Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Виновен еПравила на "Хакерите" в нета - СЛЕДИ НЕ СЕ ОСТАВАТ. Винаги може да се възползва от информацията и може да е даде в неправилни ръце за изнудване.Нашия не е виновен, защото същия е разбил МОН и после работи за "държавата" в киберсигурност.Този КОЙТО ГО СОЧИ С ПРЪСТ НЕГО Е ВИНОВНИЯ И ПРЕКРИВАТ ДРУГИ НЕЩА "НАШИ ХОРА"!!
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВиновенНа теб да не ти е конкурент или личен враг ? Така както бързо го хванаха не мислиш ли че и на теб може да ти се случи утре ?
155
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Виновен еТи от Герб ли си ? Така ви изнася на вас ! Но всички виждаме ,че сте некадърни ,ако не бяхте вие щяхте да сте наясно че може и един ученик да пробие системата ,защо го допуснахте да се случи и данните на цяла България да са наяве ? Това го правите вече години а така бързо хванахте "виновия "....дали пък да ви вярваме ?
154
25
 
3
 
! Отговори
Виновен преди 4 години
Всички такива специалисти са крадци на данни .Според законите в ЕС трябва да докаже че не е бил той .Всички уликки са събрани че е засечен да бърника сървара на НАП .Нека умре в затвора без интернет и телефон .Хакера му го нахакаха в дивия .
153
20
 
3
 
! Отговори
Виновен е преди 4 години
Аз не мисла че НСБОП са некадърници както ги искарва шефа на няква частна фирма .Според мен много ясно се вижда че изкарват няква престъпна фирма с престъпницина светло . Това е все едно ключар да отвори вратите на банката и да пусне вътревсеки каквото си иска да взима .Ама ключаря бил учен и можел да отключва всичко ...Като е учен да каже за колко пари го е направил и на кого продаде данните на 5 милиона фирми и невиннии хора . Пет милиона имена и егенета с адреси е рекорд .
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileХей слуга ли си или лично заинтересован и зависим за злобата не говори ,защото злобата е напълно заслужена ,дори е малка,нашите "държавници" са случили на наведен народ ,защото ако бяхме будни до сега да сме ги изритали заради некадърността им ,заради срама ни днес да казваме пред света ,че сме българи ,заради ЛАКОМИЯТА им довела България до дъното !
151
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileТи или си наивник или си слугинаж ! Ако имат толкова безспорни доказателства ,че той е виновникът ,защо цяла нощ са го притискали да си признае ,че той е виновникът ? Да не стане като на делото против Цветан Василев има безспорен свидетел ,който после се отказа че е вярно всичко което е казал защото е извлечено по насилствен начин !
150
23
 
2
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Спукахте се от ядове, че го хванаха за 24 часа... много злоба в народеца, много нещо!Всъщност е аматьор и системата се е справила отлично, като точно е логнала достъпа(при това НЕ регаламентиран). Колко да е ***, че да тегли от явно IP, без маскировка?! И пак не е лесно, пак ша го гепят. Ако е имал нещо да казва, да го е направил а, не да точи данни от година. Това е платена поръчка на БСП - ТОЧКА.Дано да си признае, ама надали, чичаците от ДС ще му пратят 'чистач' веднага.
149
1
 
15
 
! Отговори
мери преди 4 години
Сега вече е ясно никой не бива да показва слабостите на Гербрите защото ще го сготвят като това дете имало глупоста с младоста и чистотата си да им покаже че са некадърни в Господарите и сеа си измиват ръцете с него
148
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах тази сутрин шефа на това момче ,което каза че е наистина удобният заподозрян да си измият властите ръцете. Това момче е лоялен и уважаван млад мъж на работното си място и ако е искал да направи подобно нещо той е разполагал с много по мащабни международни данни ,и ако е искал да се прочуе или финансово да се възползва е могъл много пъти да го направи. Сега властта иска да потуши напрежението и да спре излагацията си пред Европа със сигурност обвиненията ще отпаднат .
147
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристиян Бойков е удобният заподозрян. С един куршум убиха 2 заека българските властимащи. От една страна оневиниха Русия, а от друга смегчиха справедливите искания за оставка на Горанов. В крайна сметка може да се стигне до нова порция данни в мрежата което ще направи на пух и прах версията на българските служби за виновността на Бойков. Има и друг вариант правителството да е влезнало в сговор с истинските хакери да си траят срещу съответните отстъпки от страна на българските власти.
146
0
 
5
 
! Отговори
Бен10 преди 4 години
Пичове тоя само на мен ли ми прилича на 30 годишен?? Смис тоя как ще е 99 набор, кво се случва
145
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До nikiНяма и да го търсят! Те са си хванали изкупителната жертва и не им пука! Нали вида какво се случи с кметицата на Младост, София - обвиниха я, спретнаха и дело и я осъдиха на 20 г. Нещо доказателства, а? Ами няма, няма и да има! Но пречи на управляващата пасмина да получава подкупи! И тук е така!
144
1
 
22
 
! Отговори
niki преди 4 години
Този файл не доказва нищо. Може нарочно да е сложен да изпрати ченгетата в неправилната посока, а истинския хакер ще го хванат знаете ли кога?
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лакърдии в стил Слави Трифонов.
142
0
 
3
 
! Отговори
До 154 NotLibre-то преди 4 години
Нямам достатъчно място в коментара, за да ти докажа, че става въпрос за Libre Office. Съдържанието на файла сочи към %appdata% и LibreOffice папката, лок файла е на Libre Office. Ако беше разтърсил малко повече новините, щеше да установиш, че почти всички медии са упоменали информацията. А ако имаше техническите възможности да разгледаш файловете, щеше сам да установиш че става въпрос за lock file на Libre.
141
4
 
9
 
! Отговори
Млад меринджей преди 4 години
Какво пък да кажем за фирмите, които наемат 18-20 годишни пишлемета и ги представят на клиентите си за супер-таланти, мозъци, вълшебници и ай-ти спициълисти.В случая юрист-консултантката ?! на фирмата издирва този "млад талант" от репортаж по телевизията и му предлагат работа, сега обвиняват конкуренцията, че едва ли не хакнала бледия юноша.Един курс при Наков или две години опит "фул стак" не те прави специалист.Къде са старшите в тази фирма, няма ги, защото работят по белият свят за пари.
140
4
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
В архива има лок файл с юзър Kpuccc на LibreOffice.Само че това какво доказва чисто от правна гледна точка?След има, щом са достигнали до него.По-скоро доказателствата ще са в иззетите компютри от "хакера".айде стига с тия прехвалени млади специалисти, вълшебници и мозъци.ако беше станал овчар поне нямаше да е в затвора
139
1
 
1
 
! Отговори
до 150 либрето преди 4 години
lock файлове не се използват само от либре, а от много приложения. Дори firefox използва lock. Git и VS също използват lock. Не се прай!
138
9
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
След като са го хванали явно нито образованието нито "хакерските" му спокосбности не са кой знае колко добри.