Мрачни еврооблаци над България

ЕС на път да спре разширяването си заради БГ-провала
2 юни 2008 17:08,
89
Мрачни еврооблаци над България
Снимка: БГНЕС

"Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици за борба с корупцията, ЕК продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции", съобщава АФП.

България, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област /корупцията и организираната престъпност/, управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли.

От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия.

„Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6,8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г.

„Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

България трябва да докаже до 16 юни, че положението се подобрява.

„Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“, казва пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС.

Някои считат, че Комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява за бъде отнето правото на глас на една страна.

Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо Комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
svinks преди 15 години
ne stavame za nishto, dori za sapun!
27
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Nqma kvo da se lujem, Osman4o e prav. Bulgaria e edin golqm proval puk i kolkoto i da gi mrazim, turcite sa po napred ot nas s svetlinni godini
26
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
тцтцтцтц за толкова много години даже и векове никой ли не разбра,че към който се присъединим или дойде на наша територия се разпада като за начало ще започна с Великата Римска Империя,която при достигането си на Балканите се разпада,след това идва ред на "Великата" Византийска империя,която какво става с нея бива превзета от османците,да не забравяме и "Великата" гаджалска... а пардон османска империя,която след като ни завладява(между другото тя е издържала най-много 5 века.. а да не забравя били сме под турско робство 5 века за тези,които не знаят) и тя се разпада.1 Световна война централните сили доминират,но във войната решава да се включи БЪЛГАРИЯ на коя страна..естествено.че на тяхна какво става накрая те губят войната, но да не забравяме и 3 райх Хитлер е поставил на колене почти цяла Европа без СССП, който е на път да превземе,но какво става БЪЛГАРИЯ решава да се включи във войната и какво става браво познахте Хитлер губи войната и се съмоубива(сигурно минути преди да го направи проклина БЪЛГАРИЯ, но карай ние сме свикнали).Идва ред и на могъщия СССР,на когото забележете на верния "сателит" е не кой да е,а БЪЛГАРИЯ (става смешно защото виждате броя на разпадналите са империй) и както почти всички вие (има и такива като мене родени след 89 аз лично съм роден 95) сте били свидете ли Великия СССР се разпада.Както сами виждате, към когото се присъединим или който стъпи на нашите земи или се разпада или губи войни,но разбира се когато нещо за себе си то се получава доказал го е Хан Аспарух(създателя на БЪЛГАРИЯ ) Крум Страшни(създателят на 1 писани закони и който за малко не превзема Константинопол) Цар Симеон Велики(по негово време България е в своя "Златен век") Войниците от 1 Балканска война(които разбиват гаджалската..ее де,османската империя и до линията( е извинявам се на госпожата ми по история, но в момента не мога да се сетя коя точно) и на последно място, но не по важност момчетата от лятото на 94(за жалост не сам бил роден да ги видя) ето че историята го е доказала многократно защото събитията се преповтарят EU ще се разпадне,защото негов член от януари 2007 е не кой да е ,а БЪЛГАРИЯ. Да сме живи и здрави и БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
БАЙ-ГАНЬО преди 15 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ БОЯТ КЪМ ПОВЕЧЕТО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ... СПРАВКА ИРАК , КИТАЙ , ЙОРДАНИЯ И ДРУГИ КЪДЕТО ДЪРЖАВНИЦИТЕ НЕ СА МАФИЯ И НЕ СМЕЯТ ДА КРАДАТ ..... САМО БОЯТ ЩЕ ГИ ОПРАВИ !!!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ни е крадливо и некадърно !!! а ние си го търпим ! кой знае до изтичане на мандата му ,какви поразии още ще направи ???ВСЯКА МИНУТА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО МЪ НОСИ ВРЕДИ И ТО КАТАСТРОФАЛНИ !
23
0
 
0
 
! Отговори
Реалиста преди 15 години
от наша страна,с извинение за думата но няма по-слаба в случая.И тия фалшиви патриотични изказвания на някой преждеизписали се--Айде нема нужда да си миек нааканите дупета.Сами се знаем че не ставаме за нищо,за какво въобще се самохвалим и възвеличаваме.*** са ни политиците дето ние си ги избираме и това е.Жалко за средностатистическия българин--гладът ще става още по-голям.Нооо все пак да не забравяме че с парцала за необходимото ни влизане в Евросъюза някой дойдоха на власт,а сега с ''Видяхте ли кво е гадно у Еуропата'' някои други са наред.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Парите, дето ни ги дават тия *** не могат да ни покрият само загубите от спрените абсолютно годни атомни реактори в Козлодуй, пък и тях гледат как да ни ги спрат !!! Нека ни изключат ако щат - тъкмо ще си пуснем АЕЦ-ът и ще извием вратовете на мръсните ***, които от Брюксел защитават като родни деца... какво сме получили по време на дългото ни подмазване и краткотрайното ни членство, освен унижения, каквито България никога не е понасяла?
21
0
 
0
 
! Отговори
lelfi преди 15 години
Сигурна съм,че особено евространите от Средиземноморието също крадат от европарите,но едно е близнеш с пръст от меда,друго с двешепи.Време е българина да забрави синдрома на Андрешко и да започне да се държи като европеец.А за тези,които са злоупотре-били с пари от еврофондовете - ЗАТВОР. Не може да се обогатя-ваш на гърба на много честни българи и да срамиш страната си безнаказано.Затова - затвор!Аз много не вярвам това да се случи,но много се надявам поне един път да се случи.До тогава - никаквипари за България!
20
0
 
0
 
! Отговори
Румбурак преди 15 години
Щом правителството прави "всичко по силите си" и от ЕС ни заплашват да спрат притока на пари ... Ми много ялово и калпаво това правителство. Би трябвало засрамено да си земат шапките и кой откъдето е.Нови избори и да се сформира ново по-плодотворно правителство.На запад е така, който не може си ходи дома и се избира по-добър!
19
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
си е натурално наше българче, само дядо му дето са го обяздвали турчета.Е няа връщане назад майна!
18
0
 
0
 
! Отговори
ilo преди 15 години
nikoy ne ni e vinoven - nito komunisti, nito tourtsi i t.n . sami sme si vinovni, zashtoto se prikrivame, chakame nyakoy da ni opravi ili da izlajem...izlizame na,van i se spasyavame,koy kakto moje...
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аде да бръмне мухата и... османе помаче недъгаво недоизносено ти в Турция ходил ли си ве дечко? Анкара курортите и Истамбул не са Турция мойто дите не говори глупости, а вие па кво се вълнувате от това изказване комплексари колкото щеш ми и вие де се вържите сте такива! ае раздумка да има те тия форуми за друго не служат... честито да ви е ЕС честито и на Другите де не са в ЕС!
16
0
 
0
 
! Отговори
тервел преди 15 години
Аиде ако може *** османци да не се изказват.А вместо това да си ходят и да си седят в проспериращата,силната, азиядска, мизерна дурйавица !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Марио Василев преди 15 години
Единственото уважение,което сме имали от Европа беше по времето на СДС!Факт!
14
0
 
0
 
! Отговори
тервел преди 15 години
Аиде ако може *** османци да не се изказват.А вместо това да си ходят и да си седят в проспериращата,силната, азиядска, мизерна дурйавица !!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За тая каша и за несгодите на България са виновни СДС на Костов и НДСВ на Симеон, тяхното управление ни докара до тука! С такова лошо наследство от предишни правителства за съжаление никое следващо правителство не може да работи успешно! Наследените трудности са тежък камък на шията на сегашните управляващи в България! За някакви си 3 години не може да се разбие натрупаното през почти 20-те години на човещоненавистнически управници-демократи! Станишев ще се справи с изискванията на ЕС, ако не му пречат!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Ходи си в смешната Турция и не се изказвай неподготвен! Моля *** на dnes.bg да изтриват подобни коментари на хора, които само плият по държавата. За съжаление, такива като Осман -*** никога няма да си отидат в Турция, защото в крайна сметка там не са нищо друго освен чисти българи.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хаха османчо какви ги дрънкаш бе пич! комунистите скоро ще си заминат, до след 8 години /играли сме го, и пак ще го играем този номер/. престани с това - турция в ЕУ, щото ще почнеш да сънуваш кошмари! :D:D:D:D
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a ti rezenqk gaden trqbva da bydesh raztrelqn publichno v centura na Sofiq
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
осман наебан първо турция не е европейска държава второ турция е дълбоко в ориента (по манталитет)