Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат! Нито един човек в историята не е напускал ниската околоземна орбита.Даже има съмнения че и международната космическа станция не е обитаема и снимките се правят на Земята.Замислете се, колко са били примитивни технологиите през 1960-те години на миналия век! Как така със тези примитивни технологии са казнали хора Луната цели 6 пъти в рамките на 3 години? А какви са технологиите днес спрямо 1969г??? Обаче НАСА сами казват че ние днес вече нямаме технологии да отидем на Луната.
43
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
САЩ винаги са смятали хората по света за ***.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Ко?
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45То ако говорим за конспиративни филми има и филм за Аполо 18 където ги убиват извънземни... реална дискусия ли ще водим или ще си говорим глупости ей тъй?
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали е вакуум или налягане е все едно.
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 42 Самите американци имат няколко филма в които чрез множество факти доказват, че човешко същество НЕ е стъпвало на Луната.
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41И какво точно е било немислимото? Животоподдържащи системи вече е имало в подводниците, а в космоса е още по-лесно защото е вакум няма налягане... а колкото до компютрите, гледате прекалено много Стар Трек. Системите в случая са управлявали главно навигационните системи за което реално не се е изисквало много мощност и памет.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 40Аз поне не повтарям като папагал едни и същи глупости, а предпочитам да се информирам от квалифицирани източници.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти щото не си трагедия. *** си и го знаеш добре.Ама другите ти са виновни.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко Руснаците ще изпратят луноход да покаже истината. През 2068-а.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите ясно показват нивото на "нацията" ни... пълна трагедия. Добре, че изчезваме бързо.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕКви неми филми по него време бе :)))))))))
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я някой да ми обясни какво точо спира Руснаците примерно да изпратят сонда на Луната където са кацали Аполо и да покаже снимки? Или може би няма причина защото дори те самите знаят, че е факт.
31
5
 
9
 
! Отговори
Без въздух без вятът преди 4 години
На куково лято сме кацнали.
30
8
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
САЩ не са кацали на Луната . Това е Филм сниман в Холивуд .Използвани са нови Камери за снимане на филми - с по-висока Резолюция за времето си , от Немите филми .
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До noFreemanНАСА има 6 кацания общо. Не е едно. След края на космическата надпревара проекта е прекратен и НАСА губи голям процент от бюджета си до ниво 0.04% от държавния (за сведение преди това е бил 4%). За това НАСА решава да се фокусира върху експерименти в ниска земна орбита и автоматични сонди в Слънчевата система. Понякога се чуда какво е това желание у вас да пишете глупости без да имате никаква представа за какво говорите... ама явно ви е в балканския ген.
28
9
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Алооооооу....стига сте коментирали и писали простотии де.След първото кацане на луната преди 50години,американците го правят още пет пъти и всички тези кацания са документирани.Даже и да се приеме,че първото е фейк,последвалите кацания и те ли са измислица!?!Дванайсе американски астронавта са се разхождали по луната и това е факт,а руснаци китайци и тем подобни въздухари и до ден дешен не могат да гонаправят....и това също е факт :))))))
27
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
1. Не е уточнено за коя от държавите става въпрос. Може би за Суринам.2. Не е Бъз, а Едуин. Бъз е прякорът му.3. Не сте кацнали вие, нито ние, а три лица с неуточнено в статията гражданство/поданство."Аз ви изпратих на Луната!"Ваш: Стенли Кубрик
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Фактите сочат, че единствените които не вярват в кацането на луната са разни *** без грам идея от материята, докато няма нито една космическа агенция която да го отрича понеже ФАКТИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА има колкото си искаш. Проблема, че нямаш акъл за пет стотинки да ги разбереш е съвсем друга тема.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седя си аз в малка стаичка и си мисля за света. Изглежда съм най-трезво мислещият. Има и други като мен, но не ни пускат да се съберем, че да не стане нещо Затова съм сам с мъдростта си. Знам, че Земята всъщност е плоска, Човечеството никога не е стъпвало на Луната, но в същото време се управлява от извънземни, няма глобално затопляне Облъчват ме отвсякъде с какво ли не. Но не се предавам. Само да не дойдат онези с белите престилки и ваксините, че живак има в тях ....