Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Raythev преди 15 години
Голяма новина, няма що! Още преди месец всекидневникът "Делник БГ" съобщи, че управляващите изчакват дали ще има коалиция между СДС и ДСБ, за да решат дали да вдигнат бариерата за коалиции.
102
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 15 години
След всеки мандат на парламента трябва още преди следващите избори, да се прави референдум дали управлявалите България през последните години имат право да останат в политиката или не. Примерно - след костовашкия период 1997-2001, референдум - трябва ли да бъде забранено на Иван Костов и останалите лидери на тогавашното СДС да участват в политиката, а СДС трябва ли да се разтури? Само по този начин май може да накараме политиците и партиите в България да си вършат работата.
101
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
задачка:ако имаш 5 лв и ти дадат още 5 лв = ?% икономически ръст ???ако има6 5 000 000 лв и ти дадат 5 лв = ?% икономически ръст ???моля да не ни занимаваш със серГЕЙСКИ глупости
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Подкрепям номер 99.
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ми пич никой не ти е казал ,че сегашните са безгрешни но що не отвориш Евростат? И да прочетеш нещо вместо да пълниш форума с празни приказки? По Евростат България е най-икономически подготвена за Световната криза и България е единствената страна в цяла Европа с 6% икон.ръст и то във Финансова криза.Евростат показва ,че България е стабилна в момента и върви към развитие за разлика от повечето други страни , дори Келтския тигър в момента е в рецесия . Не казвам ,че не крадът ама да докараме по-големи крадци е безумие. Аз не манипулирам ,даже казвам ,че всеки трябва да гласува ,за да не влезе Доган в управлението. Но уви умните не гласуват а глупавите много лесно ги лъжат някви мутри и крадци. Май забравихте ,че тези ,които защитавате с бухалки изнудваха и вас и вашите родители и от вас станаха богаташи с охранителни фирми и въоръжена армия от гардове за които законите не важат.
98
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
ти или абсолютно нищо не разбираш от политика, или си платен форум-ист, или наистина си изключително невеж човек!1) в почти всички държави прагът за влизане в НС е 4%; 2) там където има 2-3 партии, това е така, понеже такава им е системата (двупартийна), а не е резултат от висок праг;3)освен САЩ, Великобритания, Испания, Португалия (колко е развита тя е друг въпрос) и Австралия (която дори няма нужда да се споменава) има още няколко незначителни държавици, които използват тази система!!! Явно според теб Германия, Франция, Италия, Австрия, Белгия, Холандия, и т.н. са много изостанали държавици!!!;4) НДСВ подкрепят идеята за 8% бариера, понеже този проектозакон е САМО ЗА КОАЛИЦИИ, а НДСВ се водят партия, сиреч за тях важи 4% и да завърша краткото си експозе...ТИ СИ СУПЕР ГЛУПАВ ЧОВЕЧЕЦ СЪС СМОХОТВОРНИ ПРЕТЕНЦИИ! АКО НЯКОЙ ПОЗНАТ ИЛИ РОДИНА ТИ Е КАЗАЛ, ЧЕ СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН, ИМАШ ПРАВОТО ДА МУ СЕ СЪРДИШ
97
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 15 години
Елементарно Уотсън ...
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
91 прощавай но си голям *** та НДСВ не е коалиция а партия и на нея и стигат 4 % за да влез, друг е въпроса дали ще ги събере. Така че доброто възпитание изисква да се извиниш, не се ли извиниш за мен оставаш голям ***
95
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Дори ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА,няма значение, КАМО ЛИ НАЧИНА НА ГЛАСУВАНЕ... Важен е ЕФЕКТИВНИЯ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕДСРОЧНО ОТЗОВАВАНЕ НА ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ ИЗБРАННИЦИ..., КАТО ДНЕШНИТЕ, НАПРИМЕР...Чакайте малко... ОТ ВЕЛИКАТА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ, насам въпроса за РАВНИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ, са залегнали във всечки нормални конституции. Искате да гласувате за Българския парламент - добре! Но ТРЯБВА да си плащате подоходните данъци в България... и ако гласувате, без това условие - нарушавате конституцията. Вярно, че от 20г. е така, но това че съседа ви креде, не означава че прави добро...НАЛИ!Де го дават тъй - вие да казвате, чрез избраните от вас депутати, как да се харчат мойте данъци..., айде бе...Какво ни трябва за ОБЕКТИВНИ ИЗБОРИ И ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ КАКВО ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРОМЕНИ...1. При подаване на документите в ЦИК, Партийте и коалицийте, трябва да депозират и УПРАВЛЕНСКАТА СИ ПРОГРАМА, която да публикуват на държавна сметка в поне два национални вестника. Така ще знаем за какво гласуваме!!!2. В България има 27 области и толкова трябва да са избирателните райони!... ЗАЩОТА ЦЯЛА ОБЛАСТ, за разлика от избирателна комисия, ТРУДНО СЕ КУПУВА!!!3. Най-важното - към Чл.63 е необходима Нова ал.(2) ..." В СЪСТАВА НА ИЗРАНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЛИЗАТ САМО ТОЛКОВА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ, ОТ ПЪЛНИЯТ МУ СЪСТАВ, КОЛКОТО ПРОЦЕНТА ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ СА ГЛАСУВАЛИ." При аткивност 50% влизат 120 депутата!!!4. Заради ЕДИНСТВОТО НА ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, в изборите да участват само тези български граждани, които си плащат ПОДОХОДНИТЕ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ!! В ЕС, това е изискването за "оседналост" и трябваше да се приложи спрямо парламентарните избори... Следователно изборните списъци, трябва да се подават от НАП, от перото "Подоходни данъци", допълнени от Списъците за регистрираните безработни и списъка на пенсионерите.(учащите могат да гласуват с ученически или студентски карти...) ПОЗНАЙТЕ КОЙ НЕ ИСКА ТОВА...5. Референдумите за отзоваване на избранник,ТРЯБВА да могат да се предизвикват с брой подписи, равен и по-голям на, 10% от гласувалите в съответната ИЗБИРАТЕЛНА ЕДИНИЦА(не от общия брой гласоподаватели)!!! За да стане това, обаче, Конституцията трябва да се допълни с нова т. 5 към Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:Нова : т.5. ОТЗОВАВАНЕ С РЕФЕРЕНДУМ."Когато това се приеме,ВЕДНАГА ЩЕ ГОНИМ ОТ ПАРЛАМЕНТА ВСЯКА ПРОВАЛИЛА СЕ, ИЛИ ПРОСТО БЕЗОТГОВОРНА ПАРТИЯ ИЛИ ДЕПУТАТ ...Да ги видим тогава - ЩЕ СЕ ПРАВЯТ ЛИ НА ГЬОСУРАТИ..., като днешните властимащи. Не казвам управляващи защото са безкрайно далече от това определение...Ало ГЕРБ, чакаме да видим по-горното в управленската ви програма...
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чудесно, тъкмо ще се приобщят и сплотят още формации към ГЕРБ и СДС-тата. И тогава ... е така е, щом човек не разбира от висша математика, а от руски униформи и военни чинове в съветската армия.
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
номер91 веднага те хванах че ме манипулираш , говори за скандалите които тресат Българското стопанство, а не за опозицията която няма вина за спрените европари и за корупцията която е навсякъде;номер91 - приличаш на партиен секретар
92
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
OBSADETE I GLASYVAITE NAMALQVANE NA BROIKATA V NS! STRANI S PO-VECHE NASELENIE IMAT NAPOLOVINA OT NASHITE "NARODNI IZBRANNICI".ZA KAKVO STE NI TOLKOVA MNOGO TYNEQDCI? TAKA ILI INACHE NISHTO NE VARSHITE!
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Запомнете простовати жители на тая страна, докато не почне да ви работи сивото вещество все ще сте бедни, гладни и недоразбрани. Какви триглави змии, какви глупости пишете? Приличате на Борисов ,който вечно се оправдава с другите. Първо прага от 4% го вкара и измисли Костов!!! Значи за 4% сте съгласни а за 8% не!!!! Същото е и при Борисов, реши да си вкара своя фирма да обира милионите от *** и изкара ,че Новера не чисти по поръчка на БСП!!! Каква глупост, още повече ,че собственик на Новера е Костов и си е фирма на ДСБ!! Но *** народ веднага поема след Борисов -БСП са виновни за ***!! БСП сигурно спря и Борисов 2 мандата да не построи завод!! Всъщност той и за това спечели!!! Каква пародия само.. Сега да ви кажа за 8-те% и тройната ламя ха ха ха.. Глуповати хора нали се сещате ,че НДСВ също няма да е в следващия парламент с тия 8% праг!! Явно не мислите много умно? Я пак мислете преди да разказвате фашизоидните си изкривени и манипулирани "мисли" .. Щом НДСВ го гласуват въпреки ,че това ще ги извади вън от следващия парламент, значи не го правят за себе си и ли заради Костов а може би за по-голяма цел. Вместо да имаме 20 партии ще сме като в останалия свят 2 или най-много 3 партии.. Това е! Само ,че се иска мозък да го осъзнаеш.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 74 е прав ,че екипът на ГЕРБ е събиран от кол и въже.Наистина използват само кухи фрази.Истина е че разликата между Борисов и Станишев, е като от небето до луната.Ако трябва да избирам между инфантила Станишев и подобието на човек - идолът на всички чалгари и сексуално незадоволени жени - Боко Тиквата (за тези ,които не знаят това му е псевдонимът в криминалния свят) ще предпочета Станишев.
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щом е зле за Костов и за Бойко - значи е добре за България!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пич,каквито и доводи да вадиш,истината е,че на Сергейчо вече му намазахме ските и го засилихме по нанадолнището.Умен,чаровен,красив-какъвто и да го изкарваш,Станишката вече е идтория,само,че не история в добрия смисъл,а *** на историята.Баста!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Iskame pove4e *** za Kostov ! KOSTOV !
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Депутатите се излагат. Нека да приемат тази глупост и хората да видят какви *** седят на банките в НС.
85
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятели,Прага за влизане в парламента трябва веднага да се ОТМЕНИ, КАТО ПРОТИВАКАНСТИТУЦИОНЕН!!!Конституцията повелява:Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и ПРАВА.СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е с процентен праг, да бъда лишен от правото да имам мой депутат в парламента . Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е общо, равно и пряко избирателно право, да се отменя, чрез закон с процентна граница.Чл. 11. (3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите....СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е с процентна граница, партиите и гражданите да се лишават от парламентарно представителство, което да изразява ТЯХНАТА ВОЛЯ!.В КОНСТИТУЦИЯТА Е КАЗАНО ЯСНО И РАЗБРАНО:Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.ВСЯКО ДРУГО ТЪЛКУВАНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА Е ОТ "ЛУКАВИЯ"...
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 81.Гладна кокошка просо сънува, бясна Атака за власт си мечтае. Кучето си лае керванът си върви, *** на Волен пак ще си останат с пръст в устата.