Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
4
 
8
 
! Отговори
Пуканката преди 4 години
Космическата надпревара през 70-те години-Мосфилм срещу Холивуд . Не казвам че е нямало полети .ИМАЛО Е. Но, заради пустото ге*йско "Кой да е по-по-най" е имало голямо преувеличаване на постигнатите резултати . Вярвам че Рашките са правили полети ,но колко и как - повечето все още е засекретено . При американците е същото . Дълги години крити данни за полетите.А когато ги разсекретяват се оказа че много от данните са загубени или унищожени. А когато няма ясни факти конспираторите триумфират.
303
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хоризонтът:Хоризонта на Луната зад астронавта и тоя в отражението на шлема му са на една линия,което е възможно само,ако апарата е бил поне на 2м. височина,а знаем,че "Хаселблада" е бил закрепен на гърдите на астронавта.Да не споменавам перфектната осветеност на "героя" в условията на абсолютен вакуум,където няма разсеяна от атмосферата светлина и контраста "осветена/неосветена" част е огромен.Почти нищо не може да се види от нещата в сянка,а тук се виждат дори шевовете на "костюма"..
302
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за да не се хабят напразно "Аполо-феновете",ето една задачка с много ПОНИЖЕНА трудност:-Погледнете снимката горе,дадена ни от НАСА като "снимка,направена на Луната"..Какво виждате?-Сянката на снимания пада на дясно от него,тоест,св. източник е бил в ляво от него....такааа...Сега се вгледайте в отраженията на шлема му!:-Там сянката на СНИМАЩИЯ е почти перпендикулярна на тая на снимания!!!...Как според вас може да стане това при условие,че ЕДИНСТВЕНИЯ светлик там е Слънцето?!
301
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците кацнаха а ние само гледахме. Па даже и не гледахме щото не ни пуснаха по телевизията кацането по политически причини.
300
0
 
1
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
О, свещена простота! КОЙ Е ПРОИЗНЕСЪЛ тези думи?
299
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от евроатлантически фалшификации и фалшива пропаганда
298
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Луната никой още не е кацал с изключение на астронавти от третия райх.
297
1
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
ДоДо Само питамНе мислещи индивиди,нямащи възможност за критично мислене винаги е имало навсякъде по света. В САЩ също. Глупостта няма националност! Просто хората не са еднакви. Различни сме. Някои още вярват, че Земята е плоска?! Сега всеки може да покаже в нета колко му е умственият багаж. Дай му клавиатура и му гледай сеира. Луд умора няма! Какво би казал по този повод проф.Виден Табаков? А може би и той не се раждаш? Хахаха !
296
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питам МНОГО Т..О ИЗКАЗВАНЕ
295
13
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Колко ли омраза трябва да изпитваш към САЩ за да твърдиш, че техните мисии до Луната са неуспешни? И само защото господарите ти не са успели да кацнат първи и са ти заповядали да ги мразиш.
294
3
 
8
 
! Отговори
КонСпиратор преди 4 години
Що така с лошо към Американчетата ? Само гледате да ги разплачете. Не ги дразнете . КАЦНАЛИ СА. ...... Ама вече не помнят как . Случва се . Дано Мъск "кацне" . От 70-те до днес компютърните ефекти много напреднаха . Ще гледаме "кацането" с удоволствие ....... и кофа пуканки.
293
7
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
кацнали са на луната преди 50 години краварите и днеска даже го отпразнуваха ,като излетяха до МКС за поредин път с руска ракета :)Не мога да им вярвам за нищо вече на тез измамници!ФАЩ е лъжа и пропаганда нищо повече!
292
5
 
14
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
Поправка - научната фантастика "Кацането на Луната" навърши 50 години.
291
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ку чето Лайка донесе снимков материал, като доказателство, че земята е плоска.
290
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А централна канализация в големите градове в моГучая кога?
289
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можете до сибир да стигнете без инциденти.
288
6
 
9
 
! Отговори
1+1 преди 4 години
Интерсно е, че все още има наивници от коментиращите по долу, които вярват, че човешки крак е стъпил на луната. В тази фантастична приказка даже и американците не вярват, тиражират си я ей така за самочувствие и да се възхищават на глупостта на другите, че им вярват.
287
1
 
5
 
! Отговори
Нютон преди 4 години
Крайчо, прдполагам, че много разбираш от орбитална механика. Къде си публикувал твоите изчисления? Трябва да е наистина велик труд.
286
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Първият ходил на луната е български арменец. Казва се Ян Бибиян. Документирано е от Елин Пелин. С него е бил и българина Калчо. 80%от грамотното население на света не вярва че САЩ са ходили на луната. Американците би трябвало да предстявят доказателства или просто да си признаят че са правили пропаганда.МКС е на 300-350 км. от Земята а Луната е на близо 400 хил. км. сами си дайте сметка дали е възможно даже и сега да се отиде на луната.
285
1
 
4
 
! Отговори
Кестенява луна? преди 4 години
Абе, вие наистина сте уникални зомбита. Ясно, че руските учебници са цялата истина, но толкова да не си ползвате главите... Погледнете някой път нагоре. Тя се вижда (Луната).