Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Forbes: Енергийната криза, която Европа си навлече сама. Енергийната криза в Европа има много причини. Но основният фактор е високомерието на ЕС с неговата зелена политика и енергийния покер, в който играе непреклонна Русия.
107
1
 
3
 
! Отговори
До116 преди 2 години
Вярно е че не Радев да спря Южен поток,него го спря Орешарски който беше подкрепян от БСП и ДПС,виж за спирането АЕЦ Белене там виновникът си е само и единствено Борисов!Така че както казваше Алеко и едните и другите са мАскари!
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан само се набута със заробващ договор за газ от Русия за 15 години. ЕК прие съвместни покупки на газ от страните от ЕС вместо от Русия. Комисарката по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон подчерта в сряда, че съвместните покупки на газ от страните от ЕС са възможни на доброволни начала и при спазване на всички норми на ЕС. За нас това означава, че вместо да сключваме непазарни дългосрочни договори с Русия както ни изнудва Митрофанова, можем да аи купуваме газ на пазарни цени от Португалия или от Естония примерно. Не ни трябва руска газ със заробващ договор.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно ще му е на Г-н Президентина. Колкото и да го украсяват и възнасят, цялата криза този път ще е за негова сметка. Няма Кой друг..
104
4
 
3
 
! Отговори
Некадърна фуражка преди 2 години
Радев е некадърник в управлението на държавата, но пък прави лицеви опори и коремни !
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбите на всички коли се сринаха, не защото няма желаещи да си купят, а защото не стигат чиповете за да ги произведат. Имам близък работещ това и той ми каза, че нямат една кола на склад. Купилите си днес коли, ще им ги доставят средата на 2022 година.Та не Мерцедес, ами всички са така, не могат да смогнат на търсенето, но не могат и да продават, защото липсват чипове.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фолксваген уволни 30 хиляди служители и работници.
101
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
,,Dnes bg,, е лява медия и подлага на цензура,което не и отърва. Не е трибуна за свободно волеизлияние на коментиращите. На мен изтриват също честни коментарии. Професионалната медия е тази,която е свободна. В България,почти няма такива.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбите на Мерцедес се сринаха с 30.5% за последното тримесечие.
99
5
 
6
 
! Отговори
Свиквайте с Радев преди 2 години
Промяната Продължава ! Иде Радевата зима !
98
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южен поток беше неизгоден за България, щяхме да се заробим с руската тръба. Добре, че нашите партньори от САЩ се намесиха навреме и ни спасиха. България ще мине на зелени енергии от вятърни и слънчеви източници както Дания, и няма да купуваме руска газ.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абделазиз бин Салман - министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК няма да се отклони от плана за добив на нефт. Ако погледнете напред в 2022 година, там ще видите големи количества нефт. Ние няма да допуснем пазара на нефт да прегрее". Преведено от дипломатичен език, това значи "ние няма да увеличаваме количествата на пазара, за нас е по-добре да запазим нарастващите цени на нефта - искахте да си играете на зелена икономика, ето ви отговора от ОПЕК + Русия.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на мегават/час в Русия преизчислена в евро е 20 евро. В Литва 256, в Германия и Франция - 300, Англия 320.
95
0
 
14
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Радев ли спря Южен поток, бе Гърбав??? Той ли прекрати договора с Русия за двата атамни реактора и плати неустойка от 650 Милиона Евро но "Росатом"??? Радев ли отказа да сключи дългосрочна сделка с Газпром?????? Не!!!! Вожда ви Винету!!!!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте да слушате жреците на пандем религията, нещата стават все по-добре
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2020 пролетта - Затваряйте се, иначе здравната с-*** няма да издържи!!!!!! Тогава питах, а като почне небивала икономическа криза, ще издържи ли?
92
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Тъкмо повече безделници ще имат време да катерят Черни връх и да правят лицеви опори.
91
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мярката е само една. Излизане от ЕС, разкарване на спекулантите на борсата и ползване на евтиния ток от АЕЦ без посредници. И пускане на двата затворени блока.Търси се смел и национално патриотичен политик, а не брюкселски пудел.
90
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната продължава,гласувайте за Радев и шайката му пълна с мошенници и некадърници!
89
0
 
4
 
! Отговори
До 102 преди 2 години
Спор няма,че геополитиката оказваше натиск върху България за строителството на доста печели проекти,но трябва и да се знае кой подаде на натиска!ГЕРБ-Борисов-АЕЦ БеленеБСП-ДПС-Орешарски-Южен Поток