EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС

Спорът ни с южната съседка обаче бил "повече исторически, отколкото политически"
4 яну 2010 22:46,
377
EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

Изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, че България може да блокира приемането на Турция в ЕС, ако страната не ни плати компенсация за изселените през 1913 г. етнически българи, отразява правителствена политика.

Това е заявил пред EUobserver Веселин Нинов от прескабинета на правителството.

Нинов е посочил, че със спора между двете страни се занимава българско-турска междуправителствена работна група.

EUobserver цитира Божидар Димитров в материал със заглавие „България слага цена на членството на Турция в ЕС“.

Министърът без портфейл е заявил, че Турция трябва да компенсира България с 20 млрд. долара за имотите на изселените от Османската империя през 1913 г. стотици хиляди българи от земите западно от Босфора.

Нинов обаче е споменал друга сума пред Euobserver:

"Това е въпрос на официална правителствена политика. Между двете страни има договор от 1925 г. Това е официален договор, така че според него турското правителство трябва да изплати между 10 млрд. и 12 млрд. долара на българските бежанци", е посочил той.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
1
 
2
 
! Отговори
кънчо преди 12 години
10-12 1925 са към 100-120 сега като сложим само инфлацията и тогавашното златно покритие .. за лихви не говорим ..
353
2
 
3
 
! Отговори
Гадняра преди 12 години
Момчета,момичета,тук чета неща,дето турчин или БГ мохамеданин,няма да напише,щото те НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ с писане по форумите-вЕрвайте ми,а това са наши келешчета-сърбо фили,дето се пишат македонци и нарочно дразнят хората...Може и да има един турчеещ се,дето в ТР му викат -булгарин,и другото обидното,ама едва ли...А че 352 е прав-дума да няма-,само че нашите правителства ИЗОБЩО не смеят да предявят искове-даже макЛАЙНОВЦИТЕ ни се качват на главите,а от наша страна-МЪЛЧАНИЕ-така,че-забравете...
352
1
 
3
 
! Отговори
nekoi si преди 12 години
emi to i malakite trebva da pla6tat i sarbite,makedoncite i rumancite togava
351
5
 
7
 
! Отговори
до 301 преди 12 години
Абе защото сте оплождали затова ли кадъните са раждали руси анадолски *** а ? Я си погледни като много разбираш произхода и разбери дали арабите имат европейски черти *** скапан, още навремето анадолските *** са се трепели коя да легне под мъжествените тела на българите защото вие и до днес сте си останали само едни *** и нищо повече.
350
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква сума би могла да компенсира смъртта на хиляди българи, и насилиета над милиони други, изразени в загуба на земя, дом, поминък и т.н.? Освен парична компенсация трябва да се помисли за начин, по който да се наложи на Турция реална възбрана за намеса в работите на България. Дължим го на загиналите за освобождението на България от турско робство и за наше лично себеуважение. Нямам нищо против Турция и турците, напротив винаги ще предпочета почивка в Турция вместо в друга съседна държава.
349
3
 
7
 
! Отговори
Към 338 преди 13 години
Моите прадеди са били членове на Революционен комитет, единият от тях опълченец. А твоите деди са си плискали нозете в Егейско море. Тъй че замълчи и се поклони пред жертвите, които башибозукът изкла в Западните Родопи и в Средногорието. Време е всички онези, чиийто прадеди са се спотайвали, да спрат да пишат глупости и неверности.
348
6
 
3
 
! Отговори
sweden преди 13 години
4e tya bg struva tolkova we :)
347
1
 
5
 
! Отговори
nqma rabota bre преди 14 години
da suglasensum sus teb nqmq rabota v bulgariq za6toto sme propadnala strana v evropa vlqzohme ama samo na hartiq za6to tvoqta evropa ne idva da ti investira v stranata ?? ami 4e te evropeitsite da ne sa budali da trupat pari v bulgariqna li sme i zadnata gradina
346
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми що си пуснал кадъните да ги дупчат , а? и от теб ум не ща , щото нямаш работа в българия
345
1
 
2
 
! Отговори
българче преди 14 години
ама ти ги донеси лично .....
344
3
 
2
 
! Отговори
българче преди 14 години
Божидаре , разкажи му малко история на Бойко-щото историята не почва от ушите на Тодор Живков , а от по-рано. прав си и не се предавай-според мен остави тази помия, наречена политика и се занимавай с наука...нали виждаш, заради чужди интереси нашите държавници ще ни лишат от 20 000 000 000 наши пари...Ми Бойко с кви оче ще ми искаш данъци , бе човек , като не ми защитаваш интересите пред Турция и ЕС? Що да плащам данъци , като ти ги опрощаваш на Турция?
343
5
 
9
 
! Отговори
българче преди 14 години
Божидар е прав-Турция има дълг към България , който е признала и се е задължила да плати-обаче не го плаща.... И понеже сега зависят от нас-трябва да ги спрем за Евросъюза....Защото за да се приеме една държава за член на европейския съюз тя не трябва да има неуредени отношения с други страни -членки....А договорите трябва да се изпълняват.10-12 000 000 000 с лихвите или 20 000 000 000.Какво Борисов тук не е ясно ? Ако имаш проблеми с националното самочувствие , значи не си за премиер!
342
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 14 години
ми то ако ''анадолия'' приемат в тъпия ЕС, защо Москва да не стане столицата му... махни другото, ми и израел ще се изрепчи член да става, пък тогава и индия и китай кат отворят едни усти... леле мале... тоя ЕС да не стане ''от ванкувър до владивосток'' бре?!...
341
3
 
6
 
! Отговори
иван преди 14 години
аз съм потомък на прогонени от БАНДАРМА българи баба ми е разказвала че който не е можел да избяга от дома си за някакви часове е бил ограбен и заклан
340
1
 
3
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН преди 14 години
Не се сравнявай с тези които са вастанали през 1876, нямаш смелостта и дързостта да го повториш. С декламиране на стихове бъдеще не се гради. Аз бях нощна смяна и за това съм тук. Ти работиш ли? Създаваш ли блага? Имаш ли деца?БЪЛГАРИН?Тези които пишат за ``героичната битка и превземането на Одрин`` трябва да четат по-усърдно история. Градът е предаден от Шюкрю паша след 5 месечна обсада.А какво е било положението в града по това време и след влизането на БГ войските можете да видите и днес....
339
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Тъй като днес отбелязваме рождението на Христо Ботев, да ви поздравя с "Хайдути":Кой не знай Чавдар войвода,кой не е слушал за него?Чорбаджия ли изедник,или турските сердари?Овчар ли по планината,или пък клети сюрмаси!Водил бе Чавдар дружинатъкмо до двайсет годинии страшен беше хайдутинза чорбаджии и турци;ала за клети сюрмасикрило бе Чавдар войвода!
338
3
 
5
 
! Отговори
ники преди 14 години
до Българин 331 - и аз съмч българин и то потомък на изселници от Егейска Тракия. Стига с тези глупости. Искам само да обърна внимание че баташкото клане е било организирано и извършено от помаците от околните села и един от ръководителите на въстанието когато селото е било вече обсъдено казал че ще отиде за помощ и не се върнал. Така че в нашата история има не само светли моменти...
337
2
 
2
 
! Отговори
kobi преди 14 години
бахси и простите хора дето пишат тука, как може да сте такива мизерници бе!!!
336
4
 
3
 
! Отговори
неразбрал преди 14 години
турция - европа - какво общо ?
335
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей Божко, ти си най силния човек на света, Бравос изби рибата.