франция и САЩ.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са единствената държава, използвала атомни бомби над мирно население.1.бомбите в Япония над Хирошима и Нагазаки - 1945 г.2.уранови бомби над Белград - 1999 г.3.конвенционални бомби над София-1943 г.-заедно с англичанитеТова демократизация ли е или престъпление, господа НАТО-вци и евроатлантици?
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е да ама японците от най-фанатизирания и военнолюбив народ се превърнаха най-миролюбивия, което е доказателство че за да му дойде акъл на човек в главата, трябва да си я строши. В наши дни виждаме какво се случва в Русия и Турция, явно и там ще трябва да си строшат главите, та да им дойде акъл
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американска демокрация с атомни бомби, нали?
26
2
 
12
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Преди време една японска телевизия беше издирила един от останалите живи пилоти, участвали в бомбандировката и го срещна с пострадали и техни роднини. Хората плачеха и го молеха да се извини. Каубоят се ядоса и си тръгна.Толкова
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дами и господа това не са били бомби , а внасяне на демокрация от една тааакаааваааа мирна и дружелууубнаааа държава като САЩ. :D
24
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 6 години
САЩ трябва да изчезнат от лицето на Земята. Това е държавата избила най-много мирни жители по света.
23
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 29Ти Баташкото клане го сравняваш с японските зверства в Китай ли.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атомните бомби бяха за европа но слава богу благодарение на бързото настъпление на и превземане на германия от съветската армия и нахлуването на американците чрез десанта в нормандия за да налапат и те част от европа ни е спасило а в япония това не е за да я победят тя скоро е щяла да падне от източния фронт а било единственото место където е можело да се експериментира пораженията дотогава не се е знаело дали е ефективна япония е просто жертва на безмислен експеримент това се знае но
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което сащ направиха с Хирошима и Нагасаки е престъпление срещу човечеството и нищо не оправдава подобна чудовищна агресия срещу напълно невинни хора! Нищо!!! Дори не са се извинили, а ООН гузно мълчи!
20
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Които е ял попарата знае цената и е смирен. Трябваше след тях САЩ да метнат една и на комунизма ....щяха и те да знаят днес, че е добре са работиш и градиш, а не да крадеш и рушиш.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А японците спомниха ли си за клането в нанкин. Сори, но всичко се плаща. Рано или късно.
18
19
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Атомните бомби в Япония не бяха ли дело на съветцките палачи?Алоооо, днес, защо лъжете???
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да са се предали по-бързо. Аре.
16
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хвърлили са я първи, щото са я направили първи, как мислите ако Сталин имаше атомна бомба преди капитулацията на Германия нямаше ли да я хвърли
15
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
За тези които не знаят, тоталната война, е тактика наложена от Чърчил.
14
2
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 6 години
като съюзник на престъпните САЩ дали е СЪотговорна за всичките им престъпления. Апропо още 50 души заминават за АФГАНИСТАН. Какво по дяволите правим там. И плащаме по 80 млн лева всяка година за това. Уж щели да възстановяват парите лъжеха в началото, а сега даже още искат. И как да не сме КОЛОНИЯ. Над 1 млрд отиде там, а нямало пари за пенсии
13
1
 
23
 
! Отговори
ДАЖЕ НЕ СИ БИЛ РОДЕН преди 6 години
наверно и не помниш билета в СОФИЯ 6 стотинки и нафта по 8 ст литъра