Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!

София и Атина изригнаха срещу териториалните ламтежи на Скопие
29 окт 2009 12:03,
312
Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!
Снимка: БГНЕС

Като недопустима и като израз на териториални претенции към съседите си.

Така президентът Георги Първанов коментира чрез пресслужбата си изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.

Дни преди Първанов, Груевски също посети Австралия и според македонската агенция МИА е заявил:

"В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", казва президентът Георги Първанов.

Държавният ни глава призовава Македония стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

"Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", заяви президентът Първанов.

Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.

"Няма да влизаме в диалог с г-н Груевски. Гърция гледа открито на отношенията със Скопие, винаги с желание да бъде конструктивна.

Мисля, че лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че в техните ръце е изборът между познатата агресивна и националистическа реторика и конструктивния, искрен, състоятелен диалог по проблема за разрешаване на спора с името", обяви на брифинг в Атина гръцкият заместник външен министър Димитрис Друцас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
0
 
! Отговори
една българка преди 14 години
откъде идва той. Ми аз да ви кажа - той е владял доста обширни територии от Балканския полуостров, включително и пет-шест области, например и Македония и те са били в границите на съперничещата по онова време на Рим и Византия България. После Оливерката заябяснява как братята Кирил и Методий са чисти сърби, пропускайки поръчката от Василевса и приемането им от Българския Цар Борис.
264
0
 
0
 
! Отговори
една българка преди 14 години
Уважаеми Г-н Незнаен никому, объркан политически, оплетен доста яко от сърбите, омотан исторически, ошашавен вардарски тарикат,Ходила съм десетки път в област Македония и там една кака със звучното македонско име "Оливера" /Вие даже и типични имена нямате, но това е друга тема/ ми обясняваше, как най-великия "македонски" цар - Самуил /ако си забравил, оня български цар дето е построил крепостите в Скопие/ изведнъж се появил на 30 и повече години в Македония и как никой преди това не знаел откъ
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
баси глупендереските макета... *** не стават
262
0
 
0
 
! Отговори
петров преди 14 години
Да, нема, ама нема да има и македонци ни в НАТО ни ЕС !
261
0
 
0
 
! Отговори
SMEH! преди 14 години
"МОЯТА ДРЕВНА ТАТКОВИНА МАКЕДОНИЯ И ЗА МОЙОТ ДРЕВЕН НАРОД МАКЕДОНСКИ - СЛАВА ТЕБЕ ДРЕВНОМУ НАРОДУ МАКЕДОНСКОМУ" XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA.... (rofl) тя нали и Клеопатра има типично македонски нос... не помня къде го слушах или четох ... абе, вие сте клоуните на света :D то в един момент е по-добре да се спре да се спори с вас, ами само да ви слуша човек и да се забавлява до просълзяване ... най-готиното и забавно е колко си вЕрвате ::D:D:D
260
0
 
0
 
! Отговори
некои си преди 14 години
Много ви гнили ябълките ВО РАЙОТ . Шъ изтровити сите ангели .
259
0
 
0
 
! Отговори
АЦЕ преди 14 години
Бре като я заобикаляте тая Македония от единия та чак до другия край има няма 2 часа .
258
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
НАПРАВИ ДОБРО ЗА ДА БИДЕШ МАКЕДОНЕЦ ! - НЕ СЕКОЙ МОЖЕ ДА БИДЕ МАКЕДОНЕЦ КОЛКУ И ДА ПОСАКУВА - САМ ГОСПОД БОГ Е СОТВОРИЛ КРСТИЛ И БЛАГОСЛОВИЛ МАКЕДОНИЯ - ЗАТОА МАКЕДОНИЯ Е НАЙУБАВА И НАЙЛИЧНА НА ЗЕМИНАТА ТОПКА И ЗАТОА НА МАКЕДОНИЯ СЕКОЙ Я ПОСАКУВА - МАКЕДОНИЯ Е РАЙОТ А МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНКИТЕ СА АНГЕЛИТЕ ВО РАЙОТ
257
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
НЕКА ЗУРНИ ПИСНАТ - И ТАПАНИ БИЯТ - НАРОД ДА СЕ СПЛОТИ - ОРА ДА СЕ ВИЯТ - МАКЕДОНИЙО МАЙКО - СИТЕ НАС НЕ РОДИ - ПАТОТ ОТ ТРИ СТРАНИ - КОН ТЕБЕ НЕ ВОДИ - ПИРИН ЕГЕЙ ВАРДАР - БЕС ГРАНИЦИ ДА Е - МАКЕДОНИЯ ЦЕЛА - СЕКОЙ ДА Я ЗНАЕ - ПОД ОВА СОНЦЕ - ВЕЧНО ШТО НЕ ГРЕЕ - НАРОД ОТ ТРИ СТРАНИ - ГЛАСНО ДА ЗАПЕЕ - ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЯ - МАКЕДОНИЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ - МАКЕДОНЦИТЕ ЗА МАКЕДОНИЯ - МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧНА !
256
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
ДАЛИ СМЕ ПИРИНЦИ ДАЛИ СМЕ ЕГЕЙЦИ ДАЛИ СМЕ ВАРДАРЦИ - НИЕ СИТЕ СМЕ САМО МАКЕДОНЦИ ! - МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧНА !
255
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Бе това го копира някой от сайта от някъде и си мисли че не се сещаме... Смотани зальохани днескаджии... :)))
254
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
И СЕ ПАК ИАКО СУМ И ДО ДЕН ДЕНЕС СЕ УШТЕ ЖИВ НИШАН ЗА СВЕТОТ УБАВО МИ Е НА ДУШАТА И НА СРЦЕТО ШТО СУМ СЕ РОДИЛ МАКЕДОНЕЦ - НА МАКЕДОНСКА ЗЕМЯ И ПОД МАКЕДОНСКО НЕБО - ШТО ИМАМ МОЖНОСТ ДА ШЕТАМ И ДА ЗБОРАМ ВО СВЕТОТ ЗА МОЯТА ДРЕВНА ТАТКОВИНА МАКЕДОНИЯ И ЗА МОЙОТ ДРЕВЕН НАРОД МАКЕДОНСКИ - СЛАВА ТЕБЕ ДРЕВНОМУ НАРОДУ МАКЕДОНСКОМУ ! СЛАВА ТЕБЕ БОЖИЕМУ НАРОДУ МАКЕДОНСКОМУ ! СЛАВА ТЕБЕ БИБЛИСКОМУ НАРОДУ МАКЕДОНСКОМУ ! И СЛАВА ТЕБЕ Б Е С М Е Р Т Н О М У НАРОДУ МАКЕДОНСКОМУ !
253
0
 
0
 
! Отговори
of преди 14 години
Изтрещелия македонист има заучени фрази на МАНУ и мозъка му е като ТДК касета записали са глупости и той ги повтаря като папагал.Я виж от копи пейст да не си се напишкал вече......
252
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Македонците са гейове, наследници на известния и велик гей - Александър Македонски - от любовната му връзка с млад легионер...
251
0
 
0
 
! Отговори
некои си преди 14 години
Е колко е лесно да пеистваш лозунги . То маи само това ви остана .На какво да се опрете - Силна икономика ,стабилна държава , силна валута и ........... . А за всичко това е виновен АНТИМАКЕДОНСКИЯ световен заговор .Някои ви сменя историята друг буквите трети езика. ЩО СЕ ДАВАТЕ КАТО СТЕ ТОЛКО ЕРБАПИ. Гръцкия сръбския българския че и албанския език и писменост що не се смениха . Воеводи е имало едно време сега можете само да се поучите маи това не правите а само подсмърчате .
250
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
ТИЕ АЛЧНИ БАЛКАНСКИ АСИМИЛАТОРИ КЕ ВРАТАТ СЕТО ОДЗЕМЕНО ОТ МАКЕДОНИЯ НАЗАД ЗОШТО ВО СВЕТОТО ПИСМО Е ЗАПИШАНО - ТУГОТО Е ТУГО И ТРЕБА ДА СЕ ВРАТИ НАЗАД !- ВО БИБЛИЯТА ВО СВЕТОТО ПИСМО Е ЗАПИШАНО - АКО ТЕ СОБЛАЗНУВА РАКАТА ПОЛАКОМЕНА ПО ТУГО - ОДСЕЧИ Я И ФРЛИ Я ! - ПОДОБРО ОДИ САКАТ ОДКОЛКУ СО ИЗВАЛКАН ОБРАЗ !- ВО БИБЛИЯТА ВО СВЕТОТО ПИСМО Е ЗАПИШАНО - АКО ТЕ СОБЛАЗНУВА ОКОТО ПОЛАКОМЕНО ПО ТУГО - ОДКОПАЙ ГО И ФРЛИ ГО ! - ПОДОБРО ОДИ СЛЕП ОДКОЛКУ СО ИЗВАЛКАН ОБРАЗ !
249
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Научи се да пишеш ПРАВИЛНО, НЕ НА ДИАЛЕКТ!!!
248
0
 
0
 
! Отговори
Македонците от Пирин преди 14 години
АЛИ ТИЕ АЛЧНИ БАЛКАНСКИ АСИМИЛАТОРИ КОИ СЕ ОБИДУВАТ СВЕТОТ ДА ИЗЛАЖАТ ДЕКА МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД НЕ ПОСТОЯТ САМО СЕБЕ СИ СЕ ЛАЖАТ - НИКОГАШ МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНЦИТЕ НЕМА ДА ПАДНАТ ВО ЗАБОРАВ !- ТИЕ АЛЧНИ БАЛКАНСКИ АСИМИЛАТОРИ КЕ ВРАТАТ НАЗАД СЕТО ШТО СА ЗАГРАБИЛИ ОД МАКЕДОНИЯ ДУРИ КЕ ВРАТАТ НАЗАД ЗАЛОЦИТЕ ВОЕДНО СО СКРШЕНИТЕ ЗАБИ ВО НИВ
247
0
 
0
 
! Отговори
археолога преди 14 години
ало батка има лудници за такива като теб незнам там в Западна България откъдето си дали има ама в България ще те приютят
246
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Муахахахаха