Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!

София и Атина изригнаха срещу териториалните ламтежи на Скопие
29 окт 2009 12:03,
312
Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!
Снимка: БГНЕС

Като недопустима и като израз на териториални претенции към съседите си.

Така президентът Георги Първанов коментира чрез пресслужбата си изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.

Дни преди Първанов, Груевски също посети Австралия и според македонската агенция МИА е заявил:

"В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", казва президентът Георги Първанов.

Държавният ни глава призовава Македония стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

"Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", заяви президентът Първанов.

Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.

"Няма да влизаме в диалог с г-н Груевски. Гърция гледа открито на отношенията със Скопие, винаги с желание да бъде конструктивна.

Мисля, че лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че в техните ръце е изборът между познатата агресивна и националистическа реторика и конструктивния, искрен, състоятелен диалог по проблема за разрешаване на спора с името", обяви на брифинг в Атина гръцкият заместник външен министър Димитрис Друцас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
комунизма си отиде отдавна ама последиците от него...нямат оправия... да *** шибаният Сталин и шибаният Тито.....как промиха съзнанието на полвин нация......ама и ние кво сме правили по въпроса това да не се случи ???
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние знаем ,че е така ,но обяснете това на заблудените омчета
283
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
НЯМА такова животно македонски народи! Аман от ***! Евала на гърците, че не ги бръснат за слива тези ***, отрекли се от корените си.
282
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сърбите не искат да допуснат провинцията им вардарска Македония да влезе преди тях в ЕС и за това техните подчинени правят такива изказвания.Необиждайте македонския народ.ТЕзи антибългарски изказвания във форума са на платените от сърбите омчета.
281
0
 
1
 
! Отговори
bugarin od strumica преди 14 години
Jiv e bugarskiot duh vo R macedonija.Ako nema diskriminacija kon nas bugarite tuka site ke si priznjat deka sa bugari, ama e golem strav deka ke gi izvoljat od rabota, ke imat problemi so vladata i policiata.
280
0
 
0
 
! Отговори
RAZ DVA преди 14 години
HAHAHA toz qko sa q napu6il s BULGARSKA TREVA HAHAHA selqnin s kolelo :D
279
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova sa gluposti na tarkaleta
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Bulgarino , ne pishe na bulgarski kato ne se priemash za bulgarin. Ti si bulgarin i ne go kazvam kato nqkakva pohvala, men me e gnus , che takiva hora kato teb sa chast ot moq narod - bulgarskia.
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ei, bulgarino!
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Makedoncite sa samo za ibane v zadnika.
275
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
DO 258-- НАЙУБАВА И НАЙЛИЧНА НА ЗЕМИНАТА ТОПКА ---TOVA REKLAMA NA TOPKITE SI LI PRAVICH BE MAKE,I TAKA NIAMA DA SI NAMERISH JENA ,KAT TI VIDAT PLOSKATA GLAVA I SHE IZBEGAT
274
0
 
0
 
! Отговори
ALLAH_E_PEDERAST преди 14 години
Makedoncite sa nai ama nai-smotanite i ot4aqnite hora v sveta 4ak sa jalki dori i sajalenie ne budqt
273
0
 
0
 
! Отговори
evil преди 14 години
Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.бааа га и наште ша почнат е така, а именно "КАКТО ТРЯБВА" да се държат ?
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
колко жалки актьори са "македонците" в тия коментари, поне преоучете как точно пишат в БЮРМ, туко виж някой ви се хванал.
271
0
 
0
 
! Отговори
една българка преди 14 години
Така че, пий едно студена вода, щото скоро ще ви я вземем, удари една гроздова и трай, щото колкото повече шавате, толкова повече ще боли, нали знаеш! И си заври, нали знаеш къде, македонския нарцисизъм и гледай по-бързо да свиквате, че сте българи, иначе идваме и поголовно! И дето не сме го правили, ще го направим докрай и след това и постния ви мозей в Скопие ще изчезне, заедно с идеята за велика, пък камо ли нация македонска. И внимавай по улицата, че те знам къде живееж! Ей, там, през Пирин
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде български политици, покажете че не сте кастрирани и може достойно да защите България!Кажете на макетата, че докато враждебно се отнасят с България, ще видят ЕС през крив макарон!!!
269
0
 
0
 
! Отговори
Ултиматум преди 14 години
Докато БЮРМ води тази неприятелска политика спрямо най-близко родова България, ще стои във фризера и като се "очовечат" тогава може да видят ЕС!
268
0
 
0
 
! Отговори
една българка преди 14 години
Най-смешното беше, че обясняваше колко древна е македонската нация, как обаче те били постоянно подтискан - първо от Егирет, после от Рим, после от Византия, после от турците, после от българите, после от сърбите и аз я попитах - ми то не ви остана свободно време през вековете да имате независима държава, ама явно така ще си откарате.
267
0
 
0
 
! Отговори
една българка преди 14 години
Издържах стоически антибългарските лозунги, подмятанията на тема геноцид и прочее, то вие друго не знаете, но когато открито заявиха, че и Борис е македонец не издържах и лекичко я привиках каката настрани и й обясних, че ако продължава така настройва хората срещу България и това е недопустимо. Излезе ми с номера, че българите били агресори и потисници.
266
0
 
1
 
! Отговори
една българка преди 14 години
По едно времесе усети, че няма сърби в аудиторията и йезуитски заяви, че са македонци. Пропуснах коментар и по отношение на факта, че Охридското езеро било третото по големина в света, тук се обади една французойка и каза, че направо сте зачеркнали три континента, ако това е третото по големина езеро.