Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"

Вицепремиерката е убедена, че реформи не се правят в края на мандата, а в началото
13 сеп 2008 10:55,
78
Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"
Снимка: БГНЕС

В последните месеци има положителна промяна и раздвижване в съвместната ни работа с ОЛАФ, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред Дарик радио. Излизат и резултатите особено по програма САПАРД, уточни тя.

А и Главният прокурор Борис Велчев обяви, че през октомври първите случаи ще влизат в съда. Доверието към нас се възвръща благодарение на нашата активност, посочи Плугчиева.

Изводът на последния доклад на ЕК е солидарната активност от недоволството на Европа към нас. Ние сме взели мерки и срокът за изпълнението е до ноември. Навсякъде има външни одиторни наблюдатели.

Всичко това засяга програми и по САПАРД и по ФАР и по ИСПА и до края на годината трябва да стане ясно дали ЕС ще ни възвърне средствата и ще се реши дали това ще бъдат европейски пари или пари от националния бюджет.

По оперативните програми също срокът е ноември и там проверката се прави от нашия централен одитен орган. Ние в момента ползваме само авансови плащания, които за оперативните програми са 7%, а по кохезионните 10%, посочи Плугчиева.

Ние не сме изчерпали авансовите плащания. Но нямаме време, защото тези програми се затварят 2013 година, категорична беше Плугчиева. Аз предлагам да сменим лексиката „крадем“, „прибираме средства“, нека да казваме, че имаме проблеми и трябва да ги преодолеем., убедена е тя.

Тези, които са направили деяния като кражбите, трябва да се намерят доказателства за това и да отидат в съда. Има нищожен процент на незаконни действия, а по останалите 3000 проекта хората работят съвестно и честно.

Новата държавната помощ към млекопроизводителите трябва да отиде като помощ за стабилизиране на сектора за по-добри стандарти.

На самите млекопроизводители не е разяснено как ще се разпределят средствата. За 180 хиляди малки ферми има един огромен финансов ресурс и МЗХ трябва да им помогне в подготвянето на проекти, за да могат да получат средства.

За ангажиментите, които сме поели към аграрния сектор, МЗХ трябва да си поеме отговорността, подчерта Плугчиева. Децентрализираната програма за управление на европейските пари, която стартира след 1 януари 2007 г. създаде сериозни проблеми. В тази посока и ЕК отчита грешката си.

Затова трябва да се централизира управлението с тези средства. В останалите месеци до парламентарните избори е много трудно да се направят пълни реформи, защото те се правят в началото на мандата, а не в края. Но трябва да оставим и шанс за действие на следващото правителство, подчерта Плугчиева.

Генерална дирекция „Регионално развитие“ се обърнаха към мен за проблема със софийския боклук. Само конструктивния диалог между общината и правителството може да помогне да се реши проблема. Не бива да се политизира, както вече казах, посочи Плугчиева. Причините за проблема със софийския боклук са преди всичко субективни още от времето на Стефан Софиянски. Сега вече има сериозно развитие на нещата, счита вицепремиерът.

На въпрос кой ще бъде следващия горещ картоф, с който ще трябва да справи, Плугчиева каза: "Нека да не гледаме на членството ни в ЕС като на авантюра, а като на предимство". Тя уточни, че не е поставян въпросът като неин ангажимент за Кремиковци и телефон 112.

Всички страни са имали проблеми, но се справят с тях и за това и ние трябва да гледаме на членството си като на предимство, което ни дава огромни възможности. Ние се вайкаме и се вглеждаме, че имаме проблеми.

При разговора ми скоро с еврокомисаря по присъединяването Оли Рен казах, че отношението към нас не е до край обективно. Те трябва да се ангажират с експертна помощ и не може на България да се слага черен щемпел. А да се гледат и предимствата на България, като например възможностите които сме създали за чуждестранните инвеститори, уточни Плугчиева.

Настоявам и водя чуждестранни експерти в България. Следващата седмица ще има голям форум с ЕЦБ, правим след това с Трансперанси интернешънъл с цел да се преодолеят корупционните практики. Подготвяме и голям форум с германската фондация Фридрих Еберт, продължаваме да работим. Да имаме проблеми, но другите като имат проблеми се взимат в ръце и действат, а ние само се обвиняваме, заключи вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тя смени лексиката и когато като дипломат в консулството ни в Германия се извини от името на бълг.народ на авторите на "Митът Батак"Какво искате от такъв човек.Проблемът е,че точно такива хора се поставят във властта,хора,които нямат нищо общо с българските интереси.А ние с бездействието си ги търпим.Помислете следващия път,когато си стоите в къщи по време на избори,кого оставяте на власт.Отказът да гласувате не е гражданска позиция,това е просто още един начин да подкрепите същите тези,по които плюете сега.
36
0
 
0
 
! Отговори
------- преди 15 години
KAVOTO I DA KAJEM , POLZA NIAMA !- DA GI IZMETEM , TOVA E !!!!!!!!!!!!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
,,,,,,,,, преди 15 години
Кой създава този проблем????? Който има достъп до кацата с мед!!!Как мислите /точно , ясно и конкретно/ ще се реши проблема , ако не се назовава с точното му име?????? И ВИЕ СТЕ В ИГРАТА
34
0
 
0
 
! Отговори
гласонепродавател преди 15 години
Това лъщящо колхозническо лице се опитва да вкара в речта си някакъв аристократичен оттенък изглежда. Следващия път когато някой номенклатурчик се насeре, ние трябва да кажем че е имал проблем с логистиката и извозването може би. Гротеската в случая е, че родната 65-годишна номенклатура вече напълно се изживява като аристокрация и не помни гнилите си корени. И че това с което са станали по-различни от простолюдието е, че напълно са загубили всякакви скрупули.
33
0
 
0
 
! Отговори
Stelsson преди 15 години
Нека да стане министър на.. аграрната икономика тогава...
32
0
 
0
 
! Отговори
sion преди 15 години
Плугчиева , Вие и така можете да казвате - имаме проблем - много крадем...Но някои хора - разбирай 90% от българите имат проблеми не защото крадат , а защото Вие имате ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ...
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има си аграрно (демек селско) излъчване женицата! пък и фамилията й една такава аграрна!
30
0
 
0
 
! Отговори
Маргинал- гласопода преди 15 години
Пътна инфраструктура-проблем,Сапард-проблем,Фар-проб лем,Правителство-троен проблем,Парламент-240 проблема...На маймуни ни направихте!!!!Само децата Ви и внуците няма да имат проблеми, от сега сте ги осигурили на наш гръб 100 години напред!Не сме народ...Ако бяхме, до сега по уличните лампи пред парламента щяха да висят бесилки, и никакви проблеми нямаше да има.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е грозна,пич!Знаеш ли как ще и се зарадва някой фермер по няколко пъти отпред и отзад заради "Проблемите"....
28
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Преди два дни за пореден път на конференция за прозрачността на дейстията на администрацията и за данъчната политика на правителството, където чужденци споделяха опит, имах възможност за пореден път да се убедя в пустословието на висшите администратори. Зам.министър на държавната администррация не ми даде нито един читав отовор има ли данни за това каква е социалната цена на въведения тази година повсеместен 10 % плосък данък, чиято събираемост всъщност осигуряват ниско платените граждани на България. В тази страна никой не прави никакви проучвания за важните неща, а статистиката е просто прах в очите. Така че всяко безобразие може да се отмине метър с мъгляво определение като "имаме проблем". Ние не можем да създедим никаккво гражданско общество, защото всички обществени организации - Асоциацията на данъкоплатците, напрпимер - се ръководят от собственици на ф ирми - работодатели и гласът на обикновения гражданин не може да се чуе. Няма да се реши нито един проблем - всичко потъва в пустословието на управниците.
27
0
 
0
 
! Отговори
д-р преди 15 години
Климактеричните проблеми на всичките ни вицета и министърки вече не могат да останат скрити от обществото.
26
0
 
0
 
! Отговори
Stelsson преди 15 години
бахта в шибаното създание.. къв проблем на ти у путята имаш пък ти е???!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Плугчева ,плугчева ,само човек да ре види и си прави извод какви сме !
24
0
 
0
 
! Отговори
Dimo преди 15 години
Госпожо Плугчиева, НЕ СТЕ ПРАВА и правителството НЕ Е ПРАВО и парламента НЕ Е ПРАВ...За майките Ви няма да говоря дали са ПРАВИ...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тая ми прилича на няква луда от психиатрична болница... АИ СИКТИР И УСМИВКАТА BEZUMNAAAA ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ministar na problemite !
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
AMI togava ste golem problem
20
0
 
0
 
! Отговори
Fermer преди 15 години
Аз мисля, че по-голям проблем от гоцевата *** едва ли може да има. От 5 месеца плаче като вдовица за външен експерт и не е свършила за 1 стотинка работа. Ако някой не брои за такава смехотворния "екшън-план", разбира се.По-синекурна длъжност от нейната и тази на Кушлев е единствено длъжността на вицепрезидента, как беше там...забравих му името.Да се пръждосва на село и да не лъже фермерите, че ще бере ядове.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Другар р-Апортува пред другарката Сталин:- Другарко Сталин ! р-Апорт даден!Другарката Сталин:- р-Апорт приет!... и после "имало проблем"
18
0
 
0
 
! Отговори
вещ преди 15 години
абе по-голяма крадла от тази няма.тя първо стана ибрикчийка и даде горите на доган,напълни си гушата а сега се върна да окраде и другите пари