Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!

От началото на годината 500 души умират във Филипините заради морбили
20 юни 2019 07:00, Нели Христова
192
Ужасът от първо лице: Страхът от ваксините уби децата ми!
Снимка: Reuters

Заради нарастващата мода родителите да се обявяват против ваксините, една отдавна забравена, не чак толкова опасна болест, отново се появи на дневен план. Епидемия от морбили пламна по целия свят и уби не един и двама.

Една от най-засегнатите държави в света е Филипините, където повече от 35 хил. души са засегнати. Правителството дори бе принудено да пусне изявление, с което моли гражданите да ваксинират децата си.

Близо 500 души са загинали от началото на годината. Сред тях са и двете деца на Арлин Калос. 

Още по темата

"По-голямото ми дете беше пакостник - винаги тичаше и си играеше. Тя обичаше да си играе с малкото си братче", разказва Арлин пред BBC. Първа се разболява дъщерята й. Момиченцето има треска и обрив. Очите й били силно зачервени. За да я лекува, Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата, където направили всичко възможно да я излекуват.

По-малкото й братче обаче вече било заразено с морбили. Момченцето започва да кашля и едва диша, тъй като е прекалено малко, а гърлото му е пълно с храчки.

Дъщерята на Арлин умира на 27 декември 2017 година. Синът й, Джон Пол, издъхва само пет дни по-късно.

Против морбилите има ваксина, която работи отлично. Появата на ново спорно лекарство срещу денга обаче предизвика бум на разпространения на невярна информация в интернет и социалните мрежи. Много родители светкавично заявиха, че ваксината убива. Започна и бумът на антиваксърството.

"По новините и във Facebook казваха, че много деца умират. За това ме беше страх да ваксинирам сина ми и дъщеря ми", казва Арлин.

Въпреки проверката, която е направена и доказателствата, че няма връзка между смъртта на деца и ваксината, както и изявлението на Facebook, в което екипът на социалната мрежа обяснява, колко е притеснен от разпространението на фалшива информация, много родители отказват да ваксинират децата си.

"Беше много тежко да изгубя и двете си деца. Трябваше да работя по цял ден, за да не стоя вкъщи и да мисля за тях. Когато родя отново, няма да се чудя, ще ваксинирам следващото си дете, за да е в безопасност. Чувствам се ядосана, защото не трябваше да слушам нито Facebook, нито телевизията. Трябваше да предпазя децата си от това, да се разболеят от морбили", категорична е Арлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които ревете против ваксините сте ваксинирани. Толкова сте глупави, че нямам идея как пазите равновесие.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Арлин й дала парацетамол. Ала нямало ефект, за това семейството се отправило към болницата"Преди болнцита е трябвало да го заведе при местния шаман.
38
3
 
10
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
И аз исках същото да отговоря на антиваксърите и конспираторите, но няколко мовека вече са ме изпреварили. Като Ви стане лошо не ходете при лошите лекари и не си купувайте от отровните лекарства. Обявете им бойкот, прецакайте ги.
37
11
 
6
 
! Отговори
Торнадо преди 4 години
Като попиташ доктор от какво се е получило нещо - вдигат раменете и викат "Многофакторно заболяване, причини неизвестни".Питаш ги как така лекуват, при условие, че не знаят какво го причинява. Пак вдигат раменете и викат: "Нема лечение, име терапия."Ужас! Тия бандюги хал хабер си нямат за нищо. Хора, живейте здравословно и спокойно, вярвайте на себе си и интуицията си, докторите нищо не лекуват - ако сте се подобрили имунната ви система (необременена от ваксини) ви е помогнала, а не докторите
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не направят безплатни, тоест финансирани от държаватаДържавата реално с пари не разполага. Тоест, ако държавата финансира нещо, това пак сме аз и ти.Аз нямам проблем - който не иска да финансира, по неговите думи, "бялата мафия" - добре. Да не плаща здравни осигуровки. Но има ли нужда от лечение - да се оправя сам.Впрочем, при последната ми операция на едно от съседните легла беше един ром, опериран по спешност от апандисит. Не вярвам нещо да е платил и въобще да е плащал :)
35
15
 
3
 
! Отговори
Аненербе преди 4 години
Поръчкова платена статия! Дори (гласуването) на коментарите в момента яко се манипулира от *** на този еврейски сайт-Блумбърг(Днес) ...Така ,че няма какво да се коментира ,а ваксинарите да си заврат ваксините отзад.
34
5
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Тея дето пишат за еврейската конспирация и ваксините... хубаво щеше да е да знаят, че в Израел се слагат повече ваксини дори и от в България :))) даже и за варицела. Антиваксърите са изключително ограничени хора. За щастие мнозинството го осъзнава и ги отлъчва от съвременното общество. Най-много антиваксъри в Европа има във Франция, където новите европейци си внесоха любимите зарази от пустините :))))
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не чак толкова отдавна хората са раждали по 5-6 деца с надеждата да им оцелеят поне 2-3. Останалото са го отнасяли главно болестите и то в ранна възраст. Отделно колко често са си отивали жените още при раждане. Чудя се понякога, ако им бяха казали, че има решение, при което шансът детето да умре съществува, в рамките на едно на милиони, но пък алтернативата е да бъде много по-защитено от ред болести, какво биха отговорили.
32
14
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Докторите са мафия, особено българските - хвърлени там по леглата, някакви нещастници чакат да бъдат лекувани от разбойници в бели престилки, които само за пари и егото си мислят.На болен човек, по-добре да му баят, отколкото да го лекуват.
31
4
 
6
 
! Отговори
До 13 Анонимен преди 4 години
Добре де, тия с тезата за "бялата мафия" и т.н., какво правят, ако примерно имат болезнен апендицит? Сами си го оперират, за да не дават пари на мафията ли? А защо не направят безплатни, тоест финансирани от държавата спешните операции апендицит, перитонит?!Без да търсят осигуровки, защото ваксините за безплатни и за неосигурените!
30
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЛАТЕНА СТАТИЯ ,КОЯТО ИЗКАРА ВЕДНАГА ГЪРБУНОСИТЕ ОТ СИНАГОГАТА ДА ТРОПАТ СРЕЩУ ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ РАЗБИРА СЕ КОЛКО СА(ПОЛЕЗНИ) ВАКСИНКИТЕ...Е МИ КАТО Е ТАКА ЮДЕЙЧЕТА-ГЕЙЧЕТА,К,ВОП ЧАКАТЕ БЕГАЙТЕ И СИ СЛОЖЕТЕ ПО 50 ВАКСИНИ И ЗАДНИЦИТЕ И ЩЕ(ДОЖИВЕЕТЕ) ДО 500 ГОДИНИ....
29
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато държавата ми гарантира, че ще поеме лечението на детето ми, ако получи увреждане от ваксина, едва тогава може да ме задължи да ваксинирам детето си! Мисли, стадо!"Шанса детето ти да умре от ваксина е 1 на 10 000 000. Шанса да умре от болестта, срещу която се ваксинира, ако не е ваксинирано е 1 на 50 000. Сега не знам кой е стадото, ама отричаш елементарната математика... Хората безплатна ваксина ти дават - ти не я ползваш, кой е прецакания? Детето... снижаваш му шансовете.
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите са много агресивни.Като мормоните са!Казват ти, че ако не повярваш в тях Господ ще те накаже и ще се пъpжиш в Aда.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фарма корпорациите не ги интересува здравето на хоратаАми не им ползвай продуктите бе, Пеца, толкова ли е трудно? Ако хванеш някоя вътрешна инфекция - чай от лайка. Ако си счупиш крак - наместваш си го сам. Ето, направи им сечено.
26
21
 
8
 
! Отговори
:) преди 4 години
Навсякъде в цивилизования свят има Национални програми и фондове за лечение на пострадали от ваксините деца! В България такава няма! Когато държавата ми гарантира, че ще поеме лечението на детето ми, ако получи увреждане от ваксина, едва тогава може да ме задължи да ваксинирам детето си! Просто, нали? :) Пише си го в листовката на всяка ваксина, раздел Странични ефекти. Мисли, стадо! Не е много трудно, няколко неврона трябват!
25
23
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всички от козяк пак на амбразурата за да ни убеждават как е добре да си тровиш децата за да може да им върви бизнеса с ваксините , фарма корпорациите не ги интересува здравето на хората не го ли разбрахте, интересува ги да са с влошено здраве за да им работят заводите
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според проучване" така като започне един антиваксър и всеки се заблуждава, че това е истинска информация, така се лъжат масите най-лесно. И може да се добави, "британски експерти"... Какво проучване бе, льольо? От кой е това проучване? Къде е публикувано? Всвки сам избира на какво и кой да вярва. Мислете с главите си!
23
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоши били лекарите, ама като се разболее детето, не отиваме при бгмамите, а в болницата, нали?
22
1
 
5
 
! Отговори
до Бай димо преди 4 години
Ти през 1959 бил ли си там ?Или просто някъде нещо жълтичко си прочел и вече ръсиш умозаключения.
21
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста често антиваксърите споменават аутизъм, но и това е тотална лъжа. Хората вече имат деца на по 30-40 години, на тези години гените им са доста увредени и мутирали, идеалната детеродна възраст е около 20 години, колкото по-стар ставаш, толкова риска от Даун расте експоненциално.