Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
стига вече и децата на децата ни знаят, че никой не е стъпвал на Луната... 50 години какво чакахте та не се качихте пак... вие може да избивате само невинни деца и жени - тая технология ви е запазена мярка
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват че когато фактите говорят и боговете мълчат.Всички факти сочат на зле изфабрикувана измама, но все пак да продължим с лъжата та дано някой ден стане истина.
22
6
 
23
 
! Отговори
Смешки преди 4 години
Кацнали сте на някоя снимачна площадка в Холивуд!
21
9
 
3
 
! Отговори
Alien преди 4 години
Нийл Армстронг не е бил избран случайно за кацането. Вземете първите пет букви от името и ги прочетете наобратно. - Neil Armstrong
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка космичека агенция по света има или учавства в мисия която фотографира лунната повърхност и всичко се вижда. Една от тези мисии е LRO която преди години показа снимки на техниката на повърхноста. Ама ох верно... забравих. НАСА контролира всеки един учен, астроном и агенция по света...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Знаеш ли на вас няма смисъл да се обяснява каквото и да е защото сте толкова глупави, че дори не разбирате, че сте такива. Въртите едни и същи глупости прочетени някъде без да сте си направили грам усилите да проверите реално за какво става дума.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от критично коментиращите май са гледали "Полетът на Каприкорн 1".Доста им се е отразил ефекта на космическа конспирация!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлемагТролчо, Китайците кацнаха на обратна стран на Луната каквото реално беше мисията. Колкото до звездите, вземете най-после да научите как работи експозирането на снимката в фотографията, че ми иде ви шибна един в празните глави.
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Душевно болен е по скоро който вярва че през 60те са излъчвали директно от луната по телевизията :)
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Също така беше харесано от всички космически агенции по света които има орибитиращ сателит около Луната правещ снимки от ниска орбита, виждащ всичко :) Само вие милички въртите едни и същи глупости :)
14
8
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
*** номер 2.Всичко ти е лъжа:Китайската сонда още зимата беше там,а не преди седмица лъжливо овчарче такова.И точно пуснаха снимки,че няма следа , и американците казаха,че те били уж на другата страна кацали.Но на 2-рия въпрос защо сега има звезди на снимките ,а тогава нямало,още мълчат лъжливите,като теб американци!!!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес бг явно много обичат подобни статии :) знаят, че душевно болните ще плъзнат в коментари да правят импресии :)))
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се излагайте с безумните коментари. На следващата кръгла годишнина (100 години) едва ли ще можете да коментирате каквото и да е било. Изхождайте от факта, че са кацнали на Луната, което е безспорно, пък дали се знае абсолютно всичко за тази история, е друг въпрос, и в дадения случай не е толкова съществено.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво падение за автора на статията- кацнал на луната и 50 години по-късно пише за тудей.бъгъ
10
9
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРАВО!!ВИНАГИ СЕ РАДВАМ КОГАТО СЕ ПИШЕ ЗА КАЦАНИЯТА НА ЛУНАТА :DНО УВИ ТЕМАТА СЕ ИЗЧЕРПА , ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ КАЦАНИЯ НА ХОРАТА НА ЛУНАТА НЯМА ОЩЕ! ВСИЧКИ КЛИПОВЕ И СНИМКИ СА НАПРАВЕНИ БЕЗ ЗВЕЗДИ НА ТЯХ А ЕКСПЕРТИТЕ КАЗАХА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЗВЕЗДИ!
9
8
 
8
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Гагарин и Терешкова летяха първият мъж и жена-факт, защото Русия е толкова бедна, че не може да си позволи декорите на Холивуд. Стъпките на американските астронавти още стоят там, на Луната където няма декори-също факт!!
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кубрик харесва това!
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 50 години кацнахте в пустинята Невада и направихте студио за филми за поредицата Аполо!Това направихте, драги хамериканци!
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха най голямата лъжа в новата човешка история , после бяха кулите близнаци! Но роба за това е роб да не мисли , а да поема каквато му информация му подаде господаря!
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То за ***, кацането на Луната е едно и го няма.